Utrechtse Horeca Groep groeit, maar plezier staat voorop: ‘Dit is onze stad'

De Utrechtse Horecagroep

Utrechtse Horeca Groep groeit, maar plezier staat voorop: ‘Dit is onze stad'

Utrechtse Horeca Groep opende deze zomer zijn zesde horecazaak, bar brasserie De Blend in Utrecht, en nummer zeven staat ook al gepland. Toch is groei voor ondernemers Perry Overeem, Edwin Oosterlaar, acteur Barry Atsma en oud-voetballers Frank Rijkaard en Marco van Basten geen doel op zich. Ze willen alles nét even anders doen, maar vooral ook plezier maken. “Ik zou wel iedere dag in één van mijn eigen zaken willen kunnen eten.”

Openingsfoto v.l.n.r: Perry Overeem, Edwin Oosterlaar, Marco van Basten, Barry Atsma en Frank Rijkaard
Tekst: Roy Timmerman
Foto’s: Pim Ras, Maanontwerp en Utrechtse Horeca Groep

Iedere donderdag staan de eigenaren van Utrechtse Horeca Groep samen op de padelbaan. In hun Utrechtse sport- en horecacentrum HAL22 gaat het dan hard tegen hard. Het is de topsportmentaliteit die overal terugkomt in hun bedrijf en horecazaken. Niet genoegen nemen met middelmaat. Net even anders, net even beter, luidt dan ook het mission statement van het snelgroeiende bedrijf. En minstens zo belangrijk: hun horecazaken moeten gezellig en gastvrij zijn. 
'In drie jaar tijd is Utrechtse Horeca Groep uitgegroeid tot een serieuze speler in de stad'

Het zijn plekken waar ze zelf graag komen, want plezier staat voorop. In drie jaar tijd is Utrechtse Horeca Groep uitgegroeid tot een serieuze speler in de stad. De onderneming van de vijf vrienden groeit hard. Na restaurant Dengh en familierestaurant Kortjak volgden in rap tempo HAL22, urban Italian Bar Basta, restobar Club Claar en sinds deze zomer bar brasserie De Blend. Volgend jaar zomer openen ze aan de Haarrijnse Plas zaak nummer zeven, een nieuwe strandtent. Dan is het eerste doel bereikt, lacht mede-eigenaar Perry Overeem. “Ik heb bij de start weleens gekscherend gezegd dat ik wel iedere dag in één van mijn eigen zaken zou willen kunnen eten.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding van Club Claar.

Club-Claar-Utrecht
Club Claar in Utrecht

Vriendengroep

Als je een schema zou maken van de dwarsverbanden tussen de vijf ondernemers komen alle lijntjes samen bij Overeem. Je zou hem het centrale middelpunt kunnen noemen, dat alles aan elkaar knoopte. Hij is al meer dan twintig jaar de zaakwaarnemer, zakenpartner en vriend van oud-voetballers Frank Rijkaard en Marco van Basten. Zo’n tien jaar geleden stuitte hij tijdens een wandeling in zijn wijk Leidsche Rijn op een boerderij en polste hij Rijkaard – met wie hij al in vastgoed investeerde - om deze aan te kopen.

Al snel bouwden ze de plek om tot restaurant Dengh, dat ook uitgroeide tot een populaire trouwlocatie. Vijf jaar later kochten en verbouwden ze samen familierestaurant Kortjak in Harmelen, en was inmiddels ook Van Basten aangehaakt als investeerder. Acteur Barry Atsma ontmoette hij op het schoolplein, toen ze allebei in sportoutfit hun dochters wegbrachten.

Eenmaal samen op de tennisbaan, bleken ze uit hetzelfde hout gesneden. De band met Edwin Oosterlaar gaat terug naar hun jeugd, ze groeiden samen op en kunnen lezen en schrijven met elkaar. “Ik kom uit de wereld van private equity en na de verkoop van mijn aandelen in het laatste bedrijf waarin ik participeerde had ik bewust even niks omhanden”, zegt Oosterlaar.

“Mijn sabbatical bleek van korte duur door dit mooie, nieuwe avontuur. Perry was samen met Marco bezig met de aankoop van een sporthal op Lage Weide. Ik wilde graag aanhaken bij de aankoop. Dat is nu HAL22.” Overeem: “Ik had inmiddels met iedereen afzonderlijk zakelijke samenwerkingen en toen Edwin ook wilde aansluiten, leek het me logischer om met z’n vijven verder te gaan. Iedereen was enthousiast. We hebben de puzzel gelegd; de aandelen werden geschud en verdeeld. Er is nu een grote mate van gelijkwaardigheid.”

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van Bar Basta.

Bar-Basta-utrecht15 Bar-Basta-utrecht16
We wilden vanaf het begin unieke plekken creëren waar we alle vijf graag komen.

Geen veto

Oosterlaar en Overeem zijn de twee bestuurders en hebben de dagelijkse leiding. “Barry, Frank en Marco houden zich meer op de achtergrond”, legt Oosterlaar uit. “Al zijn ze altijd aanwezig op onze events en zijn ze op de hoogte van alle ontwikkelingen. We zien elkaar elke week.” Overeem vult aan: “Er is geen sprake van een vetorecht of iets dergelijks. We betrekken ze erbij en als wij overtuigd van een nieuwe zaak zijn, volgen ze ons blind. We wilden vanaf het begin unieke plekken creëren waar we alle vijf graag komen. Waar alles klopt."

"Ze zijn apetrots, dat kan ik wel namens hen zeggen. Trots en blij dat we dit voor elkaar krijgen met elkaar.” Oosterlaar: “Met z’n vijven hebben we nu meer financiële middelen en we wilden groeien om met synergie en schaal het verschil te maken. Voorwaarde is wel dat we eigenaar van het vastgoed zijn. Dat betekent ook dat je minder hard kunt groeien dan andere horecagroepen, want het zijn natuurlijk wel forse investeringen."

Bar brasserie De Blend is de eerste zaak die we huren, dat komt omdat hier ook een hotel in dit gebouw zit. Maar deze zaak was een no brainer, hier ligt zoveel sentiment van Marco.” Overeem wijst naar de overkant van het Merwedekanaal: “Daar ligt Sportpark Marco van Basten. Hij is om de hoek opgegroeid en fietste hier elke dag langs om te gaan voetballen bij UVV. Hij kijkt vanaf het terras naar zijn jeugd.”

*De tekst gaat verder onder de afbeelding van Bar Blend. 

De-Blend-Utrecht
De Blend in Utrecht

Verslavende energie

Niemand had ervaring in de horeca, maar dat is volgens Oosterlaar geen beletsel. “Er is veel overlap. Inkoop, deals maken, finance, de kerngetallen begrijpen en erop sturen. Ik heb een achtergrond in marketing en sales, dat komt hier ook terug. Het is een verfrissende nieuwe omgeving, waarin je jezelf opnieuw moet uitdagen.”

Overeem: “Edwin hoef je niks meer wijs te maken. Behalve hoe je een ei moet bakken. Dat kan ik ook nog steeds niet, maar daar hebben we mensen voor. We geven medewerkers vertrouwen en vrijheid. We hebben niet alle wijsheid in pacht. Hoe arrogant is het om zelf alles te willen beslissen? Je moet het durven loslaten. Zeker nu we groter worden, je kan niet bij ieder detail betrokken zijn.” Overeem werkte lange tijd als makelaar en zaakwaarnemer in de voetballerij.

Die ervaring helpt hem bij het overnemen en aankopen van nieuwe locaties, zegt hij. “Het tot stand brengen van de deals, het voeren van de onderhandelingen, mijn vastberadenheid, het zijn eigenschappen die mij goed van pas komen. Deze sector is een stuk rustiger dan de snelle en hardere voetbalwereld, maar ook heel erg leuk. Als een zaak vol is, hangt er een hele fijne energie, dat is gewoon verslavend. In HAL22 komen bijvoorbeeld ruim 350.000 mensen per jaar, dat geeft me echt een kick.”

*De tekst gaat verder onder de afbeeldingen van Hal22.

Hal-22-Utrecht13 Hal-22-Utrecht14

Utrechtse Horeca Groep

  • Maart 2015: Opening restaurant Dengh
  • Februari 2020: Overname restaurant Kortjak
  • Zomer 2021: Oprichting Utrechtse Horeca Groep
  • April 2022: Opening sport- en horecacentrum HAL22
  • Februari 2023: Opening Bar Basta
  • November 2023: Opening restobar Club Claar
  • Juli 2024: Opening bar brasserie De Blend
  • Zomer 2025: Opening horecapaviljoen Haarrijnse Plas

Toekomst

Wat zijn de ambities? Blijft het bij Utrecht? Ja, klinkt het stellig. “We willen zonder al te veel moeite naar onze zaken toe”, zegt Overeem. “Dat is part of the fun. Als we zakelijk of privé afspreken zitten we negen van de tien keer in een van onze zaken. We wonen hier allemaal, alleen Frank komt uit Amsterdam.” Hij lacht: “Maar die is inmiddels veel meer Utrechter dan hij toe wil geven.”

Oosterlaar: “Groei is geen doel op zich, we hoeven ook niet de grootste in Utrecht te worden. We hebben nu de eerste doelstelling bereikt, over vijf jaar zijn we ongetwijfeld groter, maar of we dan acht, tien of twaalf zaken hebben … Natuurlijk is er concurrentie, ook op het gebied van personeel (zie kader), maar de relatie met de andere horecagroepen is goed.”

Overeem: “We gaan ook geen bestaande concepten naar andere steden uitrollen. We kennen hier iedereen, we weten de weg en hoe de hazen lopen, we hebben een goede relatie met de gemeente. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om dit in een andere stad op te gaan bouwen. En daar komt bij: wij gaan zelf toch niet in Amsterdam padellen of in Eindhoven uit eten. Dit is onze stad, hier zijn we thuis.”

Artikel delen