Jos Klerx (Rabobank) over de horeca-toekomst

Tags: hotel

Jos Klerx (Rabobank) over de horeca-toekomst

In 2023 zal de horeca-omzet terug zijn op het oude niveau. En hotels zullen ook in 2021 nog rekening moeten houden met 20% minder omzet dan in 2019. Over dit en veel meer praten we met Jos Klerx, horecaspecialist bij Rabobank.

 

Tekst: redactie Entree Magazine

 

Wat zijn de verwachtingen voor de horeca-omzet op dit moment?

“Omzetten van restaurants zullen met minimaal 35% dalen. Hoe hoog het percentage precies zal zijn, heeft te maken met hoe lang de restricties van 1,5 meter gaan gelden. Hotels zullen ook in 2021 nog rekening moeten houden met 20% minder omzet dan in 2019, vanwege het  wegblijven van zakelijke gasten en buitenlandse toeristen. Stel dat alle maatregelen nu vervallen en er geen recessie komt, zouden we eind 2021 weer op het oude niveau kunnen zitten. Maar hoe realistisch is dat? Ik verwacht dat de horeca pas in 2023 is hersteld.” 

Welke sectoren binnen de horeca gaan het moeilijk krijgen?

“Het buitenlands toerisme en de zakelijke markt zullen voorlopig nog achter blijven. We verwachten verder een afname van het aantal koffiebars en lunchrooms, waarvan we afgelopen jaren al een verzadiging zagen, en in het aantal horecazaken op high traffic-locaties zoals winkelcentra, vliegvelden en stations. Dat laatste heeft meerdere oorzaken: durven mensen nog wel naar drukke plekken zoals Hoog Catharijne? En gaan we misschien na de crisis vaker thuiswerken en komen we dus minder op stations? Als iedereen één dag in de week thuis gaat werken, scheelt dat al 20% woon-werkverkeer. Ten slotte verwachten we een klap voor de natte horeca en nachtclubs.”

Heeft dat laatste te maken met de mogelijke 1,5-meter-samenleving?

“Ja. Laten we eerlijk zijn: als 1,5-meter straks de norm wordt, zou ik mijn café of nachtclub niet openen. Simpelweg omdat dat niet rendabel is als je niet met grote groepen bij elkaar mag staan. Cafés en nachtclubs gaan het in die situatie dus écht moeilijk krijgen.”

Ziet u op dit moment al wat beweging in de horeca?

“Hoewel de maatregelen voor de horeca nog niet zijn versoepeld, zit er momenteel wel wat beweging in de branche. Hotels, die hun deuren na de lockdown niet hoefden te sluiten maar dat meestal wel deden, beginnen langzaam hun deuren weer te openen. Het is goed dat dit gebeurt en dat ondernemers bezig zijn met de volgende stap. Blijkbaar zien zij kansen en dat is belangrijk voor het vertrouwen van de consument én voor het vertrouwen van andere ondernemers. Sommige veiligheidsregio’s bewegen daarin ook mee en staan toe dat het hotelrestaurant open mag voor hotelgasten. Het gaat nu nog vooral om de grotere ketens, maar ook individuele hotels komen meer in beweging.”

Hoe reageren Nederlanders op die ontwikkeling?

“Een bezettingsgraad van 80% gaan we nog niet zien. Maar je ziet dat Nederlanders weer hotels beginnen te boeken in eigen land. Niet zo gek: veel mensen hebben inmiddels het gevoel dat de muren op ze afkomen. Bovendien zal het nog wel even duren voordat we weer mogen en durven vliegen en voordat dat vertrouwen is hersteld. Vooral Zeeland en de andere kustprovincies zijn nu in trek. Hotels in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam zullen voorlopig nog niet echt in trek zijn. Steden zijn momenteel immers leeg en er gebeurt niks, er is geen reuring. Dan kiezen mensen toch liever voor een hotel in de natuur. Het is een mooi moment voor toeristische plaatsen om zich nog beter te etaleren voor het binnenlands toerisme.”

Wat verwacht u komende tijd van het aantal faillissementen in de horeca?

“Op dit moment valt het aantal faillissementen nog mee. Logisch, want de overheid heeft de portemonnee getrokken. Volgende maand, als het vakantiegeld uitgekeerd moet worden, wordt het spannend. We verwachten vooral dat veel kleinere zaken, die al voor de crisis vaak van maand tot maand leefden, het niet gaan redden. Als de overheid geen extra steun biedt, zal zeker een derde van de horeca het niet overleven naar 1 juli toe. Zonder extra steun zullen velen ook geen toekomstperspectief zien. Zeker is dat we minder horeca in het straatbeeld gaan zien, ook omdat er afgelopen jaren al te veel horeca bij kwam. Vooral het aantal kleine bedrijven zal gaan afnemen en grotere partijen zullen wat meer gaan domineren.”

Hoe kijkt u tegen de 1,5-meter-horeca aan?

“Ik ben pessimistisch. Met een 1,5-meter-restaurant kun je maximaal 35% van het aantal tafels kwijt. En dan houd je nog niet eens rekening met je personeel dat ook afstand moet houden. Dat is niet vol te houden, dus de overheid zal moeten bijspringen. De horeca zal dan tijdelijk een gesubsidieerde sector worden. Toch is het interessant om te zien hoe serieus ondernemers er al mee aan de slag gaan, ondanks dat de overheid nog niet heeft uitgesproken dat dat echt dé regel wordt. Dit is typerend voor de horeca-ondernemer die graag aan de slag wilt. Echter, niemand  weet nog iets over hoe de 1,5-meter-invulling eruit moet komen te zien. Hoe moet je je dan voorbereiden? Dit maakt het investeren in maatregelen erg lastig. Misschien wordt de regel wel dat de gasten van elkaar afgeschermd moeten worden, zodat je niet de 1,5-meter hoeft te implementeren. Dan is een redelijke omzet nog mogelijk, ondanks dat je de beleving aantast van gasten.”

Welke tips heeft u voor horecaondernemers om straks weer omzet te maken?

“Je kunt gaan werken in shifts en/of werken met prijsverschillen, zoals het menu op een zaterdag vijf euro duurder maken dan op andere dagen. Zo’n prijsverschil zal een gast wel accepteren. Een prijs verdubbelen niet. Maar voor nu is het belangrijkste dat er perspectief komt voor de horeca. Onder welke voorwaarden zaken wanneer open mogen, zodat er weer een toekomst is.” 

 

Artikel delen