

Romano en Serina Rijke, Bistro ’t Schippersrijk: 'Familieband is de basis’
In de nieuwe rubriek Familiebedrijven spreken we oude én nieuwe generaties horecaondernemers over vernieuwing, het in stand houden van tradities en uitdagingen rondom een overnameproces. Dit keer: Romano en Serina Rijke (broer en zus en tweede generatie), van Bistro ’t Schippersrijk in Uitgeest. “Als de familieband onder druk komt te staan, zetten we de tent te koop.”
Tekst: Kristi Houtkamp
Franse bistro
Jarenlang had Sjaak Rijke zijn eigen slagerij in IJmuiden, maar toen er een oude botenloods in de jachthaven van Uitgeest op zijn pad kwam gooide hij het roer om. Samen met zijn vrouw Carin ging hij er het horeca-avontuur aan. Ze openden een kleine Franse bistro, ’t Schippersrijk, dat uitgroeide tot volwaardig restaurant. Inmiddels runnen hun zoon Romano en dochter Serina het familiebedrijf. En snijdt vader Sjaak nog regelmatig het vlees.
Nieuw-Zeeland
Het zaadje voor de overname werd geplant aan de andere kant van de wereld. Tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland raakten Sjaak en Carin Rijke bevriend met de familie Rose, eigenaren van een wijnlandgoed dat al generaties lang werd doorgegeven. Serina Rijke: “Ze vertelden zó gepassioneerd over hun familieband en het bedrijf; het zette mijn ouders aan het denken. Hoe mooi zou het zijn als …?”
Eerst in loondienst
Op 55-jarige leeftijd zagen Sjaak en Carin Rijke in dat ze niet nog tien jaar door wilden in hetzelfde tempo. Ze hadden hun leven lang keihard gewerkt. Er waren twee opties: verkopen of overdoen aan de kinderen. Ze bespraken de plannen met hun kinderen, maar gingen er niet van uit dat zij het wilden overnemen.
*Tekst gaat verder onder de foto.

Romano: “Toch hadden we het er steeds vaker over.” Broer en zus besloten het serieus te proberen – maar eerst een jaar samen in loondienst. “We wilden ervaren hoe het zou zijn om samen een team aan te sturen en om te ondernemen. Twee kapiteins op een schip …” Serina vult aan: “We schelen vier jaar, maar zijn altijd heel close geweest én allebei behoorlijk direct. Dus ja, dat botst soms. Gelukkig kunnen we ook goed praten, over alles, dus de basis voor dit avontuur was goed.”
Elkaar aanvullen
Romano Rijke heeft ruime ervaring in de horeca. Voor hij bij het familiebedrijf instapte werkte hij in strandhoreca, grand cafés, biercafés en nachtclubs. “Maar hier, bij ’t Schippersrijk, klopt het voor mij”, zegt hij. Romano heeft een hotelopleiding en een brede vakkennis, vertelt Serina. “Verder is hij de gangmaker, altijd geweest. Daarom voelt hij zich ook als een vis in het water front office. Maar hij is allround. Met zijn grote productkennis springt hij net zo makkelijk bij in de keuken om het team aan te sturen of zelf het vlees te bakken.”
Serina werkte na haar studie Internationaal Toeristisch Management, in de corporate wereld. Ze reisde veel, maar koos bewust voor een andere levensstijl. “Samen met mijn man wilde ik ook een gezin. Het ondernemerschap is druk, maar goed te combineren – vooral omdat mijn moeder regelmatig oppast”, lacht ze. In het restaurant is Serina verantwoordelijk voor alle backofficetaken en HR. “Ik werk ook graag op de achtergrond en zo vullen Romano en ik elkaar goed aan.”
Investeren in terras en digitalisering
Toen broer en zus de zaak overnamen, gingen ze direct rigoureus aan de slag. “Het terras werd vergroot naar 150 zitplaatsen, we investeerden in windschermen en grote parasols en modern meubilair. En binnen ging de keukeninrichting en de -vloer op de schop en pakten we het interieur ook aan. Het ademt nog steeds een nautische sfeer, maar met een eigentijdse touch”, vertelt Romano.
Ook achter de schermen werd flink geïnvesteerd. Serina lacht: “Een digitaliseringsslag was absoluut noodzakelijk. Reserveringen, bestellingen, roosters – alles verloopt nu veel efficiënter.” Toch hebben ze een aantal tradities behouden. “Zo dekken we de tafels nog altijd in met wit linnen. En op de kaart staat al twintig jaar ‘De Verzameling’: een robuuste houten stokbroodplank vol voorgerechten. Een hardloper die het goed doet bij gasten”, aldus Romano.
Duidelijke grens
Een familiebedrijf succesvol runnen met je broer of zus klinkt prachtig, maar natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Serina knikt: “We hebben het notarieel vastgelegd: als de zakelijke samenwerking onze band als broer en zus schaadt of tussen de familie in komt te staan, dan gaat er direct een bord ‘Te koop’ op de gevel. Zo belangrijk is familie voor ons.”
*Tekst gaat verder onder de foto.

Nieuwe gastvrijheid
Of de gastbenadering nog hetzelfde is als die van hun ouders? Serina heel stellig: “Oh nee. Niemand is zó gastvrij als mijn moeder. Zij stond volledig in dienst van de gast, daar is de zaak groot mee geworden. We doen het nu anders, maar met dezelfde intentie: een fijne middag of avond voor gasten creëren. Daarom krijgt iedereen die hier komt werken ook eerst een gastvrijheidstraining.”
Die insteek werkt: van woensdag tot en met zondag zit het restaurant vol, van lunch tot diner. En bij mooi weer geldt dat ook voor het terras. “We ontvangen een heel divers publiek,” zegt Romano. “Van stelletjes op hun eerste date tot een vaste gast die hier met zijn familie zijn honderdste verjaardag komt vieren. En vaak zien we zijn kleinkinderen dan terugkomen voor een high wine.”
Ouders op afstand
En kunnen hun ouders het bedrijf loslaten? “Absoluut”, zegt Serina. “We kunnen altijd met ze sparren als we dat willen, maar verder hebben ze thuis de rust gevonden. Mijn vader is hier nog wel met regelmaat, om het vlees te snijden en voor het onderhoud buiten en binnen.” Ze zien dat het goed gaat en kúnnen het daarom ook loslaten, vult Romano aan. “Als we ze nodig hebben staan ze klaar. De familieband is hecht.”
*Tekst gaat verder onder de foto in het groene kader.

Tip: ‘Schijt hebben aan alles’
Op de vraag of ze tips hebben voor andere families die over een overname van het familiebedrijf nadenken, schiet Serina in de lach. “Die vraag stelde ik tijdens een presentatie voor ondernemers aan sterrenchef Jonnie Boer. Zijn antwoord was: ‘Schijt hebben aan alles! Gewoon je eigen ding doen, dicht bij jezelf blijven.’
“Dat is precies hoe wij het aanpakken”, zegt ze.
“Je moet niet proberen te leven naar de verwachtingen van je ouders. Dat werkt volgens mij niet. Er moet wederzijds begrip zijn. Als je als broer en zus gaat samenwerken, zoals wij, moet je elkaar volledig vertrouwen én voor elkaar door het vuur gaan.” Romano: “We hebben privé voor heftige situaties gestaan, maar we kunnen altijd op elkaar en onze partners terugvallen.”
.jpg)
Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks:
- De nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de Horeca
- Culinaire en interieur inspiratie
- Exclusieve content zoals: artikelen, interviews en ondernemersverhalen