Restaurant OMG in Barcelona: artificial intelligence en robots doen het werk

OMG Barcelona - Rubriek Vincent van Dijk

Restaurant OMG in Barcelona: artificial intelligence en robots doen het werk

Trendforecaster en marketeer Vincent van Dijk struint de hele wereld af op zoek naar een hotspot waar je als horecaprofessional absoluut moet zijn geweest. Elke maand verschijnt deze rubriek. Met dit keer: de robotic ghost kitchens van OMG in Barcelona.

Wat is het?

Verwacht dit keer geen zonovergoten dakterras of een bruisende bar. Dit keer is de horeca-hotspot een donkere, raamloze ruimte zonder uithangbord. Hier zwaaien robots de scepter en is AI (Artificial Intelligence) de voertaal. De eerste hap is een beetje gek, te vergelijken met het eerste ritje in een metro of auto zonder menselijke bestuurder. Maar het eten smaakt prima, ziet er aantrekkelijk uit, arriveert snel en is bovendien goed van temperatuur, zo ontdekten we proefondervindelijk.

Remy Robotics_OMG restaurant_food-4
De robots en gerechtenvan OMG in Barcelona.

Waarom moet je er zijn geweest?

Onlangs opende de derde vestiging van OMG (Oh My Goodness), het restaurant van food-tech Remy Robotics, waarmee ze laten zien dat hun techniek veel verder gaat dan de lenige robotarmen die we kennen van techniekbeurzen. Dat robots meer zijn dan een kortstondige hype en klaar zijn om ingezet te worden in de restaurantindustrie.

Sterker nog: OMG maakt duidelijk dat het nu al mogelijk is om een ghost kitchen volledig te laten runnen door robots. Niet alleen wordt er flink gehakt en gesneden, maar ook kunnen sensoren de temperatuur, luchtvochtigheid, het gewicht en andere facturen beïnvloeden. De slimme ovens en koelkasten en armen communiceren machine-to-machine. Alles draait hier om precisie. Door de producten die ze gebruiken en manier van koken beloven ze 40% sneller te zijn dan andere bezorgrestaurants.

Je bestelt hier een stukje citroenkip met roze peper, mac & cheese met truffel en champignon en bloemkool met kurkuma. Ogenschijnlijk doodnormale gerechten en uit de bezorgapp valt niet op te maken dat het eten niet door mensenhanden is gemaakt. Maar het eten is wel scherp geprijsd, bovendien gezond, duurzaam verpakt en flexitarisch. Helaas kun je (nog) geen gepersonaliseerde gerechten bestellen, wat je wel bij een futuristisch robotrestaurant zou verwachten.

Waarom is deze hotspot on trend?

De restaurants maken niet alleen gebruik van robots voor het koken, maar ook voor alle andere processen. Van voorraadbeheer tot het voorspellen wat de drukke bezorgmomenten zijn en dat maakt het nog interessanter. De food-delivery-markt is de afgelopen jaren dan wel enorm snel gegroeid, maar economisch nog lang niet gezond.

Robots kunnen zorgen dat de marge een stuk interessanter wordt. Bovendien kunnen ze zorgen dat de kwaliteit van het eten wordt verbeterd, omdat de robothelden zelfstandig kunnen besluiten hoe lang de bereidingstijd is, gebaseerd op de bezorgtijd en de afstand die afgelegd moet worden. Nu nog door een rider van vlees en bloed, maar waarschijnlijk staat in de toekomst ook een robot voor de deur die je een welgemeend ‘eet smakelijk’ wenst.

Artikel delen