Deze 5 positieve veranderingen zien we bij veel werkgevers

Terraspersoneel - mvv Pim Ras

Deze 5 positieve veranderingen zien we bij veel werkgevers

Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) ziet een aantal positieve veranderingen bij werkgevers. En dat is goed nieuws nu het terrasseizoen eraan komt. "Een belronde langs twintig horecabedrijven leert dat ondernemers met een terras gemiddeld 1,7 extra medewerkers nodig hebben." Welke vijf veranderingen ziet hij?

Header foto: Pim Ras

Werken met een terras betekent voor de meeste bedrijven: extra personeelsbehoefte. Een opgave in deze tijd van krapte.

Wat zijn de cijfers?

Actuele cijfers over terrassen in de Nederlandse horeca ontbreken nog voor 2023, laat Ricardo Eshuis - directeur van SVH- weten. Naar schatting zal het aantal bedrijven met een terras ruim boven de 31.000 liggen. "Een belrondje langs 20 bedrijven heeft geleerd dat er gemiddeld 1,7 extra medewerkers vereist zijn om het terras optimaal te kunnen draaien. Dat zou inhouden een personeelsvraag van ruim 52.000 op jaarbasis om de terrassen in Nederland goed te kunnen bemensen."

"Hoeveel terrasmedewerkers expliciet worden geworven, is slechts bij benadering te zeggen. Deze rol wordt niet apart geregistreerd als functie. Het behoeft geen uitleg dat een medewerker bediening ook op het terras loopt."

Omslag bij werkgevers

Met het schaarse aanbod van personeel, ziet Eshuis wel een omslag bij werkgevers. "Die omslag is noodzakelijk om medewerkers te werven en om ze te behouden." Dit zijn de 5 meest in het oog springende veranderingen volgens Eshuis:

  • Meer werkzekerheid voor medewerkers. Dit betekent dat werkgevers niet meer afbellen als het niet druk is of slecht weer is. De medewerker rekent namelijk op een aantal uren werk op een afgesproken tijdstip.

  • Medewerkers gaan sneller door de schalen heen. De jeugdschalen worden steeds vaker overgeslagen en daardoor worden jongeren beter betaald.

  • Vaste aanstellingen in plaats van tijdelijke contracten. Werkgevers gaan steeds vaker over tot vaste aanstellingen in plaats van tijdelijke contracten. Het biedt zekerheid voor de medewerker en het is goedkoper voor de werkgever. 

  • Roosterwensen worden vaker als trekker gebruikt om te komen werken. Door medewerkers inspraak in het rooster te geven en door een garantie te geven op een aantal vaste vrije dagen op populaire dagen, wordt de branche aantrekkelijker voor personeel.

  • Nieuwe medewerkers vragen steeds vaker om ingewerkt te worden. Ook de terrasmedewerkers willen hun werk goed kunnen doen en hebben geen trek in ‘gezeur van gasten’ omdat medewerkers de technieken niet goed beheersen of onvoldoende kennis hebben. Dit is ook een manier om nieuwe medewerkers goed te kunnen betrekken bij het team en het bedrijf.
Artikel delen