Riad Farhat: "Nu zoeken naar extra omzet!"

Riad Farhat: "Nu zoeken naar extra omzet!"

Nu de overheid druk bezig is met het bedenken van nieuwe maatregelen en Koninklijke Horeca Nederland aan het strijden is voor de horecabranche, denken horecaondernemers ook mee over mogelijkheden. 

Tekst: Britt Selderijk

Riad Farhat (midden) van de Drie Wijzen uit Oost, eigenaren van meer dan twintig zaken in Amsterdam (waaronder Maxwell, Karavaan, Henry's Bar, La Cerveceriá en Bar Bukowski) en vorig jaar uitgeroepen tot Ondernemers van het Jaar tijdens de Entree Awards, wil vooral vooruit. “Laat ons meedenken! Ondernemers hebben verstand van het vak en begrijpen de cijfertjes.”

Hoe gaat het nu?

“Druk! We bezorgen met een aantal restaurants en zijn met een zaken waar veel doorloop is, geopend voor afhaalkoffie. We verkopen tien tot vijftig bakjes koffie per dag, dus voor het geld hoeven we het niet te doen. We doen het om het moraal hoog te houden en contact te onderhouden met onze buren en vaste gasten. Net als alle andere ondernemers in Nederland baren wij ons zorgen. De onzekerheid is groot. De vraag of we over drie maanden nog bestaan spookt toch door je hoofd.

Begin deze maand zou ons nieuwe project Bar Bonnie openen aan de Amstelveenseweg. Helaas hebben we dit wegens de crisis moeten uitstellen. Gek hoor, een splinternieuw café waar nog nooit iemand heeft gezeten.” 

Hoe zie jij het voor je als straks de horeca weer open mag?

“Het hoeft niet moeilijk te zijn. Elke ondernemer is creatief genoeg om te bedenken hoe de zaak, met de anderhalve-meter-economie en op een veilige manier, kan blijven draaien. Maar elke ondernemer weet ook dat hij het op die manier niet volhoudt. Want 30 procent van je omzet draaien is niet voldoende om 100 procent van je kosten te betalen. Het is belangrijk dat ondernemers straks meer duidelijkheid krijgen van de overheid, over de voorwaardes en eventuele steunpakketten, want dan kan gekeken worden naar wat haalbaar is.”

Wat zou een oplossing zijn volgens jou?

“Ik denk dat het geven van openbare ruimtes aan ondernemers, zodat zij hun (kleine) terras kunnen verruimen, zal bijdragen aan het verhogen van de omzet. De anderhalve meter is binnen niet mogelijk, maar buiten wel. Als de ondernemer zijn omzet haalt, dan kan er minder steun van de overheid naar die ondernemer en kan er meer steun naar zaken die geen terras of extra ruimte hebben, zoals in de binnenstad. Ook kunnen plekken in de stad worden afgesloten voor auto’s, fietsers of brommers, om plaats te maken voor terrasuitbreiding. En tot later openblijven zal positieve invloed hebben op de omzet. Zo kunnen ondernemingen blijven bestaan.

We moeten met elkaar nadenken! Met de overheid en ondernemers, maar ook met buurtbewoners. Laten we zo veel mogelijk op papier zetten en naar de overheid sturen, zodat zij er een kloppend verhaal van kunnen maken. Verder is het wachten op elkaar en op de beslissingen.”

Om ervoor te zorgen dat niemand zonder maaltijd komst te zitten hebben we met de 3WO Horeca Groep, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, een crowdfunding opgezet: Samen Vooruit. “We koken en bezorgen maaltijden aan mensen die het nu extra hard nodig hebben. We helpen hier veel mensen mee! Per week bereiden we zo’n 1500 tot 2000 maaltijden.” 

Tags: 
Artikel delen