VCHO, NHG en ProFri: dynamisch protocol

VCHO, NHG en ProFri: dynamisch protocol

Vakorganisatie VCHO, NHG en ProFri: willem échte duidelijkheid én eigen verantwoordelijkheid. 

Vakorganisaties Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) vinden de exacte voorwaarden van eten en drinken ter plekke per 1 juni aanstaande nog onvoldoende om een keihard protocol te presenteren aan hun achterbannen. Het trio waagt zich daarom (nog) niet aan definitieve adviezen, in afwachting van meer duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief! 

Dynamisch protocol 

Het trio stelt: “Wij kiezen voor een dynamisch protocol, zodat bijstellingen tot het laatste moment mogelijk blijven. Koninklijke Horeca Nederland heeft gisteren wel een uitgebreid protocol gepubliceerd. Wij willen geen fouten op ons geweten hebben; er zijn voor ons nog teveel losse eindjes en onduidelijkheden. Zo is voor ons onduidelijk of cafetaria’s en andere fastservicebedrijven wel of niet met reserveringen moeten werken. Ook is nog niet helder of de norm van maximaal 30 personen geldt voor het hele bedrijf, eventueel exclusief het keukenpersoneel en of dit aantal geldt voor iedere afzonderlijk horecaruimte die een bedrijf heeft.”

Openstelling

De openstelling van de horeca voor eters en drinkers ter plekke per 1 juni aanstaande is bovendien nog altijd onder voorbehoud. “Het moet wél verantwoord kunnen, want anders doen we het niet,” aldus minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor de zogenaamde regionale veiligheidsregio’s en burgemeesters om striktere regels op te leggen in verband met de plaatselijke situatie, bijvoorbeeld als door de aanzuigende werking rond een horecabedrijf een onhoudbare situatie ontstaat. Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, nam al een schot voor de boeg. Hij vindt dat de horeca haar verantwoording moet nemen: alle activiteiten moeten strikt binnen de RIVM-richtlijnen passen. “Daarom kiezen wij voor een dynamisch protocol en wijzen wij elke ondernemer nadrukkelijk op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid,” stellen VCHO, ProFri en NHG.

Vragen aan ministerie

In nauw overleg met de gastvrijheidsdeskundige van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) zijn VCHO, NHG en ProFri drukdoende zoveel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Het trio heeft op basis van eerdere vragen een aantal voorstellen neergelegd bij het ministerie van economische zaken. Zo stellen de drie organisaties voor:
- Indien sprake is van een bedrijf met meerdere ruimtes of eetconcepten onder één dak, zou de norm van maximaal 30 personen moeten gelden per ruimte of concept;
- Bij norm van 30 personen maximaal worden in alle gevallen slechts gasten en direct bedienende medewerkers meegerekend en dus níet medewerkers achter de bar, toonbank, in de keuken of op andere plekken in het bedrijf;
- Als bedrijven gebruik maken van (transparante) scheidingsschermen tussen plaatsen aan tafel of door het plaatsen van kuchschermen op de tafel, kan afgeweken worden van de norm van anderhalve meter afstand;
- Over gezinnen aan tafel (en de vraag of ze de gezinsleden onderling géén anderhalve meter afstand behoeven te houden) moet 100 procent duidelijkheid worden verschaft, zodat er geen discussie kan ontstaan met de politie of andere handhavers.
 

 

Artikel delen