Wie staan er achter de potten en pannen?
Er zijn een paar belangrijke componenten die de groei van ‘digitale’ gerechten mogelijk maken. Zo heeft een recept van een bekend merk of food persona- lity meer kans om digitaal overeind te blijven, zoals Ron Blaauw van onder meer Ron Gastrobar, Robert Kranenborg van onder meer Thrill Grill en David Chang van de Amerikaanse Momofuku-keten. Maar denk ook aan influencers die hun naam lenen aan een recept.
Overigens hoeft er niet altijd een bekende naam aan te hangen. Neem de shared dark kitchens van The Kitchen Dojo in Rotterdam, waar veel lokale chefs een keuken huren. Of Hungry House in New York. Hungry House-oprichter Kristen Barnett gaat juist op zoek naar ‘kleine’ chefs met geweldige recepten en geeft hen een platform om op te schalen. Verder maakt TikTok recepten schaalbaar. Ja, TikTok komt met virtuele restaurants, die opereren vanuit ghost kitchens, voor gerechten die populair zijn op het platform.
Een vorkje mee prikken?
Een goed gerecht is niet zomaar digitaal uit te rollen. Het vraagt om goede kennis van foodengineering en productiekeukens én om een sterk merk, met digitale slagkracht. Beide elementen kan een ondernemer of chef aan werken, meestal met digitale instrumenten, zoals keukensoftware, camera’s bij de stoof en goede samenwerking met partijen die al thuis zijn in deze wereld.