Horecaondernemer Marthijn Visser: ‘De best lopende zaak van Alkmaar is voor mij uitgedraaid op een torenhoge schuld’

Studio 54 Alkmaar

Horecaondernemer Marthijn Visser: ‘De best lopende zaak van Alkmaar is voor mij uitgedraaid op een torenhoge schuld’

Drie maanden geleden stond het uitgaanspubliek nog in de rij voor Studio 54 in Alkmaar. Inmiddels heeft horecaondernemer Marthijn Visser (tevens eigenaar van Studio 54 in Schagen) de zaak verkocht en blijft hij zitten met een torenhoge schuld. Zijn droom waar hij alles voor opgaf, is door corona en het personeelstekort in rook opgegaan. Evenals 3 ton privégeld.

Tekst: Corina Gunneman

'Best lopende zaak van Alkmaar'

Door corona en een tekort aan personeel kon Visser de eindjes niet meer aan elkaar knopen: "In de zomer van 2019 ben ik met Studio 54 in Alkmaar gestart. Ik heb heel veel geïnvesteerd in geluid, verlichting en dj’s om de gasten het festivalgevoel te laten ervaren. In een korte tijd was het de best lopende zaak van Alkmaar."

"Toen kwam corona. Ik was nog maar net begonnen en had dus geen complete jaarcijfers. Op een eenmalige vergoeding na ontving ik geen TVL of NOW. Maar ik zat wel op een AAA-locatie en betaalde maandelijks 25.000 euro aan vaste lasten. Bovendien had ik in 2019 nog maar 7 medewerkers, in de zomer van 2020 waren dat er 23", vertelt Visser.

‘Ik ontving geen TVL of NOW, maar ik zat wel op een AAA locatie en betaalde maandelijks 25.000 euro aan vaste lasten’

Belachelijk hoog tarief

Uit pure nood koos Visser ervoor om tijdelijk geen belasting te betalen: "Daardoor hield ik het hoofd boven water, alleen wist ik natuurlijk dat de klap nog zou komen. Al die tijd hoopte ik het beste ervan. Maar toen op het eerste coronaseizoen nog twee lockdowns volgden, werd mijn buffertje minder en minder. Daarna kwam de periode van de coronatoegangsbewijzen en moest ik tegen een belachelijk hoog tarief een speciale portier inhuren. Hiervoor zou ik een vergoeding krijgen, maar ook deze heb ik niet gehad."

Minder zin in de kroeg

Visser ondervindt nog meer gevolgen door corona: "Jongeren, en zeker de nieuwe generatie, hebben minder zin om naar de kroeg te gaan. Groepjes jongeren spreken thuis af in de 'mancave' van een vader of oom en gaan daar voor een paar tientjes 'indrinken'. Ze hebben dit tijdens corona ontdekt en vinden het wel prima zo. Toen de horeca gedwongen dicht was, vierden ze thuis de leukste en betaalbaarste feestjes.’

Geen lunch serveren

De genadeklap kwam in 2022, toen het Visser niet lukte om voldoende personeel voor in de keuken te vinden. "Studio 54 was zowel een feestcafé als een grandcafé, met een groot terras met 25 tafels en 100 stoelen. Maar ik kon geen lunch of diner serveren. Personeel, zeker goed keukenpersoneel, is nauwelijks te vinden", aldus Visser.

"Ook vind ik het veranderd, in de tien jaar dat ik in de horeca zit. Vroeger werkte je in de horeca, omdat je dat leuk vond en een team wilde vormen. Tegenwoordig draait het veel meer om ‘ikke’ en hoeveel geld je kunt verdienen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, want ik heb ook een klein team zeer gedreven collega’s gehad. Helaas red je het niet met tien goede medewerkers."

Studio 54 in Schagen

Momenteel focust Visser zich op zijn resterende horecaonderneming, Studio 54 in Schagen, maar ook dat is een uitdaging. "Prijzen worden steeds hoger, gasten hebben minder te besteden en ook de ideale zomer laat op zich wachten. Deze vestiging is nog niet levensvatbaar, omdat ie 4 jaar dicht is geweest voor en tijdens corona. Ik heb Schagen in april 2022 gekocht en ook hier flink verbouwd, waardoor ik pas in juni open kon. In de regel duurt het 2 tot 3 jaar voor je een horecazaak op de kaart zet. Bovendien kan ik ook hier nauwelijks fulltime personeel vinden, ik doe het bijna allemaal alleen. Als het eind 2023 niet is veranderd, overweeg ik om andere stappen te nemen."

Artikel delen