TEK-regeling zet veel ondernemers in de kou

TEK-regeling zet horecaondernemers in de kou.

TEK-regeling zet veel ondernemers in de kou

De hoofdlijnen van de tegemoetkomingsregeling voor energie-intensieve sectoren, de zogenaamde TEK-regeling, zijn bekend. Bedrijven met maximaal 250 medewerkers die minstens 12,5% van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming. De maximale vergoeding is €160.000 per bedrijf en er geldt een verbruiksminimum van minimaal 5000 kubieke meter gas of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit per jaar. KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "De drempels om voor de regeling in aanmerking te komen, zijn dusdanig hoog dat maar heel weinig horecaondernemers hier aanspraak op kunnen maken." 

Geen inzicht in situatie 

De hoge energiekosten in combinatie met de gevolgen van twee jaar corona, een groot personeelstekort en een laag consumentenvertrouwen hakken er hard in bij horecaondernemers. Volgens Willemsen ontbreekt dat inzicht bij het kabinet, dat ervoor kiest om voornamelijk huishoudens financieel tegemoet te komen. Mkb-ondernemers komen er bekaaid vanaf.

 

geld-prijs-rijk_0
TEK-regeling zet horecaondernemers in de kou

Van tafel

KHN pleit dan ook voor een flinke verlaging van de toetredingsdrempels. "De voorwaarden die worden gesteld aan een minimum verbruik om voor de regeling in aanmerking te komen moeten sowieso van tafel", zegt Willemsen. "En de lat die nu wordt gelegd om in de classificatie ‘energie-intensief’ te vallen (bedrijven die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten), moet fors omlaag."

 

'De voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen, moeten van tafel'

 

 

Echt onvoldoende

“De regeling is uitermate teleurstellend. Veel mkb’ers zijn hier niet mee geholpen. De kosten versus omzetdrempel zijn erg hoog. Door ook nog een verbruiksminimum in te stellen, wordt er een dubbele toetredingsdrempel ingevoerd." Met het vorige week bekendgemaakte prijsplafond energie komt het kabinet ‘kleinverbruikers’ tegemoet, waaronder het kleine mkb. Die regeling is welkom, want ook ondernemers die kleinverbruiker zijn, zullen daar deels van profiteren. Er is echter een aanzienlijke groep grootverbruikers die daar buiten valt en voor hen is deze TEK-regeling écht onvoldoende. Zeker door de dubbele toetredingsdrempel van het minimumverbruik.

 

Snel duidelijkheid

Een flink aantal ondernemers investeerde de afgelopen jaren in het kader van duurzaamheid in energiebesparende maatregelen. Zij halen in sommige gevallen wel de energiekostendrempel, maar niet de verbruiksdrempel, terwijl ze juist een positieve bijdrage leveren aan de duurzaamheidsopgaven Willemsen: “Het kan niet waar zijn dat deze ondernemers straks worden gestraft. Daarom zullen we er bij het kabinet en de Tweede Kamer op aandringen dat er opnieuw, kritisch gekeken moet worden naar de voorwaarden. Deze regeling is echt onvoldoende en zet een te grote groep ondernemers in de kou. De TEK-regeling moet flink verbeteren, wil ondernemen blijven lonen.”

 

 

Artikel delen