Dit zijn de 15 goedkoopste Michelin restaurants van Nederland

15 goedkoopste Michelin restaurants in Nederland

Dit zijn de 15 goedkoopste Michelin restaurants van Nederland

Nederland kent veel Michelin restaurants. Om hier te dineren of te lunchen staat er vaak een zekere prijs tegenover. In dit artikel vind je de vijftien goedkoopste Michelin restaurants in Nederland.

Tekst: Lisa van Dorrestein

1. Noble Kitchen in Cromvoirt

€ 40 voor 3 gangen á la carte

Bij Noble Kitchen draait alles om de keuken, die het hart vormt van het restaurant dat grenst aan golfbaan Bernardus Golf. Noble heeft een gevarieerde keuken waarbij Aziatische gerechten samenkomen met smaken van de Robata Grill. Het keukenteam bestaat uit chef Tom Schoonus, souschef Carlo Lago en met aan het roer patron-cuisinier Edwin Kats.

Als gast kun je kiezen om à la carte te eten en betaal je vanaf 40 euro voor een voor-, hoofd- en nagerecht. Met keuze uit verschillende soorten sushi en sashimi of vlees van de gril zoals bavet, hoederfilet of wagyu. Sluit af met één van de nagerechten waaronder een dame blanche, verschillende soorten kaas of friandises (chocola, macarons en nougat). Voor wie niet kan kiezen kan gaan voor een vijfgangenmenu (90 euro) of een zevengangenmenu (110 euro).

2. Eden in Valkenswaard

€ 60 voor 4 gangen

Restaurant Eden in Valkenswaard is een uitgelegen restaurant voor liefhebbers van creativiteit. Chef Herman Cooijmans staat aan het roer in de keuken en houdt er van om uitdagende gerechten op tafel te zetten met oog en aandacht voor duurzaamheid. Denk aan smaakcombinaties zoals aardbei met rog of kraai met sinaasappel en een jus van kardemon.

De menukaart wisselt regelmatig omdat Cooijmans bij Eden met de seizoenen meekookt. Als gast heb je de keuze uit verschillende menu’s: het inspiratiemenu (5-8 gangen), het JRE menu (4-7 gangen) en het Chefs menu (4 gangen, 60 euro).

3. De Juwelier in Amsterdam

€ 60 voor 3 gangen

Bij De Juwelier in Amsterdam aarzelt chef Yoran Jacobi niet om te werken met minder populaire producten zoals beenmerg en snoekbaars. Hij bereidt gerechten zoals gebraden kalfsnieren in combinatie met lamsoren en een zilte velouté van oester en hazelnoot. Op het menu van De Juwelier staan verschillende vlees- en visgerechten zoals gegrilde tarbot en gebakken kalfszwezerik.

Ook gevogelte staat op de kaart, waaronder gebraden fazantenhen met bloedworst. Als afsluiter kun je kiezen voor een kaasplankje met verschillende soorten Nederlandse kazen of voor karamelijs met gerookt zeezout. Voor een voor-, hoofd- en nagerecht à la carte betaal je als gast gemiddeld 60 euro.

4. Zoldering in Amsterdam

€ 60 voor 3 gangen

In 2019 openden de deuren van restaurant Zoldering in Amsterdam met Tomas Bron, Wout Jans, Job Seuren en Joost Clarijs aan het roer. Hun doel: een warme, gezellige en toegankelijke voor de buurt creëren. Eenvoudig lekker eten en drinken staat centraal bij Zoldering. Zo zeggen zij zelf: “Geen allures, geen zoveel-gangen menu, geen voor, hoofd of na maar eten en drinken waar je zin in hebt.”

Je kunt als gast van maandag tot en met zaterdag aanschuiven voor het diner. Kies bijvoorbeeld voor de vegetarische interpretatie van filet americain, gevolgd door een roulade van boerderijkkip, gebakken langoustine met pastinaak en limoenblad of voor witlof met blauwe kaas. Wijnliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen door een ruim aanbod van wijnen van zowel kleine producten als iconische huizen. Voor drie gangen à la carte betaal je zo’n 60 euro.

5. Brass Boer Thuis in Zwolle

€ 70 voor 4 gangen

Brass Boer Thuis is gevestigd op de Nieuwe Markt in Zwolle. Eigenaren Jonnie en Thérèse Boer hebben een team neergezet dat vaak op houtvuur kookt en met lokale producten werkt. Bij Brass Boer Thuis streven ze ernaar om fijnproevers zich hier thuis te laten voelen en te laten zien dat originaliteit niet complex hoeft te zijn.

In de keuken staat chef-kok Bart Pasveer achter de kachel en samen met gastheer Stefan de Wilde staat hij met hun teams klaar om de gast een geweldige fun dining-ervaring te geven. Als gast kun je à la carte bestellen met keuze uit onder andere kalfsmuis, anjou duif, of snoekbaars. Voor wie niet kan kiezen of zich wil laten verrassen door de chef kan ook een vier-, vijf- of zesgangenmenu (vanaf 70 euro) bestellen.

6. Bistro de la Mer in Amsterdam

€ 70 voor 3 gangen

Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot zijn eigenaren van Bistro de la Mer in Amsterdam maar zijn ook eigenaren van De Juwelier dat een paar deuren verderop zit. Bistro de la Mer brengt Parijse sferen naar het hart van Amsterdam. Opvallend is de oesterbar die bij binnenkomst direct in het oog springt. Visgerechten staan centraal bij de bistro. Als gast kun je iedere dag binnenlopen en à la carte dineren. Op het menu staan onder andere: gestoofde mosselen, rogvleugel en gekonfijte zeetong.

7. 't Vlasbloemeken in Koewacht

€ 72 voor 4 gangen

In 2005 opende Eric en Bianca van Bochove de deuren van ’t Vlasbloemeken in het Zeeuws-Vlaamse grensdorp Koewacht. Zij zijn sinds 2008 lid van JRE en werden in 2011 bekroond met een Michelinster. Hun motto: Al het lekkers van zee, vee en veld. In de keuken wordt gewerkt met lokale- en seizoenproducten. “We hebben in Zeeland zoveel schitterend mooie producten voor handen, waarom zouden we het verder halen?”

Chef-kok Eric is dankzij zijn jarenlange ervaring altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen, denk aan de introductie van Aziatische smaakmakers. Als gast heb je keuze uit verschillende opties waarvan het schaaldierenmenu: Crustacé menu, dat vast op de kaart staat. Daarnaast is er ook de optie voor het JRE-menu waarbij naast vis ook rund wordt geserveerd. Gastvrouw Bianca zorgt altijd voor een passend wijnvoorstel.

8. 't Raedthuys in Duiven

€ 72 voor 4 gangen

Kunst en culinaire beleving gaan hand in hand bij ‘t Raedthuys in Duiven. Chef de cuisine Hans van Engelsen is klassiek opgeleid, maar kookt met verrassende en nieuwe technieken. Duurzaamheid staat centraal bij ’t Raedthuys, in samenwerking met lokale producenten. Denk daarbij aan duurzaam geweekte vis, het lamsvlees in de lente en het wild in de winter. Kruiden komen uit de eigen kruidentuin.

Verder wordt er zo min mogelijk voedsel verspild. Een kreeft wordt helemaal gebruikt, dus ook het pantser en niet alleen de staart. Van wortel wordt ook de schil, het loof en de knol gebruikt. Kalfszwezerik, Veluwse boerderij-eend en kabeljauw zijn een aantal gerechten die je à la carte kunt bestellen. Kan je niet kiezen? Laat je dan verrassen door de chef met een vier-, vijf-, zes-, of tiengangenmenu (vanaf 72 euro). Gastvrouw en sommelier Karina van der Kolk speelt met de wijnen in op de rijke smaken.

9. De Kas in Amsterdam

€ 73 voor 5 gangen

In 2001 opende voormalig eigenaar Gert Jan Hageman de deuren van De Kas in Amsterdam. Wim de Beer en Jos Timmer namen in 2018 het stokje over. Zij staan in de keuken en focussen zich op het creëren van plantaardige gerechten waarbij groenten de hoofdrol spelen. Het motto: ‘From plant to plate’. Hoewel de focus op plantaardig ligt wordt er af en toe ook gekookt met vlees en vis.

Duurzaamheid zit in het hart en dat is door Michelin ook beloond met een groene Michelinster. Het restaurant bevindt zich in een imposante kas, omgeven door een ruime tuin waar groente, kruiden en fruit wordt geteeld, eveneens als op hun grote akker in de Beemster. Er wordt bij De Kas gewerkt met een vast menu. Als gast kun je aanschuiven voor een vijf- of zesgangendiner (vanaf 73 euro) of een lunch van drie of vier gerechten.

10. Basiliek in Harderwijk

€ 75 voor 5 gangen

Aan de Vischmarkt in Harderwijk is restaurant Basiliek gevestigd in een eeuwenoude voormalig Agnietenkapel. Hoewel het restaurant een metamorfose heeft ondergaan is er, ondanks de huidige Scandinavische stijl, nog goed te zien dat het ooit een kapel was. Yornie van Dijk is eigenaar van de zaak nadat hij het stokje van zijn voormalige chef Rick Jansma heeft overgenomen. “Dat ik kan koken durf ik wel te zeggen, maar ondernemen is nieuw voor mij. Hierbij komt veel kijken, maar dat is juist een leuke uitdaging.”

Van Dijk is een aanhanger van de Nordic Cuisine. Intensiteit typeert zijn keuken met een focus op friszurigheid. Van Dijk kookt met ingrediënten uit de regio en legt de nadruk op groenten. Op de kaart staan daarom altijd een groentemenu en vegetarische opties.

11. Cheval Blanc in Heemstede

€ 75 voor 4 gangen

Restaurant Cheval Blanc zit sinds 1996 aan de Jan van Goyenstraat in Heemstede. Eigenaar en eveneens gastheer van de zaak is Ton Nelissen. Chef-kok Huub van der Velden kookt met een eigen stijl en maakt verrassende creaties op klassieke gerechten. Dit komt vooral naar voren door de diverse moderne kooktechnieken die worden toegepast. De gerechten worden bereid met seizoensgebonden producten, evenals vergeten groenten. Als gast kun je ervoor kiezen om gerechten à la carte te bestellen of je door de chef te laten verrassen met een meergangendiner (4 gangen 75 euro).

12. De Woage in Gramsbergen

€ 75 voor 4 gangen verrassingsmenu

In 2019 openden Jelle Jansen en Corine Kleine restaurant De Woage in een historisch pand in Gramsbergen. De Woage kookt met vertrouwde smaken maar past deze op een vernieuwende manier toe in hun gerechten. Zij proberen hierin een balans te creëren tussen nieuw & anders en oud & vertrouwd. Er wordt ook sterke focus gelegd op afkomst en omgeving. Gasten kunnen gerechten à la carte bestellen.

Kies bijvoorbeeld vooraf voor Noordzeekrab met Hollandse garnalen, een luchtige crème, lavas en bloemkool. Als hoofdgerecht stoofvlees van lokale ree. Sluit af met een kaasplankje of advocaat met krokante eiwit, boerenmeisjes en slagroom. Er staan ook een aantal vegetarische opties op de kaart. Gasten kunnen ook kiezen voor een vier- of vijfgangen verrassingsmenu (vanaf 75 euro).

13. Marrees in Weert

€ 80 voor 4 gangen

Jan en Patricia Marrees zijn de eigenaren van restaurant Marrees dat in 2018 haar deuren opende aan de Stadhuispassage in Weert en in 2020 een Michelinster kreeg. Voorheen exploiteerden zij restaurant Bretelli in Weert dat tot de sluiting in 2018 een Michelinster had. Marrees is een restaurant met een sfeervol decor, internationale wijnkaart en een ruim aanbod gerechten dat het brede palet van de chef weergeeft.

De inrichting van de zaak is opvallend. Door de grote raampartijen is er veel lichtinval. Bijzonder is het akoestische klimaatplafond; restaurant Marrees is de eerste eetgelegenheid in de Benelux waar dit is gerealiseerd. Op het menu staan bar bites, koude en warme gerechten zoals jalapeño kroketjes, hert, ganzenlever spinazie dumpling of gekonfijte kwartelboutjes. Alle gerechten zijn à la carte en afzonderlijk te bestellen maar ook als menu (4 gangen 80 euro).

14. LIZZ in Gouda

€ 85 voor 4 gangen

LIZZ in Gouda is gevestigd in high-end boetiekhotel Weeshuis. Bij LIZZ geloven ze erin dat dineren op sterrenniveau voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het is een plek waar je kennis leert maken met haute cuisine zonder dat het een aanslag is op je portemonnee. Kies in dat geval voor casual dining waarbij je drie gangen geserveerd krijgt. Daarnaast kun je als gast ook kiezen voor fine dining (4 gangen voor 85 euro) of de gerechten à la carte bestellen. Executive chef Remco Kuijpers is verantwoordelijk voor gerechten zoals kalfszwezerik, wagyu A5 en tonijn.

15. Vigor in Vught

€ 88 voor 4 gangen

In deze 17de-eeuwse Villa Bleijenburg in Vught zit restaurant Vigor. Vrienden Lars Albers en Randy Bouwer maakten hun droom waar. Hun visie: uitstekende service is net zo belangrijk als een ijzersterke keuken. De centrale bar vormt daarom het hart van de zaak. Randy is gastheer en deelt graag zijn kennis over wijnen. Lars heeft in de keuken de touwtjes in handen en werkt samen met zijn team aan vernieuwende en verrassende gerechten en smaakcombinaties.

Op het menu staan verschillende meergangen opties zoals The Family story; met keuze uit vier-, vijf-, zes-, of acht gangen (vanaf 88 euro). Het is ook mogelijk om gerechten à la carte te bestellen met keuze uit onder andere zeeduivel, duif of tarbot.

Artikel delen