13x nieuwe restaurants in Breda + tips
De afgelopen maanden openden veel nieuwe restaurants in Breda. Van een restaurant met Italiaanse sfeer tot een zaak van een sterrenchef. Hieronder staan dertien nieuwe restaurants die de moeite waard zijn om te bezoeken + tips voor goede restaurants die al even in Breda zijn gevestigd.
Tekst: Iris van de Giessen
1. Ciao Belli
Restaurant Ciao Belli is geopend sinds februari 2024 en is te vinden op de Grote Markt in Breda. Bij Ciao Belli deel je je gerechten en je doorloopt hierbij de verschillende Italiaanse gangen. Dat het een Italiaans restaurant is kan je ook terugzien in het interieur: het is een bonte maar gebalanceerde mix van pure materialen uit Italië met onder andere marmer, een gouden pizzaoven en een suède plafond. De eigenaar is Patrick van Asch, bekend van onder andere het Belgisch Biercafé Bruxelles, urban grand café Suikerkist, Café Noir en restaurant De Fazant (allen in Breda en omgeving).
2. Alma Bistro
Alma Bistro opent in de zomer van 2024 haar deuren. Naast Alma Bistro bezitten eigenaren Wouter van Laarhoven (chef-kok) en zijn partner Malou Hagenaars (sommelier) ook nog Alma fine dining en Alma Bodega in Oisterwijk. Bij Alma Bistro kan je straks terecht voor een à-la-carte-menu en het is geschikt voor elk soort gezelschap. Ook beschikt Alma Bistro over een binnentuin, die geschikt is voor spontane lunch, diner of borrel. De bistrogerechten zullen worden bereid met verse ingrediënten en er is een wijnkaart beschikbaar met bijpassende wijnen, uitgekozen door Hagenaars.
3. Yu&Me
Als je een liefhebber bent van Asian Fusion gerechten, dan kan je terecht bij Yu&Me voor een klassiek á-la-carte-menu. Je kan hier onder andere terecht voor poké bowls, verse sushi en hot plate gerechten, cocktails en in de weekenden is er ook een dj aanwezig. Daarnaast zijn de gerechten die worden geserveerd bij Yu&Me halal. Voor een extra unieke twist aan het serveren van de gerechten, rijden er robots rond in het restaurant die de gerechten komen brengen aan je tafel. Het restaurant is te vinden aan Haven 15 in Breda.4. Bullion
In november 2023 opende ondernemerspaar Akram en Dunya de deuren van Bullion in Breda. Bullion is een burgerrestaurant met keuze uit vier speciale burgers met inspiratie van de seizoenen en verschillende smaken uit de landen waar Akram (Libië) en Dunya (Slowakije) hebben gewoond. Het logo van Bullion is een mix van de sterrenbeelden van Akram en Dunya, namelijk de stier en de leeuw. Bij Bullion wordt er veel rekening gehouden met allergieën en intoleranties, dus worden de burgers op voorhand al op glutenvrij brood geserveerd. Ook kunnen de burgers vegetarisch worden bereid.
5. Bao Ramen Kitchen
Voor Japans streetfood kan je terecht bij Bao Ramen Kitchen. Je kunt hier kiezen uit verschillende gerechten zoals ramen noedels en toppings in authentieke Japanse soepen, zoals de welbekende miso, shoyu en tonkotsu. Daarnaast is er ook de keuze voor bijvoorbeeld tempurasets en curry rijstsets. Het restaurant is kleurrijk aangekleed met neonlichten en typische Japanse schilderingen en posters. Bao Ramen Kitchen is te vinden aan de gezellige en bruisende Grote Markt.6. Ichi Asion Fusion
Dit nieuwe Asian fusion restaurant in Breda opent haar deuren in maart. Ze serveren een breed aanbod sushi, maar ook oesters, entrecote en chicken teriyaki. Ichi heeft al twee vestigingen; in Roermond en Kaatsheuvel, en komen nu dus ook naar Breda. Het restaurant wordt geopend in het oude pand van Henk's Diner in de Belcrum, tegenover het gerechtsgebouw.
7. Il Limone
Restaurant Il Limone is sinds eind 2023 geopend. De eigenaresse is Chiara Cappellano, en zij wordt ondersteund door haar vader Fabio Cappellano. Chiara is ook erg actief op TikTok, hier maakt zij dagelijks filmpjes over haar dagen bij Il Limone en neemt ze haar volgers mee in haar dagelijks leven als onderneemster. Il Limone is een 3-in-1 concept, het is namelijk een Italiaanse delicatessenwinkel, traiteur en osteria. In de osteria kan je terecht voor de lunch, zoals pasta's en panini's. Diners staan op de planning.
8. Goxu House
Goxu House is een Aziatisch eetcafé waar je kan genieten van broodjes, bubble tea en Koreaans 'sneeuwvlokjes ijs'. Je kan er broodjes krijgen, zoals Korean Toast met warm beleg en gestoomde bao broodjes. Naast bubble tea serveert Goxu House ook Japanse thee en Vietnamese koffie. Het Aziatische eetcafé is geopend sinds december 2023. Het eetcafé biedt 26 zitplaatsen voor gasten en is te vinden aan de Ginnekenstraat.
9. Restaurant Gadjah
Restaurant Gadjah is een restaurant met een Indonesische keuken. Het team heeft zich laten inspireren door de smaken van de Archipel en laat de Indonesische gastronomie terugkomen in de gerechten. Gadjah organiseert elk laatste weekend van de maand een all you can eat-buffet met elke maand een andere samenstelling. De rest van de maand bieden zij een à-la-carte-menu aan met verschillende gerechten, zoals; bami/nasi, kipsaté en en verschillende visgerechten. Het restaurant is te vinden aan de Oranjeboomstraat.
10. Bühne
Bühne is een creatieve broedplaats voor vernieuwende makers en ondertussen kan je er een drankje en hapje bestellen. Er is ruimte voor muzikale, artistieke en culinaire evenementen, maar er zijn ook werkplekken aan ondernemers en werknemers. Tijdens de culinaire evenementen krijgen culinaire talenten de kans om te koken voor publiek. In de kelder van Bühne kan je ook plaatsnemen en kiezen voor onder andere een kurrie, bereid door de Kurriebaas en zijn team.
11. Maddox
Restaurant Maddox is gelegen in het bruisende centrum van Breda, op de Grote Markt. Maddox organiseert ook verschillende (kleine) evenementen bij het restaurant, bijvoorbeeld de cocktailavonden op donderdagen en de 'Thank God it's friday' avond. Naast een restaurant is Maddox ook een bar, met cocktails, ruim assortiment bieren, borrelhapjes en een high-wine. De menukaart van Maddox bestaat uit shared dining 'comfort food' met een moderne, lokale twist. Eigenaren zijn Jeroen Hersbach en Peter Beuving.
12. Teds Breda Botanique
Na vestigingen in onder andere steden als Utrecht, Rotterdam en Den Haag opende vorig jaar Teds Breda Botanique in het centrum van Breda. Het restaurant is onderdeel van Breda Botanique: een botanische tuin met bloemen en planten van over de hele wereld. De 'all day brunch'-zaak is de hele dag open voor brunch. Op de kaart vind je onder andere smootiebowls en vers belegde broodjes. Eiganeren zijn Sanne en Michiel Huisman.
13. Blossem
Restaurant Blossem opende vorig jaar haar deuren in het gerenoveerde ketelhuis van de oude Nibb-it fabriek. De keuken staat onder leiding van Lars Drost, bekend van o.a. Ciel Bleu** in Amsterdam. Groenten spelen de hoofdrol in het seizoensgebonden menu. Restaurant Blossem is een initiatief van (horeca)ondernemer Rob van den Broek.
3 tips voor restaurants in Breda
Naast alle nieuwe horecazaken zijn er ook veel goede restaurants die al even in Breda zitten. Wij tippen hieronder drie uitschieters!
1. The Streetfood club
Na The Streetfood Club in Utrecht openden ondernemers Wes Schreutelkamp, Joost Bergsteijn, Wichert van Rijn en Sippien Baarsma een nieuwe locatie in het Grand Theatre Breda. De zaak won in november 2022 een Entree Award in categorie ‘Best New Dine & Drink concept >150 guests'. Het restaurant heeft een grote bar met cocktailstations en een dj-booth. Er zijn twee balkons waar gasten op kunnen dineren en een goed uitzicht hebben op de zaal. De inrichting is uitbundig, uitgesproken en kleurrijk: van metershoge palmen tot kroonluchters en muurschilderingen.
2. De Beyerd
Mikel en Orson de Jongh namen het speciaalbiercafé De Beyerd over van hun vader. Van oudsher heeft het familiebedrijf altijd de functie van café gehad. Sinds 1992 is het uitgebreid met een bier- specialiteitenrestaurant en in 2004 met een eigen huisbrouwerij. De zaak heeft veel unieke bieren met bijpassende gerechten die deels worden bereid met bier. Drie hoefijzers klassiek, Dirk urtyp pilsener en Beyerd heffe weisse zijn een greep uit het grote aanbod. De eigen bieren van zijn natuurlijk ook op de kaart te vinden.
3. Restaurant Wolfslaar*
Restaurant Wolfslaar* is het enige restaurant in Breda met een Michelinster. De zaak is gevestigd in het oude koetshuis van een groot landgoed aan de grens van Breda. Chef-kok van Wolfslaar is Maarten Camps, die inmiddels al ruim twintig jaar werkzaam is bij het restaurant. Wolfslaar heeft een signatuurmenu waarbij de gast kiest uit vijf, zes, zeven of acht gangen. Alle gerechten worden samengesteld met kruiden uit eigen tuin en duurzame ingrediënten. Rick van den Broek is de sommelier. Hij komt over van wijninkoper Henri Bloem en heeft een lang verleden bij FG Food Labs* in Rotterdam.
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen