Vincent van Dijk: Home suite home

Vincent van Dijk: Home suite home

Franse filmdiva’s op leeftijd, verknipte markiezen en doorgesnoven popsterren hadden het al eerder door: er gaat niets boven wonen in een hotel. Zij sleten hun laatste jaren in een luxe suite van een hotel waar het personeel hun familie was en de andere gasten hun vrienden. Zij waren hun tijd ver vooruit, want in de toekomst wonen we allemaal in hotels.

De trend hangt al wat langer in de lucht, maar komt door corona in een stroomversnelling. We leven in het sharing-tijdperk: we hebben minder behoefte aan eigen spullen en willen kleiner wonen, maar wel met meer luxe en service.

Steeds meer stadshotels bieden in deze zware tijd hun leegstaande kamers aan voor short stay of extended stay; een handige oplossing om wat inkomsten binnen te krijgen én een goed experiment voor de toekomst. Want in de toekomst zal de grens tussen huis en hotel vervagen. Mensen zien in dat zakenreizen niet altijd nodig zijn en dat vakantie een state of mind is. Wie in een hotel woont, ervaart die vakantiestemming dagelijks. Immers: je bed wordt opgemaakt, er hangen schone handdoeken klaar en je schuift aan voor het ontbijt. En dat elke dag opnieuw. Waarom zou je in een vliegtuig stappen als wereldsteden toch steeds meer op elkaar gaan lijken? Natuurlijk, een andere omgeving kan inspirerend werken, maar dan kun je beter een paar maanden ergens gaan wónen

Werk hield mensen afgelopen decennia op een vaste plek. Maar nu blijkt dat veel mensen ook thuis kunnen werken. En dat ‘thuis’ kan overal zijn waar internet is. Dus ook in een hotel. Dat maakt de wereld meteen een stuk groter. Het idee dat we in de toekomst nomaden worden, die niet meer aan een vaste plek gebonden zijn, is dus niet zo gek.

Als hotelier hoef je niet eens zo vreselijk veel aanpassingen te doen om meer extended staygasten te krijgen. Natuurlijk, sommige willen een kitchenette om hun eigen boontjes te doppen, andere gasten zijn tevreden met een espressomachine, waterkoker en betaalbare en gezonde daghap in het restaurant of een delivery-service. En ja, een residential guest zal zelf een wasje willen draaien. Maar dat zijn allemaal geen onoverkomelijke wensen.

Wonen en werken groeien in deze tijd in rap tempo naar elkaar toe en dat zorgt voor een ander soort gebouwen. Gebouwen waarin wonen en werken worden gecombineerd en waar een (luxe) hotelketen niet alleen voor het onderhoud en de schoonmaak zorgt, maar ook roomservice faciliteert. De ‘gast’ bepaalt zelf het niveau van de hotelservice, afhankelijk van zijn portemonnee. Want ook een low-budgetvariant met gedeelde faciliteiten is in trek. De nieuwe generatie studenten bijvoorbeeld haalt zijn neus op voor een smerig studentenhuis vol kratten bier, en kiest steeds vaker voor een boetiek-hostelachtige woning met goede gin-tonics en kwaliteitspizza. 

Home suite home: een interessante ontwikkeling voor hoteleigenaren!

Vincent van Dijk is trend-forecaster op het gebied van hospitality & food. Daarnaast is hij partner van marketingbureau HBMEO.

Artikel delen