Robèr Willemsen licht heropening-protocol toe

Robèr Willemsen licht heropening-protocol toe

Het KHN-protocol voor de heropening van de horeca (hier lees je er meer over), dat gisteren openbaar voor leden is gemaakt, is juridisch niet bindend. Wat kun je er als horecaondernemer dan wél mee? Dat vragen we aan voorzitter Robèr Willemsen. 

 

Tekst: redactie Entree Magazine

 

Het protocol is juridisch niet bindend. Hoe zit dit?

“Het protocol is tot stand gekomen in samenwerking met horecaondernemers, VNO-NCW/MKB Nederland, het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat en McKinsay. Echter telt Nederland 25 veiligheidsregio’s met elk een eigen noodverordening. Zo’n noodverordening is leidend. Dit betekent dus dat de veiligheidsregio’s eigen vrijheden hebben en dat deze niet worden opgelegd vanuit de landelijke overheid.”

In jullie protocol staat o.a.: bediening mag aan tafel een bestelling opnemen en je mag met maximaal 4 personen die niet uit één huishouden komen aan een tafel. Hoe valt dit te rijmen met de 1,5-meter-regel uit de noodverordeningen?

“Een noodverordening wordt continu aangepast aan de huidige situatie. De noodverordeningen zouden dus ook op dit vlak moeten worden aangepast. Kijk naar de kappers en rijscholen: die kunnen inmiddels ook hun werk doen. Bovendien worden we continu opgeroepen om ons gezond verstand te gebruiken. Ondernemers en gasten moeten gewoon verantwoord met de regels omgaan. Gasten komen, als het aan ons ligt, bijvoorbeeld alleen binnen na een gezondheidstest. Tegelijkertijd kan dit protocol ook worden aangepast op allerlei punten als dat nodig is.”

Wat moet een horecaondernemer nu met dit protocol?

“Iedere veiligheidsregio heeft gisteren dit protocol gekregen, net als de meeste horecaondernemers. Zo'n protocol moest er komen van de overheid om überhaupt open te mogen. Ondernemers moeten het protocol zien als een handleiding. Zij zouden nu met collega-ondernemers uit de buurt naar het lokale bestuur moeten stappen met dit protocol en moeten zeggen: dit is een veilige en realistische manier van werken en zo willen we het gaan doen. Het zou mooi zijn als iedere veiligheidsregio hiermee akkoord gaat en de noodverordening aanpast aan dit protocol. De noodverordening en het protocol moeten met elkaar overeenkomen. Het is ook aan elk bedrijf om er een werkbare invulling aan te geven. Ik heb al veel mooie voorbeelden gezien van gemeentes die echt meedenken met de horeca.”

Zijn jullie tevreden met het protocol?

“Ik denk dat dit een realistisch en veilig plan is. Het is een basis om te kunnen starten op 1 juni. Het is de enige manier om nog tot zo’n 25% omzet te komen. Zo lang het tijdelijk is, kunnen veel ondernemers hier wel mee uit de voeten.”

Wat staat er onder meer in het protocol?

"Aan een tafel mogen maximaal 4 personen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat. Restaurants moeten met reserveringen werken, er vindt een controlegesprek plaats voordat de gast binnenkomt (over gezondheidsklachten) en de gast wast zijn handen bij binnenkomst. Als het controlegesprek bij de ontvangst heeft plaats gevonden, mogen medewerkers binnen 1,5m aan tafel de bestelling opnemen, uitserveren en afruimen terwijl de gasten aan tafel zitten." Lees het hele protocol hier.

Iedere veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van dat gebied. Zo zorgt de veiligheidsregio ervoor dat er een brandweer is. Ook maakt de veiligheidsregio afspraken over de aanpak van rampen en crises. De politie en boa’s die daarvoor worden aangewezen, handhaven dan de maatregelen.

Tags: 
Artikel delen