Zijn grote glazen passé? Minicocktails veroveren de kaart

Minicocktails bij LuminAir in Amsterdam

Zijn grote glazen passé? Minicocktails veroveren de kaart

We zien voorzichtig minicocktails op de menukaarten van enkele topcocktailbars in Nederland verschijnen, net als in de VS. Matiging van de gast speelt hierin een belangrijke rol, maar vergeet ook de opkomst van ‘shared drinking’ niet. Wat is er aan de hand? Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer, licht deze ontwikkeling toe.

 

Tekst: Gijsbregt Brouwer
Openingsfoto: minicocktails van LuminAir

 

What's cooking?

Voor 2025 voorspelde ik de trend ‘portion size matters’, ofwel er gaan kleinere porties verschijnen op het menu. Dit geldt voor food, dus halve sandwiches, kleine kommen soep of miniburgers. Dit geldt net zo goed voor drinks, naast halve glazen wijn (‘voor de bob’) en de terugkeer van het fluitje pils, zien we nu ook kleine glazen cocktails her en der op menu’s verschijnen.

*De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mini-cocktails-Rumah
Mini cocktails bij Rumah

Hoe zit de vork in de steel?

Er is behoefte aan kleinere porties over de hele linie in de horeca. Enerzijds vanwege de gast die minder wil eten (bijvoorbeeld door Ozempic) of drinken. Anderzijds juist vanwege de gast die meer wil beleven en dus niet vast wil zitten aan één groot gerecht of cocktail. Voor die laatste gast geldt, meer proeven betekent een betere horeca-ervaring.

Dit kennen we bij het eten als shared dining en komt nu dus ook terug bij het drinken als shared drinking. Vanuit de ondernemer zijn kleine porties ook logisch, je bedient twee type gasten die je anders wellicht kwijt zou raken (aan thuis of aan een andere zaak) én als je het slim speelt kan je de gasten die komen om meer te proeven langer vasthouden en meer/beter laten drinken.

'De cocktails worden gepaired met gerechten voor prachtige combinaties'

Wie staan er achter de potten en pannen?

In de VS komen de tinytini (kleine martini) en snaiquiri (snack versie van daiquiri) al op. In Nederland zien we baby serves bij de nieuwe Bar Advocatuur (Amsterdam), heeft The Rumah (Rotterdam) een mini menu en staan bij LuminAir (Amsterdam) de LumiMinis op het menu. Sumventure Flight Bar (Utrecht) biedt vanaf oktober flights van kleine cocktails aan.

Ook Fitz’s Bar (Amsterdam) werkt met een flight; van drie martini’s. Bij Bar Bù kunnen ze elke cocktail ook op verzoek in een kleine versie serveren. Cocktail restobar Catua (Amsterdam) pairt haar fixed menu gerechten met kleinere cocktails, zodat er bij alle zes gangen een prachtige combinatie is.

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van de mini cocktails bij Luminair. 

Mini-cocktails-Luminair12 Mini-cocktails-Luminair11

 

Een hapje mee prikken?

Over de hele linie wordt er minder alcohol gedronken, Gen Z loopt hierin voorop. Diezelfde generatie is fan van shared dining en de beleving die meerdere kleine gerechten met zich meebrengt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat kleine cocktails hun intrede doen. Een slimme ondernemer zet deze, vaak schattige, tinytails op het menu. Goed voor de gast en goed voor de bon.

Gijsbregt brouwer

Gijsbregt Brouwer is oprichter van foodplatform de Buik, food trendwatcher en co-host van de podcast ‘Bekt Lekker’. Ook heeft hij de persoonlijke foodtrendnieuwsbrief Gijsbregt fileert

Gijsbregt Brouwer-Portret-2023-1

Artikel delen