Liveblog: uitreiking Michelin-sterren 2022

MICHELIN

Liveblog: uitreiking Michelin-sterren 2022

Vandaag is Entree aanwezig op de uitreiking van de Michelin Sterren 2022. Volg in deze liveblog alle updates en uitslagen van de Michelin-uitreiking 2022 en interviews met sterrenchefs. Welke restaurants behalen én behouden hun Michelin  Sterren?

Maandag 30 mei 16:15

Nadat restaurant Vigor in Vught al een Entree Award voor Best New Restaurant Design won, sleept het nu een Michelinster in de wacht. Wij gingen na afloop in gesprek met eigenaren Lars Albers (chef) en Randy Bouwer (gastheer en sommelier).

WhatsApp Image 2022-05-30 at 1.40.24 PM

Maandag 30 mei - 14:41

Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen heeft er een tweede MICHELIN Ster bijgekregen. Vorig jaar werd voor het eerst de Groene MICHELIN Ster uitgereikt, De Nieuwe Winkel ontving er daar één van. Ook dit jaar mogen zij deze onderscheiding blijven voeren. Eigenaar Emile van der Staak: 'Het is verrassend en bemoedigend dat er een kentering gaande is, dit is niks minder dan een revolutie.' Lees hier ons gesprek met Emile van der Staak na afloop van de uitreiking.

Maandag 30 mei - 14:15

't Ganzenest* in Rijswijk ontving vandaag een eerste MICHELIN Ster. Wij spraken eigenaar en chef-kok Erik Tas over 't Ganzenest*, zijn weg naar een MICHELIN Ster en de bekendmaking van alle sterren. Tas is trots op zijn team: 'Ik ben misschien wel het gezicht van de zaak, maar we hebben er met zijn allen voor gevochten.'

Erik Tas_t Ganzenest_MICHELIN STERREN 2022_1

Maandag 30 mei - 14:08

Bij deze acht restaurants is hun MICHELIN Ster helaas komen te vervallen. In sommige gevallen komt dit omdat de deuren van een restaurant zijn gesloten. Bijvoorbeeld in het geval van Bord'Eau. In dit bericht staat een overzicht.

Maandag 30 mei - 13:55

Fine dining-restaurant Noor van Marleen en Jeroen Brouwer is slechts drie maanden geleden geopend in Groningen en nu al bekroond met een MICHELIN Ster. Marleen en Jeroen Brouwer: 'We hadden dit niet aan zien komen, maar we hadden hier natuurlijk wel heel erg op gehoopt'. Lees hier ons gesprek met Marleen en Jeroen Brouwer na afloop van de MICHELIN uitreiking 2022.

WhatsApp Image 2022-05-30 at 1.40.02 PM

Maandag 30 mei - 13:40

Bas van Kranen en zijn team van restaurant Flore in Amsterdam hebben een Groene MICHELIN Ster en twee MICHELIN Sterren in ontvangst mogen nemen. Wij spraken Bas van Kranen na afloop: 'Toen ze op het punt waren dat ze het laatste restaurant met één MICHELIN Ster benoemde, zeiden we tegen elkaar: "We kunnen nu twee kanten op, of we hebben alleen de Groene Ster of het gaat gek worden".' Lees hier het gehele gesprek.

Restaurant Flore_Michelin sterren 2022

Maandag 30 mei - 13:01

De Michelin Star Revelation 2022 zit erop! Dit jaar zijn er dertien restaurants bijgekomen met één MICHELIN Ster en drie nieuwe restaurants met twee MICHELIN Sterren. Blijf deze liveblog bekijken voor interviews met sterrenchefs en andere updates rondom de MICHELIN uitreiking.

Maandag 30 mei - 12:55

Drie MICHELIN Sterren voor 2022: 

 • Inter Scaldes, Kruiningen - Jannis Brevet
 • De Librije, Zwolle - Jonnie Boer

Beiden hebben hun drie MICHELIN Sterren behouden dit jaar. Jonnie Boer is blij dat ze weer op het podium staan, maar vindt het ook tijd worden dat er een derde restaurant bij komt. De Boer: "Het is niet een hele makkelijke tijd geweest, des te leuker dat we hier weer staan. En het is natuurlijk mooi, maar het wordt ook tijd dat er een derde sterretje bijkomt"

Maandag 30 mei - 12:45

Nieuwe twee MICHELIN Sterren voor 2022: 

 • Flore, Amsterdam - Bas van Kranen, Wouter Denessen
 • Julemont, Kasteel Wittem - Guido Braeken
 • De Nieuwe Winkel, Nijmegen - Emile van der Staak

Maandag 30 mei - 12:35

 • Malou Hagenaars, Alma Oisterwijk

Sommelier Award 2022 is net uitgereikt aan Malou Hagenaars van Restaurant Alma in Oisterwijk. Nadat ze samen met Wouter van Laarhoven een Michelinster heeft ontvangen voor Restaurant Alma, staat ze nu op het podium voor de Sommelier Award 2022.

Maandag 30 mei - 12:30 

Nieuwe één MICHELIN Sterren voor 2022:

 • De Juwelier, Amsterdam - Yoran Jacobi
 • Restaurant Pikaar, Hilvarenbeek - Cas Pikaar. De inspecteurs: "Verfijnd, creatief en ongeremd"
 • Restaurant Zoldering, Amsterdam - Thomas Bron. 
 • Atelier, Gulpen - Hans Kinkartz. Kinkartz: "De MICHELIN Ster op zich was nooit een doel en nu is het er uiteindelijk van gekomen.' 
 • Alma, Oisterwijk - Wouter van Laarhoven
 • Restaurant Lars Scharp, Amsterdam
 • Vigor, Vught - Lars Albers en Randy Bouwer
 • Ganzenest, Rijswijk - Erik Tas en Patty van Dam. Erik Tas: "We doen gewoon ons ding, gewoon lekker koken, en doen wat je leuk vindt. En dat zien mensen denk ik terug in de twee restaurants die we hebben"
 • Noor, Groningen - Marleen en Jeroen Brouwer
 • De Kas, Amsterdam -  Jos Timmer en Wim de Beer. De Beer: “Dit hadden wij nooit verwacht. We serveren een menu en we weten dat de inspecteurs dat niet heel erg kunnen waarderen. We zijn heel erg verrast”
 • Ganzenest, Rijswijk - Erik Tas en Patty van Dam
 • De Kas, Amsterdam - Jos Timmer en Wim de Beer

Maandag 30 mei - 12:12

Yoran Jacobi wordt weer op het podium geroepen. Yoran Jacobi, De Juwelier in Amsterdam heeft zijn eerste MICHELIN Ster!

Maandag 30 mei - 12:10

We gaan beginnen met de uitreiking van de 2022 MICHELIN Sterren.

Maandag 30 mei - 12:08

De Young Chef Award 2022 is uitgereikt aan Yoran Jacobi van De Juwelier in Amsterdam.

Maandag 30 mei - 12:00

De Groene Sterren zijn uitgereikt. De nieuwe Groene Sterren van 2022 zijn:

 • Flore, Amsterdam (Bas van Kranen en Wouter Denessen), Hotel de l’Europe)
 • Heron uit Utrecht (Tako Koek en Koen Hoonhorst)
 • Triptyque, Wateringen (Niven Kunz)

Maandag 30 mei - 11:52

Gisteren zijn de Bib Gourmands van 2022 bekendgemaakt. Simone van Trier benoemt alle zestien nieuwe Bib Gourmands. Bekijk hier alle nieuwe Bib Gourmands van 2022.

Maandag 30 mei - 11:30

We zijn begonnen! Simone van Trier opent de uitreiking op het podium. Marc Roosens, General Manager van Michelin Benelux, gaat na de opening de sterren van dit jaar bekendmaken.

Maandag 30 mei - 10:45

Het DeLaMar Theater stroomt vol. Jannes en Claudia Brevet van Inter Scaldes en Tommy den Hartog van Restaurant 273 in Utrecht zijn gearriveerd.

Vorig jaar, voor de opening van Restaurant 273, spraken wij Tommy den Hartog. Destijds spraken wij hem over zijn ambities. "Het allerbelangrijkste voor nu is dat we de zaak vol gaan krijgen, dat gasten tevreden zijn en terugkomen en dat het personeel tevreden is. Als we dat bereikt hebben, kunnen we verder kijken."

Michelin 2022_Inter Scaldes Michelin 2022_Restaurant 273

Maandag 30 mei - 09:00

Vandaag, vanaf 11.30 uur, vindt de uitreiking van de Michelinsterren plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Volg via de onderstaande livestream welke restaurants een nieuwe ster krijgen, hun ster(ren) behouden of wie hem kwijt raakt. Ook de Groene Michelinster wordt vandaag uitgereikt.

Zondag 29 mei - 10:00

Culinair recensent Mara Grimm vertelt in het Parool over het belang van een MICHELIN Ster, Amsterdamse eetcultuur en spanning tijdens de uitreiking. Ook spreekt ze haar verwachtingen uit over nieuwe MICHELIN Sterren in Amsterdam. Zo lijken De Juwelier en Zoldering haar serieuze kanshebbers op een eerste MICHELIN Ster.

Eerder spraken Thijs Meliefste, Ron Blaauw, Guus Thijssen en Jacques Hermus hun verwachtingen uit. Deze vier restaurants zijn volgens de ondernemers kanshebbers MICHELIN Sterren 2022.

Vrijdag 27 mei - 12:00

In aanloop naar de bekendmaking van Michelin 2022 spraken wij met Joris Bijdendijk, van onder andere RIJKS®* en Wils* in Amsterdam. RIJKS®* ontving in 2016 een MICHELIN Ster en Wils* vorig jaar. Wat doet een MICHELIN Ster met een zaak en wat vindt Bijdendijk van MICHELIN? Je leest het hier.

Maandag 23 mei - 11:00

Sinds oktober maakt MICHELIN elke maand een aantal restaurants bekend die zijn opgenomen in het felbegeerde rode boekje. Deze 24 restaurants kunnen op 30 mei dus worden bekroond met een MICHELIN Ster of als bestekje of Bib Gourmand in de gids terechtkomen.

Artikel delen