Aan het hoopvolle derde kwartaal van 2021, kwam abrupt een einde met de aankondiging van nieuwe maatregelen. In de sectorprognose 2022 van ABN AMRO valt onder andere te lezen dat de sector grote omzetten mist door de harde lockdown die sinds 19 december geldt.
De sector was net weer aan het opkrabbelen toen er weer nieuwe maatregelen werden aangekondigt. De sector kennende, werd het vervroegen van de sluitingstijden naar 17.00 uur door veel ondernemers creatief opgevangen. Zo stapte de horeca over op lunches en dunches (combinatie van een lunch en een diner) en werd er volop ingezet op maaltijdboxen. “Dat kon echter niet voorkomen dat deze gedeeltelijke lockdown de omzet van horecaondernemers fors raakte”, aldus ABN AMRO. “In de eerste week van de avondsluiting is te zien dat de consumentenbestedingen bij restaurants en cafetaria’s met bijna 50 procent afnam ten opzichte van diezelfde week in 2019, het jaar voordat de pandemie uitbrak.”
ABN AMRO: “De harde lockdown betekent wederom een flinke dreun voor de leisure-sector. Veel ondernemers hebben al bijna twee jaar veerkracht getoond, maar de rek is er bij velen wel uit. Hoewel bijvoorbeeld sommige restaurants inzetten op afhaal- en bezorgmaaltijden, is dit niet voor alle restaurants weggelegd. Door de verlenging van de maatregelen tot zeker half januari missen vele de hoge omzetten van de normaal gesproken drukke kerstperiode. Tijdens de lockdown van vorig jaar namen de bestedingen van klanten van ABN AMRO in restaurants af met 55 procent in de kerstweek ten opzichte van dezelfde week in 2019; voor cafés was dit zelfs 72 procent. Maaltijdbezorging profiteerde en zag de bestedingen toenemen met 41 procent”, meldt ABN AMRO.
Als de lockdown na 14 januari 2022 wordt voorgezet dan wordt de omzetuitval van de horeca uiteraard nog groter: “Tijdens de lockdown in het eerste kwartaal van 2021 zette de horeca met ruim 2 miljard euro ruim de helft minder om dan in het eerste kwartaal van 2019. Per week betekent dit voor de horeca een omzetuitval van circa 200 miljoen euro.”
Er is ook te zien dat de leisure sector zich langzaam - maar minder dan gehoopt - herstelt. In 2021 groeit de sector naar verwachting met 30 procent ten opzichte van 2020 en volgend jaar met 35 procent ten opzichte van 2021. ABN AMRO: “Dit lijkt hoog, maar het is minder dan de 40 procent voor beide jaren die eerder was verwacht. Bovendien komt de sector hiermee in 2022 nog altijd niet terug op het niveau van 2019, het jaar voordat de pandemie uitbrak.”
Door de nieuwe coronavariant omikron wordt het herstel van de reisbranche flink vertraagd. “Landen gooien grenzen dicht of hanteren strengere voorwaarden om binnen te komen, waardoor internationaal reizen wordt beperkt. Met name hotels in Amsterdam gericht op de buitenlandse toerist en/of zakelijke reiziger zien hun omzetten niet snel herstellen. Hoewel Nederlanders vaker in eigen land op vakantie gaan tijdens de coronapandemie, verblijven ze veelal in vakantieparken en campings. Bovendien heeft het wegblijven van buitenlandse toeristen niet alleen een negatief effect op hotels maar ook op onder meer musea en restaurants.”
Bron: ABN AMRO Sectorprognose 2022 ‘Omikron en hogere prijzen storten ondernemers in onzekerheid’
Op de hoogte blijven van al het nieuws in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief