Stichting Duurzame Horeca NL over de energieprijzen:  'Apparatuur staat vaak onnodig aan'

Hoge energieprijzen

Stichting Duurzame Horeca NL over de energieprijzen:  'Apparatuur staat vaak onnodig aan'

De energieprijzen gingen sky high het afgelopen jaar. Wat kunnen we verwachten voor 2023? En hoe kunnen ondernemers hun energieverbruik in toom houden? We vragen het aan Daphne Treurniet, bestuurder bij Stichting Duurzame Horeca Nederland.

Tekst: Janneke Vermeulen
Foto's: o.a. Pim Ras

Hoe verwacht je dat de energieprijzen zich gaan ontwikkelen de komende tijd? 

“Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar we kunnen er wel van uitgaan dat de energieprijzen voorlopig blijven schommelen. De oorlog in Oekraïne is natuurlijk van invloed. We weten niet wanneer die zal eindigen, hoe de energieprijzen zich daarna weer ontwikkelen en welke maatregelen de politiek zal nemen. Horecaondernemers kunnen dus niet te veel hopen of vertrouwen op rustigere tijden wat betreft de energieprijzen. Verduurzamen is hoe dan ook slim om te doen, los van de vraag hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen.”

Welke energiebesparende maatregelen kunnen ondernemers nemen?

“Wij raden aan om al bij de opstart van een zaak te verduurzamen. Het lukt niet altijd om dat groots aan te pakken, want vaak nemen ondernemers een business over of zijn ze afhankelijk van de medewerking van hun huurbaas. Maar probeer, als het even kan, meteen te investeren in de verduurzaming van het pand door bijvoorbeeld te isoleren; zo voorkom je dat er energie verloren gaat. Ook bij de aanschaf van keukenapparatuur kun je extra letten op energieverbruik. Kies bijvoorbeeld ook voor een koeling met lades in plaats van met een deur. Daarmee verlies je minder kou wanneer je de koeling opent. En tegenwoordig zijn er veel slimme apparaten die metingen verrichten en daarop reageren. Denk aan een afzuiger die de roetdeeltjes in de lucht meet en op basis daarvan harder of zachter werkt.”

'Gasten hebben liever warme voeten dan een warm hoofd'

Hoe kunnen ondernemers met een oud en slecht geïsoleerd pand verduurzamen?

“Veel horecazaken huizen in panden met hoge plafonds. Warmte stijgt en blijft onder het plafond hangen. Zonde natuurlijk, maar daar is iets aan te doen. Het is namelijk mogelijk een ventilator te installeren die de warme lucht weer naar beneden drukt en verspreidt. Dat scheelt al aardig in je gasverbruik. Een meer bekende en simpele maatregel is het plaatsen van folie achter de radiatoren, zodat de warmte niet door de slecht geïsoleerde muren naar buiten verdwijnt.”

Energietoeslag voor gasten

Broer en zus Steef en Kim Spanjer van restaurant ff Swanjéé in Den Bosch bedachten een onalledaagse manier om hun hoge energierekening het hoofd te bieden. Steef: “We zagen onze energierekening stijgen van een kleine 3.000 naar 14.000 euro. We hebben toen als tijdelijke oplossing een energietoeslag van 2,50 per gast ingevoerd – voor grote groepen vragen we iets minder. In de menukaart lichten we toe waarom we dit doen. De toeslag is vrijwillig, maar de meeste gasten zijn begripvol en welwillend. Laatst maakte een gast er zelfs twintig euro van.”

Zijn er stiekeme energieslurpers waar ondernemers zich niet bewust van zijn?

“Dat zit ‘m denk ik vooral in apparatuur die onnodig aanstaat. Naast de afzuiger gaat het bijvoorbeeld ook om de espressomachine. Die wordt ’s nachts niet altijd uitgeschakeld. Hetzelfde geldt voor drankkoelingen; je moet je afvragen of het nodig is om deze aan te hebben staan op momenten waarop je dicht bent. Dit kun je trouwens heel eenvoudig en goedkoop oplossen door er en timer op te plaatsen, die je gewoon bij een bouwmarkt koopt. Inventariseer dus eens in je hele zaak voor welke apparatuur zo’n timer handig zou zijn. Voor terrasverwarmers zijn er ook duurzame alternatieven. Denk aan een dekentje, al dan niet elektrisch of met infrarood-verwarming. Ook bestaan er kussens met sensoren die pas verwarmen als gasten erop zitten. En er zijn tafels met verwarmingselementen in de tafelpoten op de markt. Gasten hebben tenslotte liever warme voeten dan een warm hoofd.”

Waar kunnen ondernemers terecht voor advies over verduurzamen?

“Ze kunnen een energiescan laten uitvoeren door een onafhankelijke adviseur. Die komt langs om te inventariseren en alles door te meten. Vervolgens krijg je heel gericht advies over waar verbeterpunten zitten en hoeveel kWh en dus geld je kunt besparen. Soms krijg je er ook subsidiemogelijkheden bij en wordt hulp aangeboden om dat aan te vragen. Verschillende gemeentes, waaronder Leiden hebben die energiescans ingekocht voor hun mkb. Check dus eerst of je gemeente dit aanbiedt. Op onze website kunnen ondernemers een zelfscan uitvoeren. Daarmee kunnen ze in kaart brengen hoe ze ervoor staan op het gebied van de duurzaamheid van hun  bedrijfsvoering en hoe ze eventueel kunnen verbeteren.”

Wat kunnen jullie als Duurzame Horeca Nederland verder betekenen voor ondernemers?

“We merken dat het voor ondernemers vaak lastig is om zich een weg te banen door de jungle van informatie. Wij geven daarom onafhankelijke voorlichting, inspiratie en praktische tips over hoe horecaondernemers hun zaak kunnen verduurzamen. Voor Horecava 2023 zetten we bijvoorbeeld een groene route uit met exposanten uit de grootkeukenwereld. Zij presenteren in die groene route hun meest duurzame producten. Verder nemen we het voortouw in transitieprojecten, waarbij we de stad Leiden, waar onze wortels liggen, als proeftuin gebruiken. Uiteraard met de bedoeling deze straks uit te rollen naar de rest van het land.”

Duurzame stadslogistiek

Een duurzame horeca houdt niet op bij een laag energieverbruik in het pand. Duurzame Horeca Nederland is in Leiden daarom bezig met de pilot gebundelde horecaleveringen. Daarbij worden de bestellingen in een hub buiten de stad verzameld en vervolgens elektrisch vervoerd naar de horeca. In 2025 gaat in ruim dertig steden de zero emissie stadslogistiek van kracht. De afspraak is om de CO2-uitstoot te verlagen door minder vervoersbewegingen en de inzet van groenere voertuigen. Horeca door het hele land krijgen hier dus mee te maken.

Meer informatie

 

Artikel delen