‘Nog even dichtblijven en dan helemáál open’
Patrick van Aller van Gastropub van Kinsbergen in Den Haag, springt geen gat in de lucht nu de terrassen open mogen. “Je gaat nu kosten maken terwijl je beperkt open bent. Dan liever nog even dicht en vervolgens een grote heropening zoals 1 juni vorig jaar, maar dan wel eerder!”
Tekst: Gerard Molenaar
Creatief ondernemen
Patrick van Aller heeft tijdens het coronavirus alle emoties doorgemaakt. Van diepte - naar hoogtepunten, zoals de verkiezing Ondernemer van het Jaar in Den Haag. Met creatief ondernemerschap schreef hij zwarte cijfers tijdens de tweede horecasluiting. Maar op de heropening van alleen de terrassen zit hij helemaal niet te wachten.
“Ik ben wel chill hoor nu”, zegt hij. “Ik heb veel positiviteit op me afgekregen. Het is meer supportive en ik voel me meer welkom in de wijk. Mensen komen en gaan. Het afhalen en bezorgen gaat goed en we zijn Ondernemer van het Jaar geworden in Den Haag. Er is meer erkenning en we hebben gewoon een verdienmodel gemaakt en dat werkt. Ik moet zeggen dat eigenlijk sinds voor het eerst aan de orde is gekomen dat de terrassen weer opengaan, de omzet is ingestort bij mij en vele concullega’s. Wat dat betreft was ik echt niet blij. Dan moet je zorgen dat je in de picture komt, zodat de mensen weer komen. Gelukkig werden we toen Ondernemer van het Jaar, waardoor we weer belangstelling kregen. Dat kwam dus precies op het goede moment.”
Patrick van Aller bij het afhaalraam.
Niet euforisch
Over de oorzaak van de terugloop in omzet na de eerste geruchten over heropening, is het gissen. “Er zit ook iets van solidariteit in. Mensen hebben ons echt gesteund en denken nu misschien dat het minder nodig is omdat we straks weer omzet kunnen maken op ons terras. Maar met de geldende beperkingen is het maar de vraag of de opbrengsten gaan opwegen tegen de kosten die we moeten maken. Ik denk dat de mensen met de heropening in het vooruitzicht ook even wat spaarzamer worden.”Maar dat terrasprotest uit het zuiden kwam veel te vroeg! Het is daarna nog 7 weken onder de 10 graden geweest!”
Kortom, Van Aller is bepaald niet euforisch. “Sommige mensen, vooral in het zuiden, hebben totaal verwarmde terrassen met dekentjes en warmtelampen. Maar in de Randstad en dan met name in de steden, is dat anders. Daar heb je andere regels.”
Koude stad
En dan, niet zo gek in Nederland, gaat het gesprek ook over het weer. “Wat iedereen vergeet is dat Den Haag een zeeklimaat heeft. Het is hier veel kouder, er is altijd wind. Anders gezegd: Het is hier minder vaak terrasweer. En wat zijn de beperkingen? Ga ik niet teveel personeel inzetten en welke kosten ga ik maken? Je moet weer drukwerk Laten maken en dan heb ik nu al een paar keer moeten doen. Het voelt nu niet goed. De horeca wordt tekort gedaan als alleen de terrassen open mogen. Ons vak en onze branche wordt te kakken gezet met alleen een terras. Horeca is zoveel meer! Je hebt 7 dagen om je drukwerk, systeem, plattegrond en werkwijze te maken, maar de mensen willen na vanavond (avond van persconferentie, red.) al reserveren. En wat gebeurt er met de verse producten? De (binnenste buiten) grote terrassen vaak op A-locaties profiteren het meest.” Maar goed een opening van 12 tot 18 uur met max 2 personen brengt niemand geluk. Het is een farce.”
Nuchter
Kortom, van Aller staat niet te juichen. Hij is, zoals altijd, nuchter en kritisch en denkt ook aan zijn collega's. “Er zit hier in de binnenstad een prachtig biercafe De Hopzak, maar zonder terras. Wat heeft hij aan zo'n opening? Ik vind dat de heropening voor de hele horeca een feest moet worden en nu valt een groep toch buiten de boot.
Een ander punt is dat per kwartaal naar de inkomsten wordt gekeken. Nu een beetje omzet maken op het terras, betekent minder overheidssteun. Ik had dus liever gezien dat de horeca nog een paar weken langer dicht was gebleven en dat we dan een heropening zoals vorig jaar op 1 juni (maar dan wel eerder) hadden kunnen doen. Dat lijkt mij een stuk zinvoller en eerlijker.”
Over die overheidssteun gesproken: “We zijn financieel goed geholpen. Wat dat betreft ben ik blij dat ik in Nederland woon. Wopke Hoekstra heeft het goed geregeld, maar ik ben van mening dat de TVL ook op de eerste horecasluiting zou moeten worden toegepast.”
Te eigenwijs
Het coronajaar van Patrick van Aller was een emotionele achtbaan. Hij deelde veel via de sociale media. De mensen zagen zijn tranen, zijn vreugde en zijn ondernemerschap. Als zoon van ouders met een hotel in Den Haag, zit het ondernemerschap in zijn DNA. “Maar er zijn veel periodes geweest het afgelopen jaar dat ik helemaal geen ondernemen meer wilde zijn, zegt van Aller. Ik twijfelde echt, maar toen zei mijn vrouw Lara: Pat, je bent toch ondernemer? Als je ondernemer bent is er geen weg meer terug. Ik heb nog nooit zo graag géén ondernemer willen zijn. Ik heb echt nagedacht om te stoppen, maar eigenwijsheid zit in mijn dna en daardoor heb ik geen keuze, omdat werken voor een ander niet gaat. Ik hou ontzettend veel van mijn vak. Ik ben vooral een goede gastheer en ben al die tijd contact met de gasten blijven houden. Dat is geweldig.”
Springplank nodig
Van Aller vindt zichzelf ouder en slimmer geworden in het eerste coronajaar. “Ik ben ook wel heel dicht bij mezelf komen te staan. Het was niet alleen maar slecht. Ik heb bijvoorbeeld meer tijd met mijn gezin doorgebracht.” Gevraagd naar de belangrijkste lessen van een jaar corona, zegt Van Aller: “Mensen vinden ludieke communicatie leuk, hebben we ontdekt. Een andere les is dat bezorgen interessant is. Dat blijven we doen, maar niet meer via thuisbezorgd.nl. Ons bekende raam voor afhalen gaat , als we weer mensen binnen ontvangen, dicht. Als we straks weer helemaal open zijn, kan dat gewoon niet. Ik wil deze periode liefst snel achter me laten en daarvoor heb je een springplank nodig. En dat is deze gedeeltelijke heropening helaas niet.”
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen