Voorkom schijnzelfstandigheid van ZZP’ers in de horeca

Advertorial Please - Schijnzelfstandigheid - Header

Voorkom schijnzelfstandigheid van ZZP’ers in de horeca

Werk jij met ZZP’ers dan is nú het moment om deze arbeidsrelaties eens goed onder de loep te nemen, want per 1 januari 2025 loop je risico op boetes en naheffingen. Waarom? Als de ZZP’er niet aan de door de wet gestelde voorwaarden voldoet, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een verkapt dienstverband tussen de ondernemer en de ZZP’er. Wil je checken of jouw ZZP’ers wel echte ZZP’ers zijn? Download de gratis checklist van Please.

In Nederlandse horecazaken werken veel zelfstandige ondernemers (ZZP'ers). Vooral onder beveiligers, bedieningsmedewerkers, runners, scanners en afwassers zien we veel freelancers. Dit lijkt een flexibele oplossing voor horecabedrijven, maar de realiteit is dat dit vaak niet kan volgens de wetgeving omtrent ZZP'ers.

Wanneer is een ZZP’er ook echt een ZZP’er?

Een ZZP’er is volgens de wet DBA (opvolger van de VAR) pas écht zelfstandig als hij/zij zelf mag bepalen hoe diegene de opdracht uitvoert, het werk ook door iemand anders mag laten doen zonder controle van de opdrachtgever én enkel een vergoeding krijgt voor de gemaakte kosten, niets meer. Voldoet de ZZP’er niet aan een van deze voorwaarden, dan is hij waarschijnlijk een schijnzelfstandige en is er sprake van een verkapt dienstverband tussen de ondernemer en de ZZP’er.

 

Twijfel je of jouw ZZP'ers volgens de wet DBA (of wet VBAR) wel echt ZZP'ers zijn?

Download de gratis checklist. Na het invullen weet je of er sprake is van mogelijke schijnzelfstandigheid bij jouw horecazaak.

Download de checklist

Schijnzelfstandigheid in de horeca

Je ziet vaak dat deze “ZZP’ers” bedrijfskleding dragen, dezelfde functie uitvoeren als vaste medewerkers, gewoon ingeroosterd worden en opereren als lid van het team. Dit alles wijst op een gezagsverhouding die niet past bij een ZZP'er. Ook hebben ze weinig tot geen vrijheid om te bepalen hoe en wanneer ze het werk uitvoeren en werken ze vaak tegen een te laag uurtarief. Een uurtarief waarvoor een zelfstandige, na alle afdrachten, nauwelijks een leefbaar loon overhoudt.

Handhaving van de Wet DBA vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Tot dan toe deden ze dat niet, alleen wanneer er sprake was van bewuste kwaadwillendheid. Vanaf 1 januari loop je dus daadwerkelijk risico op boetes en naheffigen en die zijn niet mis!

Risico's van schijnzelfstandigheid

De risico's van schijnzelfstandigheid zijn groot, zowel voor ondernemers als ZZP'ers. Voor ondernemers kan het leiden tot boetes en naheffingen van de Belastingdienst als blijkt dat er sprake was van een dienstbetrekking. Deze boetes kunnen oplopen tot 50% van het bedrag dat niet afgedragen is. Voor ZZP'ers kan het verlies van de zelfstandigenaftrek betekenen en een verplichting om premies voor werknemersverzekeringen te betalen.

Nieuwe Wet VBAR op komst

Daarnaast ligt op dit moment al een opvolger op de plank voor de wet DBA die het nieuwe kabinet wil doorvoeren, namelijk: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Dit wetsvoorstel maakt handhaving makkelijker en verduidelijkt wanneer iemand als ZZP'er ingehuurd kan worden.

Actie voor horecaondernemers

Het is als horecaondernemer dus belangrijker dan ooit, de samenwerkingen met ZZP'ers zorgvuldig te evalueren en waar nodig aan te passen. Dit kan betekenen dat je nieuwe afspraken moet maken om de zelfstandigheid van de ZZP'er te waarborgen of dat je moet overstappen naar arbeidscontracten. Ben jij benieuwd of er mogelijk sprake is van schijnzelfstandigheid bij jouw horecazaak? Download de checklist.

Over please

Please, partner in personeelszaken, is ruim 25 jaar expert op het gebied van werkgeven in de horecabranche en werkt samen met meer dan 200 horecaondernemers. Ondernemers zoals jij. Wil je weten of er bij jouw horecazaak mogelijk sprake is van schijnzelfstandigheid? Download dan bovenstaande checklist.

Artikel delen