Terrassen Amsterdam: 25x de beste plekken om buiten te zitten

Amsterdamse terrassen

Terrassen Amsterdam: 25x de beste plekken om buiten te zitten

Amsterdam is rijk aan plekken waar je buiten kan zitten. Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we een selectie gemaakt van de 25 leukste terrassen van Amsterdam. De hotspots zijn gerangschikt op plekken in verschillende delen van de stad: Amsterdam-Noord, -Oost, -Zuid, -West en Centrum.

 

Tekst: Iris van de Giessen 

Amsterdam-Centrum

Voor een bruisende plek met veel horecagelegenheden moet je zijn in het centrum van Amsterdam. Er is hier genoeg keuze om plaats te nemen op de leukste terrassen. Neem bijvoorbeeld plaats bij Hannekes Boom op het zonnige dakterras; de Waterkant aan de Amsterdamse gracht; Vooges aan 't IJ om lekker te hangen met hapje en drankje of bij Lion Noir om plaats te nemen op het terras in de binnentuin.

1. Hannekes Boom

Hannekes Boom is gelegen aan de Dijkgrachts 4. Het is een ideale plek voor iedereen die er langskomt met de fiets, trein, boot of lopend. Je kan aanschuiven aan het zonnige terras van de Westzijde, aan het water. Ook kan je ervoor kiezen om plaats te nemen op het dakterras. Naast het zonnige terras in de zomer, kan je er in de winter ook terecht voor het winterterras met een speciaalbiertje bij de openhaard. Bij Hannekes Boom kan je het hele jaar door terecht voor lunch, diner en een borrel(hapje).

2. Waterkant

In 2014 is Waterkant opgericht en het is geïnspireerd op 'de Waterkant' in het Surinaamse Paramaribo. De Waterkant is gelegen aan een van de vele Amsterdamse grachten waar je op het terras ook van kan genieten. Je kunt er Surinaams geïnspireerde gerechten eten, maar ook burgers en Nederlandse borrelhapjes. Naast eten en drinken kan je er ook goed terecht voor een feestje, want elke vrijdag en zaterdagavond worden er clubavonden georganiseerd. Het interieur is gebaseerd op tropische sferen, zoals je terug kan zien aan de vele vrolijke kleuren.

3. Vooges aan 't IJ

Vooges aan 't IJ bevindt zich, zoals de naam al zegt, aan het water van 't IJ. Eigenaren Rolf en Mischa openden, samen met hun zoons Tim en Daan, op 5 september 2023 de zaak. Het zonnige terras biedt een plek voor de gasten die willen 'hangen' in combinatie met een hapje en drankje, met uitzicht op 't IJ wat perfect is voor in het zomerseizoen. Je kan bij Vooges terecht voor een lunch, diner en een drankje.

4. Lion noir

Lion Noir is een Frans restaurant en cocktailbar met diverse cocktails. Het restaurant beschikt ook over een binnenplaats met een terras voor cocktails in het zomerseizoen. Om te eten kan je hier terecht voor zowel lunch als à la carte-diner. Daarnaast kun je je laten verrassen door de chefs met een 3, -4 of 5-gangendiner, met bijpassend wijnarrangement. De eigenaar en gastheer Serge Rijn staat samen met zijn keukencrew klaar om je te verwelkomen in het centrum van Amsterdam, in de Reguliersdwarsstraat.

 

Amsterdam-Noord

Een nieuwe hotspot met veel gezellige terrassen in de zon en aan het water is Amsterdam-Noord. Met de pont ben je er zo, en vind je heel wat hotspots. Je vindt hier onder andere Lagerwal, Hangar, Pllek, Helling 7 en Tolhuistuin. Al deze plekken zijn te vinden aan het water, of dicht bij het water. Van vormgegeven door kunstenaars, tot een locatie met stadsstrand of een cultuurpodium: Amsterdam-Noord heeft het allemaal. 

5. Lagerwal

In de zomer van 2023 opende Lagerwal haar deuren in Amsterdam-Noord. Op het terras kijk je uit over de boten. De locatie is vormgegeven door lokale kunstenaars. Het terras heeft veel groen, vrolijke wall art en bistrotafels. Ook heeft Lagerwal een binnengedeelte waar je in de nacht tot laat kunt feesten. Je kan bij Lagerwal terecht voor 'easy-going food', zoals een pita, seafoodbucket of kip van de rotisseri. Naast dit alles worden er bij Lagerwal ook (kleine) evenementen georganiseerd, zoals een technofeest en een cocktailfestival.

 

 

6. Hangar

Bij Hangar Noord komt Amsterdam-Noord samen met Franse sferen. De locatie van Hangar Noord bevindt zich aan de oever van 't IJ, waardoor je tijdens het borrelen op het terras uitkijkt over het water. Het terras is geschikt voor een borrel of bijeenkomst in de zomer, maar ook in de winter met een haardvuurtje. Je kan er overdag terecht om te lunchen, bijvoorbeeld met een clubsandwich of toast steak tartaar. In de avond kan je er terecht voor een à la carte-menu, of je kan met een groter gezelschap kiezen voor een walking dinner of shared dining.

 

 

7. Pllek

Sinds 2012 is Pllek gevestigd in Amsterdam-Noord. De locatie heeft een open minded en creatieve sfeer, wat ook terugkomt in het design en interieur. Pllek is gelegen aan het water van 't IJ, waardoor je op het terras kan genieten van het uitzicht over het water. Ook beschikt Pllek over een stadsstrand waar je in de zomer terechtkunt voor een strandgevoel en in de winter voor het haardvuur kunt plaatsnemen. Bij Pllek wordt er veelal biologisch eten bereid door chef-kok Dimitry Mulder, met streek -en seizoensgebonden producten. De gerechten zijn veelal vegetarisch, of zelfs veganistisch.

 

 

8. Helling 7

Op het oude NDSM-werf terrein aan 't IJ vind je Helling 7, van dezelfde eigenaren als Lagerwal. Het is een restaurant gebouwd met oude werfmaterialen en beschikt over een groot terras, met uitzicht over Amsterdam en 't IJ. Helling 7 heeft een open keuken waar de gerechten worden bereid op houtvuur, door chef-kok Carl Gast. Eigenaar Daan Bonsen bedacht samen met Maverick Bouw en Apenkooi Events het concept voor Helling 7.

 

 

9. Tolhuistuin

Tolhuistuin is een verzamelplek voor onder andere een cultuurpodium en een restaurant. Het heeft een idyllische tuin en beschikt over iconische gebouwen met werkplekken voor creatieve makers, zoals Paradiso en hiphopschool Solid ground movement. Op zaterdagen en zondagen kan je er op het terras in de tuin terecht aan de picknicktafels, soms met een programma zoals een muzikaal optreden. Ook kan je er in de tuin picknicken met vers stokbrood en huisgemaakte spreads. Het restaurant van de Tolhuistuin bevindt zich op het paviljoen en het menu bestaat uit kleine gerechtjes uit verschillende windstreken om te delen.

 

 

Amsterdam-Oost

In Amsterdam-Oost zijn er ook genoeg leuke en zonnige terrassen te vinden. Je kunt er terecht bij De Plantage na een dagje Artis onder de plataanbomen op het terras. Ook kan je bij de Ysbreker plaatsnemen aan de Amsterdamse Amstel of op een zonnig terras aan het water bij De Hangar in Oost en Kaap Amsterdam.

10. De Plantage

Bij het park van dierenpark Artis bevindt zich café en restaurant De Plantage. Je kan hier terecht voor een kop koffie, lunch, borrel of diner met gerechten van invloeden uit de Mediterranée, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Bij mooi weer gaan de deuren naar het terras open met oude plataanbomen en een volière met Noord-Hollandse weidevogels. De inrichting van De Plantage is sfeervol, met hoge plafonds en een mix van vintage en design met grote zuilen. De Plantage bevindt zich in monumentale pand ‘de Ledenlokalen’.

 

 

11. De Ysbreeker

Café-restaurant De Ysbreeker bevindt zich aan het water van de Amsterdamse Amstel. Op het ruime terras kan je borrelen en ondertussen kijk je uit over de Amstel en de passerende bootjes op het water. De Ysbreeker is te vinden aan de Weesperzijde en bestaat al sinds 1702, wat destijds een herberg en tapperij was. De keuken, onder leiding van Goran Lukovic, bereidt gerechten met Franse basis en een met eigentijdse twist zoals gerookte Noorse zalm, gemarineerd in Red bull, rode biet en wodka.

 

12. De Hangar Oost

Naast de Hangar in Amsterdam-Noord heb je sinds 2022 ook een Hangar in Amsterdam-Oost. Bij Hangar Oost heb je vanaf het terras uitzicht op de jachthaven, over het water en op de Amsterdamse brug. Het restaurant is gevestigd bij de Nautix, een plek waar nautische activiteit en recreatie samenkomen. Je kunt er terecht voor een 3-gangendiner en een lunch, of je kan er een evenement organiseren. De locatie van Hangar Oost heeft een industriële uitstraling met kenmerkende golfplaten tegen de wanden en veel robuuste interieur details, net zoals de locatie in Amsterdam-Noord.

 

 

13. Kaap Amsterdam

Aan de wateren van het Buiten-IJ is Kaap Amsterdam te vinden. Kaap Amsterdam beschikt over een ruim en zonnig terras, met een stadsstrand. Ook organiseert Kaap Amsterdam verschillende evenementen, zoals feesten, yoga en marktjes. De eigenaar is Stefano Richetta, hij opende de deuren van Kaap in juni van het jaar 2021. Alle gerechten zijn vegetarisch, enkele ook veganistisch. De gerechten worden bereid in een open keuken met lokale producten.

 

 

Amsterdam-West

Ook Amsterdam-West beschikt over veel terrassen waar je in de zomer terechtkunt voor een hapje en een drankje. Je kan de hoogte opzoeken bij Floor 17 op het dakterras. Bij BRET kan je kiezen tussen het dakterras of de biertuin. Het Westergasterras heeft een ruim terras aan het water. Bij Bar Kantoor in het Westerpark kan je op het terras zitten met shared-dining hapjes en bij Brouwerij Troost, ook in het Westerpark, wordt het bier voor je neus gebrouwen. 

14. Floor 17

De locatie van Floor 17 bevindt zich in het Leonardo Hotel naast het Amsterdamse Rembrandtpark. Floor 17 beschikt over drie verdiepingen; om te dineren en genieten van cocktails, te vergaderen in de eventruimtes en op het dakterras kan je terecht voor een drankje en/of dansje op vrijdag tijdens de Skyline disco. Ook beschikt Floor 17 over een cocktailbar met een vast cocktailmenu, of je kan je laten verrassen door de bartenders. Je kan bij Floor 17 terecht voor een lunch, een meergangendiner gecombineerd met cocktails of een à la carte-menu.

 

 

15. BRET

Naast dat BRET een nachtclub is, heeft het ook een restaurant en bar. Er zijn ook verschillende mogelijkheden om het terras op te gaan, namelijk het dakterras en de biertuin. Het dakterras kan je afhuren voor grotere gezelschappen. In de biertuin kan je onder andere kiezen uit vijftig streekbieren. Ze serveren bij BRET eten van biologische bronnen en werken samen met lokale boeren. Wat BRET uniek maakt is dat het gebouw een rode kleur heeft, wat opvalt tussen de grijze (kantoor)panden op het industrieterrein.

 

 

16. Westergasterras

Het Westergasterras heeft een ruim binnen -en buitenterras aan het water, naast de bekende Gashouder. Tijdens de zomermaanden is het Westergasterras open voor gasten, en tijdens de wintermaanden is het een evenementenlocatie. Je kunt er terecht voor een lunch, borrel of diner. Tijdens de lunch kan je kiezen voor onder andere broodjes en salades. De menukaart voor het diner bestaat uit shared dining-hapjes. Het Westergasterras is sinds 2007 geopend door eigenaren Jelle Nijhuis en Alex Holmes.

 

 

17. Bar Kantoor

Bij restaurant Bar Kantoor zit je midden in het Amsterdamse Westerpark. Ook beschikken ze over een ruim terras en je kunt er op elk moment van de dag terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De dinerkaart bestaat uit een shared dining-concept. De keuken van Barkantoor is 100% vegetarisch en biologisch. Het interieur is zoveel mogelijk tweedehands, gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen ingericht.

 

 

18. Brouwerij Troost Westergas

Aan de Pazzanistraat, in het Westerpark, is Brouwerij Troost Westergas gevestigd, inclusief groot terras. In deze brouwerij worden bieren als Pilsner, Extra Wit, IPA en Honingblond geproduceerd. Voor de versheid van het bier en het zo groen mogelijk produceren ervan, wordt alles lokaal bereid, recyclen ze al hun afval en bieden ze een duurzame levering aan hun Amsterdamse partners. Vanuit het zitgedeelte hebben gasten zicht op de vaten met het geproduceerde bier. Daarnaast is er een grote bar aanwezig.

 

 

Amsterdam-Zuid

In het zuidelijke deel van onze hoofdstad zijn ook nog genoeg terrassen te vinden. Je kan bijvoorbeeld in het Vondelpark terecht bij Vondeltuin en Parkzuid. Ook heb je achter de RAI Strandzuid aan het water. In de Pijp bevindt zich De Tulp met een ruim terras. En bij het Conservatorium Hotel kan je terecht voor een chique terraservaring. 

19. Ron Gastrobar*, Sophialaan

Aan de Sophialaan, op vijf minuten loopafstand van het Vondelpark, vind je Ron Gastrobar* van chef-kok Ron Blaauw. Inmiddels telt de restaurantgroep vijf locaties, maar deze is wel een uitblinker op het gebied van een goed terras. Die is namelijk mega (plek voor 120 man!) en versierd met prachtige bloemenranken en planten. Op de kaart: klassiekers als beef wellington en barbecuegerechten als rib-eye en zeebaars. Michelin omschreef het als een menu waar je eigenlijk alles wel zou willen kiezen. Een goede plek dus om te genieten van het eten én de zon!

20. Vondeltuin

De Vondeltuin is gelegen in het Vondelpark en heeft een groot terras. Op dit grote terras wordt er zoveel mogelijk naar duurzaam leven gestreefd, door honing uit eigen bijenkassen en biertaps op zonne-energie. Ook is het hele paviljoen circulair gebouwd, zodat het volledig hergebruikt kan worden. Bij De Vondeltuin kan je terecht voor ontbijt, lunch en diner, waar je onder andere kan kiezen uit broodjes, burgers en flammkuchen. 

 

 

21. Strandzuid

Strandzuid is een locatie met tropische sferen en geeft een zomers strandgevoel, terwijl je je in de drukke stad Amsterdam bevindt. Het restaurant bevindt zich achter de RAI, aan het water. Je hebt verschillende borrellocaties die af te huren zijn met ieder een uniek element. Je kan bij Strandzuid vroeg langskomen om te ontbijten of te lunchen, maar ook later op de dag voor een borrel of diner. De eigenaren zijn Michel Pais en Bram van Es.

 

 

22. Parkzuid

In het bruisende Vondelpark heeft Parkzuid in januari 2023 haar deuren geopend. Parkzuid heeft dezelfde eigenaren als Strandzuid, namelijk Michel Pais en Bram van Es. De vestiging is geopend in het historische pand van het voormalige filmhuis en beschikt over een ruim terras met uitzicht op het Vondelpark. Gasten kunnen hier terecht voor een ontbijtje, lunch, borrel of om te dineren, met veel vegetarische en veganistische opties.

 

 

23. De Tulp

Gevestigd op het Marie Heinekenplein, midden in de Pijp, bevindt zich De Tulp. De Tulp beschikt over een ruim terras met picknicktafels. Het heeft een tropische jungle sfeer met een mix van Ibiza-achtige sferen en veel felle kleuren. Ze serveren voor lunch onder andere pokébowls en broodjes. Voor diner worden onder meer fried chicken wings en beef/veggie dumplings geserveerd. De eigenaar van De Tulp is Sven Sallaerts van Younique Concepts.

24. Conservatorium Hotel Brasserie

In 2011 opende het Conservatorium Hotel haar deuren. Het hotel beschikt over een ruim en chique terras met een uitgebreide ontbijt-, lunch- en dinerkaart. Het Conservatorium Hotel is gevestigd aan de Paulus Potterlaan en het gebouw heeft een rijke geschiedenis als voormalige bank en muziekschool, maar nu met een moderne twist zoals strakke lijnen, hedendaagse kunst en agnostisch glaswerk. De keuken bestaat uit verschillende culturele sferen, zoals Frans, Italiaans, Grieks en Aziatisch.

 

 

25. Jules en Juliette

Aan het Valeriusplein in Amsterdam Oud-Zuid zijn de zaken Jules en Juliette gevestigd van Jorn Everaerts en Olivier Korijn (bekend van restaurant Qlique in de Pijp). Hoewel de horecazaken een duo vormen, verschillen de twee wel degelijk van elkaar: bij Juliette kun je overdag terecht voor ontbijt en lunch, bij Jules voor de avondinvulling. Wat de zaken naast de locatie gemeen hebben is het terras en het shared dining concept. Gasten kunnen verschillende broodjes en salades bestellen, waarbij al het brood op de zaak wordt gemaakt. Verder staan er op de kaart mediterrane bites, zoals tonijn crudo en burrata salade.

Artikel delen