Flexwerkers beschermen en aan je binden

Flexwerkers beschermen en aan je binden

Hou ook bij flexwerkers vast aan de zekerheid van een contract. 

Tekst: Milad Saleh, manager Chabber Nederland 

Flexwerk en de rol die platformbedrijven spelen ten aanzien van deze arbeidsvorm komen veel in het nieuws de afgelopen tijd. Er zijn steeds meer flexwerkers en platforms vervullen een steeds belangrijkere rol in het aanbieden van flexwerk. Beide zijn nauwelijks meer weg te denken uit de Nederlandse arbeidsmarkt.

Toename platforms 
Als je gelooft dat geen van beide binnen korte tijd zal verdwijnen, is niet de vraag hoe wenselijk hun aanwezigheid is de belangrijke, maar welke vorm de beide zouden moeten aannemen. Hoewel we bij de termen flexwerk en platformeconomie al snel aan bedrijven als Uber en Deliveroo denken, hebben de platforms ook hun intrede gedaan in de horeca. Niet zo gek als je bedenkt dat er meer dan 500.000 banen in de branche zijn en de horeca een hoge mate van personeelsverloop kent. Dat laatste is voornamelijk het gevolg van de het grote aantal jongeren dat in de horeca werkt. In 2012 was 16% van de werkende studenten in dienst bij de horeca en daarmee was de branche de grootste werkgever voor studenten. Aangezien studenten vaak niet fulltime werken en hun baan in de horeca vaak als bijbaan zien en dus hoogstens een aantal jaren in de branche werken, zijn veel ondernemers in de horeca constant op zoek naar nieuwe werknemers.

Tekort werknemers
Het tekort aan werknemers in de horeca zorgt ervoor dat ondernemers oplossingen ook proberen te vinden bij flexwerk en platforms. Platforms kunnen helpen de problemen van ondernemers te verzachten, door ze te binden aan flexwerkers. Zo kunnen platforms dus de ondernemer helpen als er tijdelijke onderbezetting is of er voor een evenement meer handen nodig zijn. Ook voor werkzoekers kunnen platforms een uitkomst bieden; het is vaak de flexibiliteit die door de platforms aangeboden wordt die hen aanspreekt. Het zelf kunnen bepalen wanneer je werkt en hoeveel uur per week is iets wat veel mensen trekt naar flexwerk en past onder andere goed in het schema van veel jongeren die naast werken ook studeren. Maar op de gevestigde horecaplatforms valt wel iets af te dingen. Bij platforms als Temper is de freelancer een zzp’er en is dus niet automatisch verzekerd voor ongevallen of ziekte. Er wordt dus minder verantwoordelijkheid genomen voor de werknemer dan bij traditionele werkverbanden in de horeca.

Zekerheid voor flexwerker
De overheid en de rechterlijke macht spreekt zich sterk uit tegen de onzekerheden van flexwerk. Zo oordeelde de rechtbank Amsterdam begin dit jaar dat bezorgers van Deliveroo een contract moest worden aangeboden en komt de regering in de nieuwe die Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die in januari jaar ingaat met een aantal maatregelen die gericht zijn op de negatieve effecten van flexwerken voor werkenden. Platforms zoals Chabber stellen de freelancers zelf onder contract. Zo wordt de onzekerheid voor zowel de horecaondernemer als de flexwerker ontnomen. Daarnaast biedt het de freelancer het beste van beide werelden; flexibiliteit en de veiligheid van een contract. Het is duidelijk dat de horeca een probleem heeft met werknemers aantrekken en mogelijk
kunnen platforms hierbij helpen. Maar de zekerheid die een contract zowel de ondernemer als de werknemer biedt, zou hier niet onder gebukt moeten gaan.

Artikel delen