Nederlandse biercultuur: kan het contrastrijker?

Bier proosten

Nederlandse biercultuur: kan het contrastrijker?

Er gebeurt veel in de bierwereld. Gelukkig heel veel mooie dingen, maar er zijn ook minder goede ontwikkelingen. Er is innovatie en ondernemerschap, maar soms ook een naderend afscheid. Wat blijft, is de zoektocht naar de juiste positie in de markt tussen grootschaligheid en de ultrakorte keten. Balans tussen traditie en vernieuwing, tussen high-tech en ambacht. Maar soms bedreigen externe factoren de traditie.

Opening R&D-centrum Heineken

Bij Heineken werd onlangs een indrukwekkend nieuw R&D-centrum geopend. Hier wordt op hoog niveau onderzoek gedaan. Fundamenteel onderzoek, met als doel bijvoorbeeld duurzamer vermouten of brouwen, maar ook onderzoek naar nieuwe smaken en dranken. Het was mooi om het een dag voor de officiële opening met eigen ogen te zien en te ervaren en de trotse medewerkers te spreken.

Koning Willem-Alexander opende dit Dr. H.P. Heineken Centre in Zoeterwoude. De pers had veel aandacht voor het feit dat hij geen glas 0.0 dronk en deelde graag dat er bier werd geladen in de dienstauto. Gewoon goed gastheerschap van Heineken, je eregast iets meegeven. Ik mag hopen dat er ook bieren van Oedipus en de Texelse werden meegegeven, zodat de koning het rijke smaakpalet van bier kan ervaren, als hij dat niet allang heeft ontdekt.

Heineken-R&D-centrum (1)
Het R&D-centrum

Brouwerij Florijn brouwt lokaal

Een heel ander beeld biedt brouwerij Florijn in Nijmegen. Een relatief nieuwe speler, maar met een klassieke aanpak. Hier wordt 500 hectoliter per jaar gebrouwen - maar dat gaat meer worden - uitsluitend voor de acht eigen cafés van ondernemer Bas Neienhuijsen rond het Mariënburg en elders in de stad. Geen distributie, geen verpakkingslijnen. De vaten worden letterlijk het plein overgerold. De kracht zit in de korte keten, het directe contact met de gast, en het verhaal achter het bier.

Brouwerij-Florijn-ambacht Brouwerij-Florijn-Roel-Wagemans-2

Gulpener viert 200-jarig jubileum

In Zuid-Limburg viert een van de oudste nog operationele brouwerijen dit jaar feest. Gulpener, dat dit jaar zijn 200-jarig jubileum viert — of eigenlijk: 199+1 jaar – laat weer een ander aspect van de bierwereld zien: duurzaam en eigenzinnig ondernemerschap. Met die ingrediënten, aangevuld met aanpassingsvermogen, houdt de brouwerij het al twee eeuwen vol.

Gulpener is een familiebrouwerij die zich steeds opnieuw heeft uitgevonden, zonder de regie uit handen te geven. De brouwerij werkt met lokale boeren, biologische ingrediënten en een moderne brouwinstallatie waarin duurzaamheid leidend is. Het onlangs verschenen jubileumboek is een aanrader.

Zundert Trappist stopt

Tegenover deze voorbeelden van grote, middelgrote en kleine brouwers met een visie staat het trieste nieuws uit Zundert: de trappisten houden ermee op. Nee, niet met hun geestelijk leven, dat hun prioriteit heeft. Maar met nog zes broeders kan het klooster niet blijven voortbestaan. De abdij wordt opgeheven, de monniken vertrekken. Dat hoeft niet het einde van bier uit Zundert te betekenen, maar het uitstervende kloosterleven betekent wel het einde van Zundert Trappist.

Trappisten Zundert
Abdij Maria Toevlucht in Zundert

Over Gerard Molenaar

Gerard is biersommelier, schrijft voor Entree over bier en verzorgt maandelijks deze rubriek. Hij is ook betrokken bij de verkiezing Huisbier van het Jaar.

Columnfoto Gerard Molenaar-Fotograaf-Pim-Ras

Artikel delen