Horeca-inrichting is meer dan een mooi interieur en een professionele keuken. Achtergrondmuziek is bijvoorbeeld net zo belangrijk: het zorgt voor een fijne, relaxte sfeer in jouw horecazaak. En met live tv-beelden van voetbalwedstrijden of bijvoorbeeld de Formule 1, trek je gasten. Maar hoe zit dat eigenlijk: mag je zomaar betaalde muziekdiensten zoals Spotify of YouTube gebruiken? En is een vergunning nodig voor video/tv-beelden?
Het is zo verleidelijk om voor jouw horecazaak Spotify te gebruiken, maar helaas: het mag niet. De content die Spotify aanbiedt is eigendom van de betaalde muziekdienst. Het Spotify-abonnement is alleen voor privégebruik. Zo staat het in de gebruiksvoorwaarden. Ook al betaal je aan BumaStemra en/of Sena voor muziekrechten, je mag Spotify niet gebruiken in jouw restaurant, café of hotel. En let op: dus ook niet in de keuken of het magazijn! Hetzelfde geldt ook voor onder meer YouTube, Last.fm, TIDAL en SoundCloud.
Sena, de organisatie die ervoor zorgt dat artiesten en producenten een vergoeding krijgen als hun werk gebruikt wordt, heeft het beleid voor 2024 aangepast. Ondernemers die in hun horecazaak muziek afspelen, worden verplicht om de vergoeding hiervoor via Sena te regelen. Daarmee krijgen ze dan toegang tot het wereldrepertoire met muziek van grote, bekende artiesten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het hier overigens niet mee eens en vraagt Sena om het beleid te heroverwegen.
Wie denkt er wel mee weg te komen, kan bedrogen uitkomen. BumaStemra en Sena hebben de controles in de horeca sinds vorig jaar flink aangescherpt. Als je geen muzieklicentie hebt en wel muziek afspeelt in je horecazaak, riskeer je een fikse boete. Hoe hoog die boete is, hangt af van hoe ernstig de overtreding is. Daarom kan de boete variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro.
Wat je in je horecazaak wél mag gebruiken is Tunify, een muziekstreamingsdienst voor professionele gebruikers, en bijvoorbeeld Eazis Music. Dit bedrijf biedt abonnementen met rechtenvrije muziek aan.
Wil je jouw gasten naar een live sportwedstrijd laten kijken in je zaak, dan moet je volgens de Auteurswet toestemming hebben van de rechthebbenden van tv-programma’s. Videma verstrekt de licenties voor het vertonen van de tv-beelden van nagenoeg alle Nederlandse publieke en commerciële zenders. Daar moet je een licentie voor jouw horecazaak aanvragen. ESPN valt overigens níet onder de Videma-licentie. Wil je live (voetbal)wedstrijden van ESPN uitzenden, dan heb je daarvoor een licentie nodig van ESPN Zakelijk.
Ook voor het uitzenden van de Formule 1-wedstrijden in jouw horecazaak, heb je een extra licentie nodig: Viaplay zakelijk. Dit valt dus ook niet onder de Videma-licentie.
Auteursrechtenorganisatie Buma en Sena (artiesten en platenmaatschappijen) zijn de partijen die de vergoedingen incasseren voor uitvoeringen van beschermde muziek in het openbaar. Voor muziek in jouw horecazaak moet je dus een vergoeding betalen. Ben je lid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN)? Dan geeft KHN 33,3% aanmeldkorting bij Buma en Sena en daarnaast ontvang je 17% korting op de geldende horecatarieven.