Brussels goud voor Gelders GraanGeluk

Tags: bier

Brussels goud voor Gelders GraanGeluk

Het nieuwe Gelders GraanGelukbier van natuurboer Marcel van Silfhout en Stadsbrouwerij Wageningen heeft goud gewonnen op de prestigieuze internationale Brussels Beer Challenge. De kracht van lokaal!

Brussels Beer Challenge

De Brussels Beer Challenge is een vooraanstaande biercompetitie met veel internationale inzendingen. Dat een nieuw bier van een lokale natuurboer en een kleine stadsbrouwerij er goud wint, is bijzonder. Brouwer Dennis Lebbing is dan ook blij met de erkenning. Met zijn compagnon Stefan Duurkoop brouwt hij ambachtelijk bieren met zoveel mogelijk lokale ingrediënten.

gelders graangeluk Graangeluk

De twee gebruikte granen, zomergerst en het zeldzame Veluws Kruiprogge komen van het ecologische Westbergveld op de Wageningse Berg en zijn geteeld door de Stichting Graangeluk. Het lokale Gelders Graangeluk (6,2 procent) is verkozen tot het beste speciaalbier ter wereld in de categorie onder de 7 procent alcohol. Initiatiefnemer van GraanGeluk is Marcel van Silfhout.

De voormalig onderzoeksjournalist is nu natuurboer met een missie: inheemse en zeldzame granen verbouwen op Gelderse gronden. De rogge en gerst waarmee het bier is gebrouwen, zijn op een steenworp afstand van de brouwerij geoogst, op het Wageningse Westbergveld. Vanaf mei 2017 teelt Van Silfhout hier granen als Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit, Veluws Kruiprogge en zomergerst.

Sinds 2013 werken ze samen met lokale boeren. “We nemen kleine partijen gerst af, waardoor het nooit blends zijn. Door rechtstreeks contact met de mouter kunnen we aangeven hoe we de mout willen hebben. We hebben dus maximale invloed op de smaak.” De Wageningse brouwers maken nooit proefbrouwsels. “Door kennis en ervaring weten we wat we kunnen verwachten.”

Granige beleving

Lebbing: ‘We hebben alles ingezet op een fijne, granige beleving. Sluit je ogen, proef die eerste slok en voel hoe je tussen de wuivende zomergerst op die goudgele akker staat, bovenop de Wageningse Berg!’

De robuuste smaak en het gouden, amberkleurige van Graangelukbier is ook te danken aan het vakmanschap van mouter Jan Legters van Vloermouterij Masterveld uit het eveneens Gelderse Winterswijk. Masterveld heeft de zomergerst gemout en geroosterd waarbij de mout warmer is afgeëest zodat een vollere en rijkere smaak ontstaat.  In Wageningen is de Veluws Kruiprogge toegevoegd, een uniek graan dat alleen Van Silfhout teelt. Hij heeft het vanuit een historische zadenbank geherintroduceerd op de Veluwezoom. “De kruiprogge geeft het bier een prachtige zachte, licht kruidige toets.”

Ecologische landbouw

Tussen de granen hebben ecoloog Peter Verbeek (Natuurbalans) en agronoom Udo Prins (Louis Bolkinstituut) twaalf soorten bedreigde (rode lijst) inheemse akkerkruiden gezaaid. Tevens komt de traditioneel gescheperde schaapskudde (rondtrekkende kudde met herder) van Clemens Oude Groeniger (Grebbeveld Schapen en Zo) voor de roggebegrazing, stoppel-na-beweiding en de natuurlijke zadenverspreiding van de akkerkruiden op alle Graangelukakkers in het Renkums Beekdal. 

Op het nieuwe bieretiket komen al deze ingrediënten samen. Het agro-ecologische én korte ketenproject (regionale markt) wordt mogelijk gemaakt vanuit de gelijknamige GetaCrowd crowdfundcampagne graangeluk.nl en heeft ook de steun van de Provincie Gelderland en de gemeentes Wageningen en Renkum. 

Echt lokaal

De Wageningse brouwers en Van Silfhout zijn trots op de internationale erkenning. Het was hun gezamenlijke missie om een prachtig bier te ontwikkelen van historische granenteelt op de lokale en regionale Gelderse streekakkers op de zuidwestelijke Veluwezoom. Het bekroonde bier is het bewijs dat die missie is geslaagd. Wie het wil drinken, kan bij een select aantal slijterijen en horecagelegenheden terecht in Wageningen en omgeving of in het proeflokaal van de brouwerij, Het Rad.

In de regio is de brouwerij goed bekend. De flessen worden met de hand afgevuld en het bier wordt bezorgd met de bakfiets. Verder zijn er veel lokale samenwerkingen, onder meer met een kaasmaker die het bockbier van de brouwerij aan de kaas toevoegt. Het bokbier heeft zoveel smaak dat dat de kaas eerder rijp is en relatief jong verkocht wordt.

Beer Challenge

De 9e Brussels Beer Challenge vond dit jaar plaats in Brussel. Met een blinde proefsessie op basis van zintuiglijke criteria beoordeelde de jury 1545 ingezonden bieren die vervolgens voor alle negen categorieën in een top drie van gouden, zilveren en bronzen medailles werden verkozen. Ter vergelijking: in dezelfde categorie als Gelders GraanGeluk kregen Puur, La Trappe (Swinkels Family Brewers) en Lambico Faro en de Belgische brouwerij Timmermans zilver.

Felicitaties

Peer Swinkels, topman van Swinkels family Brewers en eigenaar van La Trappe feliciteerde Van Silfhout en de Wageningse brouwers: ‘Mooie erkenning!’ aldus Swinkels. ‘Dat je ons verslagen hebt zegt wel wat.’ Felix Wilbrink, culinair journalist en bierexpert van de Telegraaf schreef in maart dit jaar lovend: ‘het beste bier’.

Wilbrink: ‘Ik zei al dat jullie deze prijs zouden winnen!” Ook bierkenner Bert Couperus van het online vakmagazine Bierista is onder de indruk dat het in de bierwereld volstrekt onbekende Graangelukbier goud wint. Couperus: ‘Volledig terecht want Dennis Lebbing en Stefan Duurkoop zijn echt gepassioneerde en kundige vakmannen. Een gouden medaille op de Brussels Beer Challenge win je niet zo maar!’

Artikel delen