Ouderen met dementie in de bediening? Koffiehuis Uniek doet het

Team Koffiehuis Uniek

Ouderen met dementie in de bediening? Koffiehuis Uniek doet het

Aan de Kerkweg in Oud-Zevenaar opende in februari Koffiehuis Uniek, waar ouderen met dementie meewerken. Eigenaresse Monique Grob-Schonis vertelt alles over deze bijzondere horecazaak. “Dit concept opzetten vergt lef, maar het geeft me zoveel voldoening.”

Gasten die langer moeten wachten of een verkeerde bestelling krijgen: het zijn situaties die je in een horecazaak liever voorkomt. Toch is dat bij het pas geopende Koffiehuis Uniek in Oud-Zevenaar anders. Hier werken mensen met dementie, en dat een bestelling wat langer kan duren, is volgens eigenaresse Monique Grob-Schonis helemaal niet erg. Er heerst een relaxte, ongedwongen sfeer waarin zowel de gast als de oudere met dementie zich prettig voelt.

Hoe werkt het?

Het koffiehuis draait van dinsdag tot en met zaterdag lunch. Het team bestaat uit een zelfstandig werkende chef-kok, een bedieningsmedewerker, een zorgbegeleider en een of twee mensen met dementie. De ouderen kunnen zich vrijwillig aanmelden en helpen met allerlei taken. Zo wil de een graag een cake bakken en poetst de ander liever bestek. Volgens Grob-Schonis is alles goed: het gaat erom dat mensen met dementie contact hebben en niet in een sociaal isolement raken.

'Het meewerken zorgt echt voor een zelfvertrouwenboost'
“Het meewerken zorgt echt voor een boost van het zelfvertrouwen", vertelt Grob-Schonis. "Zo was er laatst een vrouw die twee borden uitserveerde op één arm. Ze wist niet eens dat ze dat kon, maar deed het automatisch. Daarna was ze ontzettend trots op zichzelf, omdat ze iets nieuws bij zichzelf ontdekte. Dat is superwaardevol om te zien en precies de reden waarom ik een plek als deze ben gestart.” 
Koffiehuis-Uniek (3) Koffiehuis-Uniek (4)

Over Monique Grob-Schonis

Grob-Schonis is geen onbekende als het gaat om de nummer 1 ouderdomsziekte in Nederland. Jarenlang werkte ze als verpleegkundige in de ouderenzorg en eindigde uiteindelijk in een kantoorbaan. Ze miste het directe contact met mensen en besloot het roer om te gooien. In 2020 opende ze Dagbeleving ‘t Buurthuis in Pannerden, een plek voor dagbesteding, onder andere voor mensen met dementie. Een jaar geleden kreeg ze de kans om een horecazaak over te nemen van vrienden.

“In eerste instantie twijfelde ik, want ik had geen horeca-ervaring. Maar ik zag een kans om iets unieks te doen. Een horecazaak waar mensen met dementie werken, bestond nog helemaal niet. Terwijl er wél restaurants zijn waar mensen met het syndroom van Down werken. Ik werkte het idee verder uit en zo ontstond er een concept. En dan zit je opeens in een hele nieuwe wereld afspraken te maken met allerlei leveranciers.”

Inrichting

Dat de horecazaak ‘anders’ is zie je ook terug in de inrichting. Deze is dementievriendelijk gemaakt met rustig kleurgebruik en een goed leesbare analoge klok. De wc-brillen zijn zwart in plaats van de reguliere kleur wit, zodat het diepteverschil beter te zien is. Ook is er een menukaart met foto’s in ontwikkeling, omdat woorden lastiger te verwerken zijn. 

Uitdagingen

Het opzetten van een horecagelegenheid met een zorgcomponent bracht de nodige uitdagingen met zich mee. “Vergunningen regelen bij de gemeente was niet eenvoudig, maar dat hoort er een beetje bij als je een zaak start. Daarnaast vergde het lef om dit concept op te zetten, omdat we de eersten zijn. De balans zoeken tussen zorg en horeca is spannend, maar het geeft mij zoveel voldoening.”

Artikel delen