Steeds meer horecabedrijven failliet: hoe kan slimme software een oplossing bieden?

Steeds meer horecabedrijven failliet: hoe kan slimme software een oplossing bieden?

In het eerste kwartaal van 2023 gingen bijna drie keer zoveel horecabedrijven over de kop als in de eerste drie maanden een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS. Een van de oorzaken zijn de hoge prijzen (o.a. inkoop, personeel, coronaschulden). Slimme software kan helpen om betere calculaties te maken, om meer grip te krijgen en om betere keuzes te maken. Hoe werkt dit? 

Bas Schijf is sales manager bij Horeko, dat zich met slimme software richt op o.a. menu-engineering. "Het is zó jammer als een ondernemer in april een calculatie maakt en uiteindelijk na de zomer erachter komt dat door de prijsfluctuaties de marge niet is gehaald. Onder andere door de vele koppelingen die we bij Horeko hebben, bijvoorbeeld met groothandels, kunnen ondernemers veel meer grip krijgen op de daadwerkelijke inkoopprijzen.”

Kassakoppelingen

“Daarbij spelen ook kassakoppelingen een grote rol, die zijn voor de klanten die gebruikmaken van Horeko een mooie toegevoegde waarde. Het kassasysteem moet ervoor openstaan om met ons te koppelen, waarna we de benodigde gegevens kunnen inladen. Deze informatievoorziening draagt bij aan een waardevolle analyse voor de Horeko eindgebruiker. Omdat we met behulp van die koppelingen daadwerkelijk de omzetcijfers en de verkoopaantallen van gerechten kunnen zien en daarmee kunnen monitoren of ze ook presteren zoals ondernemers graag zouden willen. Zo niet, kunnen ze daar snel op inspelen en dus niet pas maanden later.”

Personeelstekort

Ook het strakker plannen van personeel leidt tot betere marges. Schijf: “Ik denk dat horeca-ondernemers er vooral bij gebaat zijn om snel inzicht te kunnen krijgen in welk personeel ze beschikbaar hebben, waar ze misschien strakker kunnen gaan plannen, waar gaten kunnen vallen… Daarin kunnen we de horeca vooruit helpen middels onze tools die veel strakker kunnen sturen op de cijfers - en inzicht geven in de gewenste marges.”

 *Tekst gaat verder onder de foto

Bas_Schijf_Manager_Horeko
Sales manager Horeko: Bas Schijf

Slimme software

Horeko biedt slimme software ter ondersteuning van horeca-ondernemers. Het gaat dan bijvoorbeeld om programma’s als Online Roosteren, Documentbeheer, Receptuurbeheer, Afvalregistratie, Urenregistratie en Menu-engineering.

Klik hier voor meer informatie!

Sombere cijfers

Deskundigen van ING Research verwachten dit jaar ‘aanzienlijk meer’ faillissementen van restaurants en cafés, onder meer vanwege opgebouwde coronaschulden die vanaf deze maand moeten worden terugbetaald.

Meerdere uitdagingen

Die eventuele schuld is niet de enige uitdaging waarmee horeca-ondernemers te maken hebben. Ook torenhoge kosten voor huur, energie, grondstoffen, ingrediënten, lonen en personeelstekorten spelen daarin een enorme rol. Ruim 56 procent van de ondernemers geeft aan dat die prijsstijgingen de meest zorgwekkende ontwikkeling vormen voor het komend jaar. De kosten kunnen niet allemaal worden doorberekend aan de gast en zorgen dus bij steeds meer ondernemers voor problemen.

Artikel delen