Je hebt een horecazaak en af en toe, op drukke dagen, springt een familielid of een vriend bij. Of je raakt in gesprek met een gepassioneerde foodie, die aanbiedt om op vrijwillige basis een leuk menu te maken voor jouw eetcafé. Mag je deze vrijwilligers in jouw zaak laten werken?
In de horeca is vrijwilligerswerk in de meeste gevallen niet toegestaan, omdat een horecazaak een winstoogmerk heeft. Volgens de algemene regels voor vrijwilligerswerk (Belastingdienst en arbeidsrecht) is vrijwilligerswerk alleen mogelijk wanneer het:
Een commerciële horecazaak heeft zo’n winstoogmerk, waardoor vrijwilligers inzet eigenlijk alleen kan worden gezien als een vriendendienst, en niet als officieel vrijwilligerswerk.
Gaat het om af en toe een paar uurtjes helpen zonder verplichtingen, roosters of tegenprestaties? Dan wordt dit vaak gezien als een vriendendienst. Daarvoor hoef je als horecaondernemer geen vrijwilligersovereenkomst op te stellen.
Leg je wél afspraken vast, bijvoorbeeld over onkosten, dan mag dat — maar het maakt de relatie sneller een arbeidsrelatie. En dan gelden de regels van de horeca cao en het minimumloon.