Training: omgaan met dementie

Training: omgaan met dementie

Moeite hebben om de menukaart te begrijpen, drukte ervaren, de CoronaCheck niet begrijpen. Voor mensen met dementie kan een bezoek aan de horeca soms best lastig zijn. Hoe herkent jouw personeel iemand met dementie? En hoe kun je deze gasten op een goede manier ontvangen? De organisatie Samen dementievriendelijk biedt een gratis online training aan: ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’.

Ron Blaauw: “hulp en begeleiding”

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk deel uitmaken van de samenleving. Dat is te zien in de tv-serie Restaurant Misverstand (SBS6). Hierin worden mensen met dementie gevolgd die als restaurantmedewerker aan de slag gaan, onder de bezielende leiding van meesterkok Ron Blaauw. Alle deelnemers zijn gedreven om te laten zien wat er ondanks hun ziekte allemaal nog wél kan. Ron Blaauw: “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen met dementie moeten kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. Met hulp en begeleiding is dat mogelijk.”

Training van 15 minuten

Vaker bezoeken mensen met dementie een horecagelegenheid als gast. Dan is het voor een horecamedewerker belangrijk om de chaos en verwarring in het hoofd van deze mensen te begrijpen. Dat is gelukkig eenvoudig te leren. Ron Blaauw: “Ik heb mijn medewerkers gevraagd om de online training ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’ te volgen. In vijftien minuten leren je medewerkers de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie. Het mooie is dat iedereen de training kan volgen: of je nu op een terras werkt, in een luxe restaurant of in een cafetaria.”

Toenemend aantal gasten met dementie

In Nederland leven 290.000 mensen met dementie. Als gevolg van de vergrijzing loopt dit aantal naar verwachting de komende jaren fors op, naar een half miljoen mensen in 2050. Mensen met dementie leven gemiddeld acht jaar met hun ziekte, waarvan 6,5 jaar gewoon thuis. Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper en drinken graag een kopje koffie buiten de deur. Uit onderzoek onder ruim driehonderd mantelzorgers blijkt dat twee derde van hun naasten met dementie nog horecagelegenheden bezoeken. 44% geeft aan dat zij dat eerder doen als het personeel getraind is in het omgaan met gasten met dementie.

Artikel delen