CuliQuiz Top 100: dit zijn de aanjagers van vakmanschap in hospitality 2025

CuliQuiz Top100
Tags: chef award

CuliQuiz Top 100: dit zijn de aanjagers van vakmanschap in hospitality 2025

Vandaag is tijdens Gastvrij Rotterdam de allereerste editie van de CuliQuiz Top 100 gepresenteerd: een lijst met de meest inspirerende aanjagers van het culinaire en gastvrije vakmanschap. De lijst eert honderd personen die zich dagelijks inzetten voor de next generation in de horeca en hospitality.

De totstandkoming van de lijst begon op 1 juni 2025. Vanuit het onderwijs, het bedrijfsleven, collega’s, werkgevers en medewerkers zijn ruim 250 namen aangedragen via de website van CuliQuiz. Opvallend is dat een groot deel van deze nominaties afkomstig is van studenten – een krachtig signaal dat de jeugd in de sector ziet wie hen inspireert, motiveert en ondersteunt.

Een onafhankelijk panel van experts uit de vakpers en hospitalitywereld heeft de inzendingen vervolgens teruggebracht tot de 100 meest invloedrijke en inspirerende aanjagers van vandaag.

CuliQuiz Top 100

  1. Angélique Schmeinck: Meesterkok, culinaire coach en innovator in smaakeducatie
  2. Arjan Speelman: Voorzitter Culinary Team NL, coacht jonge wedstrijdchefs naar internationaal niveau
  3. Arjan Siemerink: Chef, inspirator voor jonge professionals
  4. Arwin Versteyne: BRASA Purmerend. Heeft onder andere het wijn op het plein festival opgezet, investeert continu in zijn medewerkers en helpt de gemeente met het laten groeien van horeca en kennis in de omgeving
  5. Bart Zandvliet: Docent ROC Nova College
  6. Bas Ruts: Initiator Talent van de Toekomst | Jong talent, voorbeeld voor nieuwe generatie
  7. Ben van der Ark: Executive Chef Grand Hotel Huis ter Duin, bouwt vmbo-talent en schoolpartnerschappen
  8. Bert van Manen: Stichting Kookwedstrijden & Nationaal Culinair Team, begeleidt al 25 jaar kookwedstrijden en stimuleert jeugdontwikkeling
  9. Bjorn van Dijl: Laat met zijn restaurants zien dat je zelfs op afgelegen locaties iets bijzonders kan neerzetten, bv met Kita en Noordkade. Inspirerend voor andere ondernemers omdat locatie altijd een hot topic is
  10. Brenda de Zwaan: Lecturer Hotelschool NHL Stenden, inspireert met wijnkennis en hostmanship
  11. Casper Westerveld: Docent Hotelschool The Hague, bevlogen hospitality-docent
  12. Chef van der Lecq: Culinaire influencer, inspireert jonge chefs
  13. Cathalijne Speelberg: Opleidingsmanager ROC van Amsterdam-Flevoland, ontwikkelt praktijkgerichte co-creatie opleidingen
  14. Dennis de Jong: Docent ROC van Amsterdam, heeft de vegan patisserie-opleiding opgezet
  15. Emiel Kwekkeboom: Chef-eigenaar Restaurant Joann, investeert intensief in leerlingen en deelt vakmanschap
  16. Eric Miete: Chef Koppert Cress, inspireert jonge chefs met productkennis
  17. Erik Koldewijn: Docent ROC van Twente, begeleider Skills-wedstrijden
  18. Erik van der Zwan: CEO WorldSkills Nederland, organisator Skills-wedstrijden
  19. Erik-Jan Ginjaar: Hospitality-inspirator (voormalig GM), spreker en verbinder
  20. Esther Alstein: Praktijkfacilitator NHL Stenden (Wannee), belichaamt en overdraagt gastvrijheid
  21. Ferdi Munts: Docent Albeda Horecacollege, inspireert en begeleidt studenten persoonlijk en via wedstrijden
  22. Florentine Rijkmans: Directeur Horecava, organisator en inspirator in de branche
  23. Frank Fol: Chef en groente-ambassadeur, aanjager van plantaardige gastronomie
  24. Geert Jan Vaartjes: Zet de Friese horeca op de kaart en wil voorkomen dat jongeren de provincie uittrekken. Probeert ze te behouden door goede horeca neer te zetten en aantrekkelijke werkplekken/stages te bieden, ook in samenwerking met gemeentes
  25. Godfried van der Lugt: Directeur Gault&Millau NL, initiatiefnemer Talent van de Toekomst
  26. Hans Everse: President Gastronomisch Gilde, inspirerende leider en verbinder in de gastronomie
  27. Hans Heiloo: Docent brood en banket, Bakery Institute, inspirator voor het ambacht
  28. Hans Steenbergen: Food Inspiration, trendwatcher en inspirator in gastronomie
  29. Herman van der Meij: Whisky-expert, inspireert talloze horecaprofessionals
  30. Hidde de Brabander: Meester Patissier, inspiratiebron voor jonge patissiers
  31. Ilse Baaten: Docent gastvrijheid, les met passie en vakliefde
  32. Inge Meijs: Gastronomixs, ontwikkelt educatief materiaal voor chefs
  33. Ivar de Lange: Global Education Manager Lucas Bols, leidend in cocktail- en baronderwijs
  34. Jaap Sloof: De Kweker Amsterdam (gastdocent), deelt gastlessen vol verhalen en vakkennis
  35. Jair Dirksz: Docent ROC Mondriaan, zet zich onvermoeibaar in voor studentensucces
  36. Jeannine Sok: Trainer-docent gastvrijheid, kennis met passie en aandacht voor de mens
  37. Jeroen Oosterveen: Leermeester van het Jaar, voorbeeld voor studenten en jonge chefs
  38. Joost de Vos: Hotelschool The Hague, inspirator in gastvrijheid
  39. John Flierman: House of Hospitality, ROC van Amsterdam, Hospitality Pact
  40. Joris Bijdendijk: Chef, oprichter Low Food, inspirator jonge chefs
  41. Jouke Piet Drijfhout: Eigenaar-chef De Slotplaats, rolmodel Friese keuken en korte keten
  42. Judith van Diepen: Hotelschool The Hague / Horecava, verbindt onderwijs en bedrijfsleven
  43. Jules Wiringa: Jules Cooking (chef-influencer), deelt culinaire kennis online
  44. Koenraad Winter: Directeur VHC Actiefood Oosterwolde, laat bedrijf en talent groeien met kennis en inzet
  45. Lars van Galen: SVH Meesterkok, eigenaar ’t Lansink, leermeester en inspirator
  46. Leonie van Mierlo: Docent Cas Spijkers Academie Nijmegen, rots in de branding en drijvende kracht in horecaonderwijs
  47. Lennart Bol: Docent Hotelschool The Hague, begeleidt en inspireert studenten
  48. Lennart Maas: Organisator Week van de Horeca, aanjager van hospitality-initiatieven
  49. Levi Bunt: Chef restaurant O&O, leermeester die studenten naar topniveau begeleidt
  50. London Loy: TV-chef, inspiratiebron voor jonge chefs
  51. Luc Houben: Hotelschool Maastricht, docent en begeleider
  52. Luc Merxs: Organisator Generational Flavours, geeft jonge chefs een podium
  53. Marco ten Hoor: Docent Hotel Management School Leeuwarden, verbinder student–industrie
  54. Marco van Davenhorst: Foodreporter, initiatiefnemer New Chefs on the Block
  55. Marc Meulenbelt: Docent ROC van Twente, brengt vakkennis creatief over en experimenteert met studenten
  56. Marcha Workel: Voorzitter AF&BM, pleitbezorger voor vakonderwijs en gastvrijheid
  57. Marcel de Haan: Docent Humbertus & Berkhoff, inspireert vmbo-studenten
  58. Marcel de Leeuw: Chef en jurylid, inspirator bij culinaire wedstrijden
  59. Marleen Brouwer: Chef en opleider, stimuleert ontwikkeling jonge professionals
  60. Mads Voorhoeve: Eigenaar EBS, opleidde duizenden bartenders
  61. Maarten Riebeek: Bedrijfsleider restaurant Moon, inspireert team en deelt passie voor tea pairing
  62. Melvin Hardey: Vinoloog Taste4Wine, maakt wijn toegankelijk met kennis en beleving
  63. Menno Post: Docent Horeca Vakcollege, inspirerende praktijkbegeleider
  64. Michèl Lambermon: Chef Big Green Egg, inspireert met productkennis en technieken
  65. Milo Berlijn: Spreker en inspirator, verhalen over gastvrijheid met impact
  66. Misja Vorstermans: Eigenaar ISAAC Academy, inspirator jonge cocktailshakers
  67. Mounir Toub: TV-chef, inspiratiebron voor jonge chefs
  68. Nadine Wigger: Manager Horecava, aanjager Young Professionals Dag
  69. Nelson Tanate: Chef De Librije, leermeester die nieuwe generatie met passie opleidt
  70. Nel Schellekens: Chef Het Keunenhuis Winterswijk, pionier in 0% waste en korte keten
  71. Patricia van Krieken: Van Drie Group, ondersteunt wedstrijden en investeert in vakmanschap
  72. Paul Bremen: Hotelschool Maastricht, docent en begeleider
  73. Paul Heijne: Meatstreet, inspireert jonge chefs met workshops
  74. Pepijn Boer: Docent De Rooi Pannen Tilburg, motivator met sterke vakkennis
  75. Riad Farhat: Eigenaar 3WO, geeft talentvolle medewerkers de kans om mee te ondernemen in een zaak. Met Jason Berg eigenaar van 3WO, maar Riad is het gezicht
  76. Ricardo Eshuis: Directeur SVH, verbindt opleiders en vakmensen (Meestertour, Dag van de Leermeester)
  77. Robert Melaard: Directeur Gastvrij Rotterdam, verbinder en organisator van vakevent
  78. Ron Blaauw: Ron Blaauw Academy, ontwikkelt opleidingen voor horecatalent
  79. Rose van Asten: Voorzitter SCA Netherlands, bouwt barista-wedstrijd- en opleidingscultuur
  80. Roy Pelgrim: Wijninspirator, enthousiasmeert jonge wijnliefhebbers met kennis en passie
  81. Serena van Breukelen: Patissier van het Jaar 2025, rolmodel voor vakgenoten
  82. Shaun Broers: Docent NHL Stenden, brengt studenten verder in hospitality
  83. Sherani Girjasing: Eigenaresse Indy, volhardende onderneemster met missie voor premium gastvrijheid
  84. Silvie Slachter: BBB/Folie Culinaire
  85. Stephan Epskamp: BPV-coördinator en docent Hotelschool Amersfoort, verbindt studenten met het werkveld
  86. Stephan Stokkermans: EHMA, leidende hospitality-manager en inspirator
  87. Stijn van Boxtel: Oprichter Studio Gastvrij, auteur-trainer die het vak positief in de spotlight zet
  88. Suzanne Staal: Directeur Horeca & Toerisme College ROC Midden Nederland, organiseert Dag van de Leermeester
  89. Theo van Rensch: Docent ROC van Amsterdam, aanjager kookwedstrijden
  90. Thérèse Boer: Gastvrouw De Librije, rolmodel en mentor voor jonge gastvrouwen/gastheren
  91. Timo Jansse: Eigenaar Perfect Serve Barshow, professionaliseert bartendervak met masterclasses en events
  92. Tim Kan: Chef en culinair adviseur, promotor Aziatische keuken; mede-ontwikkelaar keuzedeel mbo
  93. Walter Versteeg: Docent Deltion, betrokken en bereikbaar voor studenten
  94. Waldo Wijsenveld: Patissier (Waldo Patisserie), inspireert met creativiteit en vakmanschap
  95. Waldrik Kremer: Stichting Kookwedstrijden & Nationaal Team, motiveert jongeren en houdt wedstrijden levend
  96. Wim Geerling: Docent Drenthe College, begeleider Skills-wedstrijden
  97. Wim Heijboer: Docent Hogeschool Tio, hospitality-icoon met jarenlange impact
  98. Wouter Verkerk: Houdt de horeca met zijn columns/lezingen op scherp
  99. Yolande Vesters: Euro-Toques Nederland, investeert in jong vakmanschap
  100. In Memoriam: Edwin Loos

Drie awards

Naast de presentatie van de lijst zijn drie bijzondere awards uitgereikt aan professionals die volgens het panel uitzonderlijk veel impact maken:

  • Educatie Award: Ferdi Munts (Docent Albeda Horecacollege)
    Met maar liefst 16 nominaties van collega’s, studenten en vakgenoten is Ferdi een gedragen kracht binnen het onderwijs. Hij inspireert en begeleidt studenten persoonlijk en via wedstrijden en wordt breed erkend als een sleutelfiguur voor de ontwikkeling van jong horecatalent.

  • Aanjager Award: Ricardo Eshuis (Directeur SVH)
    Ricardo is een aanjager op verschillende fronten en zichtbaar in talloze initiatieven: van Bocuse d’Or, SVH Meestertitels en Talent van de Toekomst tot de Dag van de Leermeester. Het houdt maar niet op – Ricardo is een op en top aanjager die de sector vooruit stuwt.

  • Motivatie Award: Levi Bunt (Chef restaurant O&O)
    De nominatie van Levi spreekt boekdelen: “Ik ben binnengekomen bij O&O zonder ervaring op dit niveau. Ik deed de Cas Spijkers Academie en moest erg mijn best doen om bij te blijven. Met Levi heb ik uren, dagen, weekenden en zelfs bij hem thuis geoefend. Hij was er altijd – voor werk of extra begeleiding in het weekend. Ik had mij geen betere leermeester kunnen wensen. Zelfs toen ik elders ging werken voor mijn ontwikkeling, bleef ons contact sterk. Dankzij Levi heb ik de Cas Spijkers Trofee gewonnen en een uitstekend examen afgelegd. Voor mij is hij de beste leermeester ooit!” – Melanie de Wit 

Over de CuliQuiz Top 100

De CuliQuiz Top 100 is een initiatief van CuliQuiz in samenwerking met de Week van de Horeca en werd gehost door Gastvrij Rotterdam. De officiële bekendmaking vond plaats op maandag 22 september om 14:30 uur in de Netwerklounge van de beurs.

Quote Tjitze van der Dam, initiatiefnemer CuliQuiz: "De mensen die vaak achter de schermen staan, verdienen dit podium. Dankzij deze aanjagers blijft het vak leven en komen we samen verder. Zij zijn het fundament waarop de volgende generatie kan bouwen."
De eerste editie van de CuliQuiz Top 100 markeert een nieuwe traditie in de hospitalitysector. Vanaf nu zal jaarlijks een nieuwe lijst worden samengesteld, waarmee de mensen die investeren in het vakmanschap van morgen blijvend erkenning krijgen.

Artikel delen