‘Kleinste meisje van de familie’ Daimy van der Valk leidt megahotel

Daimy van der Valk en hotelkamer

‘Kleinste meisje van de familie’ Daimy van der Valk leidt megahotel

In de rubriek Familiebedrijven spreken we met oude én nieuwe generaties horecaondernemers over vernieuwing en tradities. Dit keer: Daimy van der Valk (29), vierde generatie Van der Valk, aan het hoofd van Hotel Eindhoven-Best. “Ze hebben het kleinste meisje van de familie in één van de grootste hotels gezet.”

Tekst: Madelief de Weerd
Fotograaf: Noortje Dalhuijsen Photography

Langs de A2 verrijst Valk Exclusief Eindhoven-Best, met zijn strakke glazen gevel en de vertrouwde toekan op het dak. Een combinatie van vernieuwing én traditie. Het hotel staat symbool voor de nieuwe generatie die hier aan het roer staat: ambitieus, modern en continu in beweging. Sinds de opening in 2023 is het er geen dag stil geweest.

'Soms is het net The Suite Life of Zack & Cody'

In de lobby is het druk. Gasten checken in, halen wat lekkers bij de Valk to go-shop of nemen plaats in het naastgelegen restaurant. Tussen het personeel beweegt hotelmanager Daimy van der Valk zelf. Ze runt niet alleen het hotel, ze woont er ook. “Het is soms net The Suite Life of Zack & Cody (de Disneyserie over kinderen die in een hotel wonen, red.)”, lacht ze. “Alleen dan zonder de chaos, meestal dan.”

Vierde generatie aan het roer

Het hotel is bijna een kleine stad. Volgens Daimy hoef je als gast de deur niet uit: alle faciliteiten zijn aanwezig. Het telt 200 luxe kamers en suites, 24 vergaderzalen, een wellness met zwembad en beautycentrum, een fitnessruimte, drie restaurants én een speakeasybar. Het is een grote Valk Exclusief-vestiging. “Ze hebben het kleinste meisje van de familie in één van de grootste hotels gezet”, grapt Daimy. “We hebben 230 medewerkers en ontvangen dagelijks honderden gasten: van zakenreizigers tot toeristen.”

*Tekst gaat verder onder de foto's en het kader.

Van-der-Valk-Eindhoven-Best (2) Van-der-Valk-Eindhoven-Best-ovv-STUDIO-SOON (3)

Over Valk Exclusief

Wat in 1862 begon met de aankoop van boerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten, groeide onder leiding van oprichter Nicolaas van der Valk en later zoon Martinus uit tot een hotelimperium. Inmiddels werken er meer dan duizend (!) familieleden binnen de organisatie. Om de besluitvorming werkbaar te houden, werd het bedrijf opgesplitst in twee takken: Van der Valk en Valk Exclusief.

"Dat leidde niet tot familieruzies, integendeel! We delen kennis, ervaring en soms zelfs personeel. Ook zijn er tradities: als iemand trouwt, komt de hele familie. En elk jaar is er een groot kerstdiner in een van de Van der Valk-hotels – steeds in een andere. En ja: ik ken iedereen bij naam, ondanks de grootte van de familie."

Van frietpan tot frontoffice

Dat Daimy hotelmanager zou worden, lag niet vast, maar haar jeugd gaf wel een richting aan. Ze groeide op tegenover het oudste Van der Valk-hotel, De Gouden Leeuw, en hielp er al jong mee in de keuken en bediening. “Bij ons thuis ging het altijd over menukaarten, gasten en leveranciers”, vertelt ze. “Ik ben letterlijk opgegroeid in de horeca.”

Toch koos ze tijdens haar studietijd voor iets heel anders: marketingcommunicatie in Amsterdam. Toen ze in haar tweede jaar zat, vroegen haar ouders of ze wilde meewerken aan het nieuwe hotel in Eindhoven-Best. Ze miste de horeca, zei ja, en rolde er vanzelf in. De familie leerde haar het vak op de traditionele manier: niet via vergaderingen, maar door mee te werken op de vloer. 

'Je kunt pas leidinggeven als je begrijpt wat het werk inhoudt'

Ze werkte in Valk Exclusief hotel Schiedam, Utrecht, Deventer en Apeldoorn: van housekeeping tot nachtdienst. “Je kunt pas leidinggeven als je begrijpt wat het werk inhoudt”, vertelt Daimy over die periode. “Pas dan weet je wat je van je mensen vraagt.”

Bouwen aan een hotel

Een jaar voor de opening verhuisde ze naar Eindhoven. Het hotel was nog een bouwplaats en het team moest vanaf nul worden opgebouwd. In het begin zat iedereen op een roze wolk. Tot het echt druk werd, en Daimy merkte dat niet iedereen het tempo aankon.

Het kostte tijd om de juiste mensen te vinden, maar inmiddels staat er een sterk team en een eigen identiteit. Het hotel oogt modern, maar laat duidelijk zien dat er een nieuwe generatie aan het roer staat. Een voorbeeld is de speakeasy-bar Best Kept Secret: verscholen achter een deur, met lage stoelen en zachte verlichting. “We willen opvallen en dingen nét even anders doen”, zegt Daimy. Ook de toiletten trekken aandacht: een ‘V.I.PEE.’-ruimte met gouden troon, discobal en feestelijke muziek die uit de speakers knalt. “Sommige gasten komen er speciaal voor”, zegt ze glimlachend.

*Tekst gaat verder onder de foto.

Van-der-Valk-Eindhoven-Best-ovv-STUDIO-SOON (2)
Best Kept Secret

Eten en beleving

Loop je vanuit die toiletten richting de lobby, dan beland je vanzelf bij de twee restaurants. Aan de grote bar schuiven gasten aan voor een glas wijn, terwijl het team in de open keuken in hoog tempo werkt. Naast het à-la-cartegedeelte is er een buffetrestaurant, met dezelfde ontspannen sfeer. En bovenop het hotel bevindt zich de nieuwste ster: Rooftopbar Izzy. Hier proeven hotelgasten en locals cocktails en Italiaanse gerechten met een twist. Zodra de dj begint, verandert Izzy in een plek waar je tot laat in de avond blijft hangen.

*Tekst gaat verder onder de foto's van het à-la-carte-restaurant (links) en Rooftopbar Izzy (rechts).

Van-der-Valk-Eindhoven-Best (3) Van-der-Valk-Eindhoven-Best-Rooftopbar-Izzy (1)

Valk-DNA: traditie als kompas

Hoe vernieuwend het concept ook is, de basis blijft het familie-DNA. “Bij Van der Valk draait het nog steeds om hard werken en klassieke gastvrijheid”, zegt Daimy. “‘Nee’ bestaat niet. Als iets niet kan, bedenken we hoe het wél kan.” Dat zit in kleine dingen: het aanspreken met ‘u’, het aannemen van jassen, managers die zelf bijspringen in drukte. Dat doet ze zelf trouwens ook: als het restaurant volloopt, loopt Daimy mee. Als de keuken het zwaar heeft, staat ze daar. Ze laat het team niet in de steek.

Werken met familie

Opgroeien in een familiebedrijf betekent ook een gedeelde mentaliteit: aanpakken, niet zeuren, doorgaan. Volgens Daimy weet je wat je aan elkaar hebt. Iedereen streeft hetzelfde doel na. Bij de start van het hotel hielpen veel neven en nichten mee, maar inmiddels zijn zij weer werkzaam in andere hotels. Nu staat ze grotendeels op eigen benen, maar de familieband blijft sterk. Elke twee maanden is er overleg met alle vestigingsleiders. Daimy: “Niemand begrijpt je beter dan iemand die precies hetzelfde werk doet.”

*Tekst gaat verder onder de foto.
Van-der-Valk-Eindhoven-Best (4)
Vergaderzaal

Overname Cocagne

Alsof het runnen van dit grote hotel nog niet genoeg uitdaging is, liggen er alweer nieuwe plannen klaar. Vanaf 2027 neemt Valk Exclusief Hotel Pullman Eindhoven Cocagne over, een begrip in de stad. “Ik vind het geweldig om mee te mogen werken aan dit project”, zegt Daimy. “Het hotel heeft historie. We gaan het renoveren en weer laten stralen.”

Grootste drijfveer: familie

Daimy houdt van haar rol, maar benadrukt dat het familiegevoel haar grootste drijfveer is. “Mijn oma vraagt nog steeds elke week hoe het gaat met het concern. Dat typeert ons: betrokken blijven, generatie na generatie. Je groeit op met de verantwoordelijkheid en die draag je met trots.”

Van-der-Valk-Eindhoven-Best-ovv-STUDIO-SOON (1) Van-der-Valk-Eindhoven-Best-Rooftopbar-Izzy (2)
Artikel delen