Derde steunpakket ondernemers gaat in

Derde steunpakket ondernemers gaat in

Met een derde steunpakket verlengt het kabinet vanaf vandaag de lopende steunmaatregelen voor ondernemers, zoals de NOW-regeling en de tegemoetkoming voor vaste lasten, tot medio 2021. Wel gelden er nieuwe regels en wordt dit pakket iets soberder dan de eerste twee termijnen.

Derde steunpakket met NOW 3

Opnieuw komt het kabinet met een NOW-regeling om de loonkosten deels te vergoeden. De NOW 3-regeling geldt voor drie tijdvakken, elk van drie maanden, tot 1 juli 2021. In het eerste tijdvak (tot 1 januari) kunnen bedrijven die minimaal twintig procent inkomensverlies (verwachten te) hebben een tegemoetkoming voor loonkosten aanvragen. Het vergoedingspercentage loopt af: van maximaal tachtig procent in het eerste tijdvak naar zeventig in het tweede (januari tot maart) en zestig procent in de derde periode (april-juni). Ook gaat de grens voor inkomensverlies vanaf januari omhoog, naar 30%. Tegenover die verlaging staat dat ondernemers de loonkosten wel geleidelijk mogen verlagen (bijvoorbeeld door loonverlaging of ontslag) zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie. De nieuwe NOW-subsidie is waarschijnlijk vanaf 16 november aan te vragen.

Inspanningsplicht voor werkgeversinspanningsplicht werkgevers derde steunpakket

Ondernemers die gebruik maken van de loonsubsidie NOW in dit derde steunpakket, zijn vanaf nu verplicht om werknemers die ze ontslaan, te begeleiden naar nieuw werk en contact op te nemen met het UWV. Dat maakte minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgeledenheid) gisteren bekend. Spant een werkgever zich daar niet voor in, dan riskeert hij of zij een boete van 5% op de NOW uitkering.

Tegemoetkoming vaste lasten (TVL)

Ook de belastingvrije tegemoetkoming uit de eerste twee pakketten blijft in dit derde steunpakket bestaan. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd, tot en met 30 juni 2021. Je vraagt de regeling dus per drie maanden aan (in plaats van per vier). De maximale subsidie gaat omhoog van maximaal vijftigduizend euro naar maximaal negentigduizend euro per bedrijf per drie maanden, uiteraard afhankelijk van omzetsverlies en vaste lasten. Per drie maanden wordt de subsidie uiteindelijk geleidelijk afgebouwd. Zo hoopt het kabinet ondernemers de tijd en ruimte te geven om zich aan te passen.

Belastinguitstel

Heb je vóór vandaag uitstel van betaling aangevraagd en gekregen van de Belastingdienst, vanwege corona? Dan krijg je langer de tijd om je belastingschuld af te lossen, namelijk 36 maanden, in plaats van 24. Ook hoeft dat nog niet vanaf 1 januari 2021, zoals eerder het idee was, maar hoef je pas op 1 juli 2021 te beginnen met afslossen. 

Naast deze maatregelen steekt het kabinet extra geld in het begeleiden van mensen die zich willen laten omscholen of op zoek moeten naar nieuw werk.

Artikel delen