Horeca cao: werken met vrijwilligers, waar moet je op letten?

Horeca-cao vrijwilligers

Horeca cao: werken met vrijwilligers, waar moet je op letten?

Je hebt een horecazaak en af en toe, op drukke dagen, springt een familielid of een vriend bij. Of je raakt in gesprek met een gepassioneerde foodie, die aanbiedt om op vrijwillige basis een leuk menu te maken voor jouw eetcafé. Mag je deze vrijwilligers in jouw zaak laten werken? En moet je ze volgens de horeca cao betalen?

Wat is vrijwilligerswerk?

Volgens de horeca cao is er sprake van vrijwilligerswerk, als het werk: een algemeen of maatschappelijk belang dient, geen banen kost en niet in de plaats komt van een betaalde baan en geen winstoogmerk heeft. Een horecazaak heeft een winstoogmerk en dan is het volgens de horeca cao niet toegestaan om mensen aan het werk te hebben zonder daar loon aan te betalen.

Vrijwilligersovereenkomst

Gaat het om af en toe een paar uur? Dan ben je als horecaondernemer niet verplicht een vrijwilligersovereenkomst of vrijwilligerscontract op te stellen. Leg je wel afspraken vast in een vrijwilligersovereenkomst? Dan is die overeenkomst volgens de horeca cao rechtsgeldig.

Heeft een vrijwilliger recht op een vergoeding?

Hoewel een financiële vergoeding niet gebruikelijk is voor vrijwilligerswerk, kun je als ondernemer wel op andere manieren je waardering tonen. Denk bijvoorbeeld aan: een lekker kopje koffie, een lunch aanbieden of een aantrekkelijke korting geven in je restaurant. Daarmee verhoog je de motivatie van vrijwilligers en hun betrokkenheid bij je bedrijf.

 

Werkt iemand af en toe voor je? Dan hoef je geen contract op te stellen

Maximumbedrag

Je mag wel een vrijwilligersvergoeding geven, maar let op: geef maximaal 2,75 euro per uur en maximaal 190 euro per maand. Alleen dan is de vrijwilligersvergoeding volgens de horeca cao onbelast. Betaal je meer dan het maximumbedrag, dan komt de Belastingdienst om de hoek kijken. Die ziet de vergoeding als loon en dan moet jij als ondernemer loonheffingen inhouden.

Onkostenvergoeding

Als de vrijwilliger onkosten voor jou maakt, denk aan reiskosten of speciale kleding, dan mag je volgens de horeca cao een onkostingvergoeding betalen. Het is niet verplicht en wordt niet belast. Betaal je een vrijwilligersvergoeding én een onkostenvergoeding? Zorg er dan voor dat dit onder het maximumbedrag voor de vrijwilligersvergoeding blijft. Alleen dan blijft de combinatie van de vergoedingen onbelast. Anders wordt het als loon gezien door de Belastingdienst.

Artikel delen