Crowdfunding: ondernemers over hun ervaringen

Crowdfunding: ondernemers over hun ervaringen

Crowdfunding is een belangrijk alternatief als de bank uw plannen niet wil financieren. Is het echter allemaal rozengeur en maneschijn? 3 ondernemers vertellen over hun inmiddels opgedane ervaringen, waaronder de financiële.

Tekst Geert Dekker

Crowdfunding ain’t no such thing as a free lunch. "1,5 maand stress en een boel mensen lastigvallen." Laura Estevez lacht bij deze constatering van haar. Maar de eigenaar van DopHert in Amsterdam vindt dat zogenaamde lastigvallen van mensen eigenlijk niet eens zo erg. Toen ze in 2013 40.000 euro verzamelde voor DopHert, moest ze heel veel uitleggen. "Je moet wel even een drempel over. Crowdfunding stond toen ook nog in de kinderschoenen. Aan die periode heb ik echter wel veel mensen overgehouden als ambassadeurs: familie, vrienden en vaste gasten. Veel van hen doen ook nu weer mee."

Estevez wil namelijk een tweede zaak openen, Deer Mama, in De Pijp. Ze heeft een lening nodig van 120.000 euro. Op het moment dat we haar spreken, staat dat bedrag net 2 weken online en is een derde al binnen. De rest moet binnen een maand geworven worden. Spannend? "Jazeker. Ook omdat deze campagne vrij gehaast is opgestart. Iets meer voorbereiding was misschien beter geweest." Ze doet er wel alles aan om het voor elkaar te krijgen: in de zaak hangen posters, ze geeft kaartjes mee aan iedereen, verzint nieuwe cadeautjes voor investeerders en bestookt haar 8.000 Facebook-fans met informatie. Crowdfunding is dan ook hard werken, vindt ze. Maar als het lukt is de beloning volgens haar zonder meer de moeite waard.

Rentepercentages 
De onderneemster zette de rente voor deze vierjarige lening op 4%, hetzelfde percentage als bij haar eerste crowdfundingproject. Voor een bankfinanciering zou dat momenteel het minimum zijn. Het platform waarbij ze is aangesloten, CrowdAboutNow, laat het rentepercentage echter over aan de ondernemer: het stelt nadrukkelijk dat crowdfunding 'niet te veel moet gaan lijken op beleggen'.

Andere platforms bepalen na eigen onderzoek zelf de rentepercentages. En de verschillen op de crowdfundmarkt zijn aanzienlijk, in 2 opzichten. Zo liggen de aangeboden rentes bij bijvoorbeeld Collin Crowdfund en Horecacrowdfunding momenteel vrijwel allemaal tussen de 7 en 8%. Daarnaast lopen verreweg de meeste van deze leningen binnen een paar uur vol. Geen weken stress dus. De rentelasten zijn vervolgens dus echter wel hoger.

Dat laatste is iets wat Arnold Pater nog steeds kan dwarszitten. Hij nam in 2015 Espressobar Hugo in Oosterhout over met een huurkoopconstructie en kreeg vorig jaar de kans die af te kopen. "Samen met mijn familie kon ik een flink deel daarvan financieren. Voor het resterende bedrag had ik het liefst zaken gedaan met mijn bank, maar dat ketste uiteindelijk af. Ik stapte dus niet met plezier in de wereld van crowdfunding.”

Binnen 6 minuten 
Met een financieringsvraag van 105.000 euro ging hij in zee met een van de 'meer zakelijk gerichte' platforms. "Deels om wat vaart te kunnen maken. Maar ook omdat ik er niet de persoon naar ben om mijn hele omgeving, inclusief gasten, overal bij te betrekken. Je hele hebben en houden staat wel online. Ik loop daar liever niet mee te koop." De lening - tegen 8% - was vliegensvlug volgeboekt. "Ik kon mooie cijfers overleggen en geloof dat het binnen 6 minuten was gebeurd. Daaruit trok ik deels de conclusie dat de rente ook wel wat lager had kunnen zijn. Ik betaal nu 2 keer zoveel dan eerst, dat drukt toch het eindresultaat. De platforms zijn dus vooral gericht op de investeerders.”

Er zit soms echter weinig anders op dan die hoge rentes incalculeren. Dat doet ook Stephan de Leur, sinds 2014 eigenaar van Gastrobar Hartig in het Rotterdamse Witte de Withkwartier. Hij wil namelijk verbouwen, om met het concept - shared dining, bestellen tot 00.00 uur - meer de zakelijke markt op te gaan. Op de benedenverdieping komt een nieuwe keuken plus ruimte voor private dining, met 25 zitplaatsen. "Met de bank kwamen we er niet uit. Tegelijk met de lening voor de verbouwing, gaan we nu bovendien ook de banklening herfinancieren." De totale financieringsbehoefte is dan 140.000 euro. Ook De Leur gaat 8% rente betalen, 5 jaar lang. "Toch ruim 2% meer dan ik deed."

Moeizame communicatie 
Hoge rentepercentages dus … Werkt het verder allemaal wel als een geoliede machine? Nog niet, lijkt het. Zowel Pater als De Leur liep af en toe namelijk wel aan tegen moeizame communicatie. Pater: "Als ik het platform vroeg naar details van de voorwaarden, werd ik geregeld alleen verwezen naar de website. Ook raakten stukken zoek: als ik ze had aangeleverd, kwam men de week erna weer met een nieuw verzoek. In een goed gesprek met de directeur heb ik deze klachten echter wel op tafel kunnen leggen."

Bij een ander platform dan waarmee hij uiteindelijk zaken deed, kreeg ook De Leur telkens nieuwe verzoeken om informatie. "Daardoor werd het uiteindelijk een heel lang traject, van 8 maanden. Als ik het opnieuw zou doen, zou ik aandringen op een volledig overzicht van alle gewenste stukken. Dan hoeft het niet zo lang te duren."

Enorm leerzaam 
Lang voordat deze Entree naar de drukker ging, was 100% van de lening van De Leur al binnen. Hij is dan ook positief over het platform waarbij hij uiteindelijk onderdak vond en, afgezien dan van die gebrekkige communicatie, over het hele fenomeen crowdfunding. "Het is veel meer dan financiering alleen. Bij een bank heb je een gesprek, wordt naar je cijfers gekeken en hoor je een paar dagen later of het ja of nee is.” Crowdfunding gaat veel dieper, vindt De Leur. “Ten eerste trek je met crowdfunding de aandacht van de buitenwereld. Het is dus ook een marketinginstrument en zorgt, in ieder geval bij ons, voor meer reserveringen én betrokken mensen. Ten tweede word je helemaal door de mangel gehaald. Ze praten met je familie, willen alles weten, toetsen praktisch je hele leven. Je gaat dus met de billen bloot. Zelf vind ik dat enorm leerzaam.” Als een platform er dus te weinig vertrouwen in heeft, komt een lening ook niet online. En de projecten die wel doorgang vinden, hebben relatief grote kans van (snel) slagen. Het staartje zit ’m dus vooral in die hoge rentelasten.

Extra tips
* De verschillen tussen de platforms zijn groot. Praat met meerdere en kijk waar het klikt.

* Crowdfunding is op-en-top transparantie: durft u dat aan?

* Het vereist ook een goed verhaal. Maak dat kloppend.

* Bespaar niet op de voorbereidingstijd.

* Heb zelfdiscipline: bij crowdfunding krijgt u de hele hoofdsom direct op uw rekening gestort.

* Verdiep u grondig in de voorwaarden. Vervroegd aflossen is bijvoorbeeld niet mogelijk.

Artikel delen