Aan de Kerkweg in Oud-Zevenaar opende in februari Koffiehuis Uniek, waar ouderen met dementie meewerken. Eigenaresse Monique Grob-Schonis vertelt alles over deze bijzondere horecazaak. “Dit concept opzetten vergt lef, maar het geeft me zoveel voldoening.”
Gasten die langer moeten wachten of een verkeerde bestelling krijgen: het zijn situaties die je in een horecazaak liever voorkomt. Toch is dat bij het pas geopende Koffiehuis Uniek in Oud-Zevenaar anders. Hier werken mensen met dementie, en dat een bestelling wat langer kan duren, is volgens eigenaresse Monique Grob-Schonis helemaal niet erg. Er heerst een relaxte, ongedwongen sfeer waarin zowel de gast als de oudere met dementie zich prettig voelt.
Het koffiehuis draait van dinsdag tot en met zaterdag lunch. Het team bestaat uit een zelfstandig werkende chef-kok, een bedieningsmedewerker, een zorgbegeleider en een of twee mensen met dementie. De ouderen kunnen zich vrijwillig aanmelden en helpen met allerlei taken. Zo wil de een graag een cake bakken en poetst de ander liever bestek. Volgens Grob-Schonis is alles goed: het gaat erom dat mensen met dementie contact hebben en niet in een sociaal isolement raken.
Dat de horecazaak ‘anders’ is zie je ook terug in de inrichting. Deze is dementievriendelijk gemaakt met rustig kleurgebruik en een goed leesbare analoge klok. De wc-brillen zijn zwart in plaats van de reguliere kleur wit, zodat het diepteverschil beter te zien is. Ook is er een menukaart met foto’s in ontwikkeling, omdat woorden lastiger te verwerken zijn.
Het opzetten van een horecagelegenheid met een zorgcomponent bracht de nodige uitdagingen met zich mee. “Vergunningen regelen bij de gemeente was niet eenvoudig, maar dat hoort er een beetje bij als je een zaak start. Daarnaast vergde het lef om dit concept op te zetten, omdat we de eersten zijn. De balans zoeken tussen zorg en horeca is spannend, maar het geeft mij zoveel voldoening.”