Restobars zijn in trek: deze 18 zijn de moeite waard!

Restobars - Entree Magazine - Header
Tags: design

Restobars zijn in trek: deze 18 zijn de moeite waard!

Er openen steeds meer restobars in Nederland: plekken waar je in 'bar vibe' op hoog niveau eet. Entree Magazine presenteert achttien populaire restobars: vijf werden vorig jaar tijdens de Entree Awards genomineerd voor Best New Restobar. Van De Etalage in Geleen en Rosie in Utrecht tot Café Beurre in Amsterdam.

Tekst: redactie Entree Magazine

Lees meer over de trend restobars in het artikel: Wat is de succesformule van al die populaire restobars? 'Dit is het nieuwe uitgaan'

1. Roux in Amsterdam

Half april 2024 opende restaurant Roux aan de Westerstraat, in het oude pand van Pastaria. De zaak heeft in het midden een open keuken en het concept is casual fine dining met seizoensgebonden producten en  een uitgebreide wijnkaart. Eigenlijk kun je het een luxe bistro in een ontspannen sfeer noemen. Eigenaren zijn oud-medewerkers van Pesca Roos Bierhoff, Evy Marteijn en Allon Niessen. Restaurant Roux is hun eerste eigen restaurant.

 

2. Café Wu in Amsterdam 

Café Wu aan de Dappermarkt in Amsterdam is een bistro geïnspireerd op de Chinese keuken en bijbehorende cultuur met Europese twist. Het concept is bedacht door chef-kok Timo de Beurs, Danny Lee (ook mede-eigenaar Chin Chin Club) en sommelier Chi Ling Wu. De Beurs bereidt de gerechten van het á-la-carte- of vijfgangenmenu. Ook is er een bijpassende wijnkaart met Europese wijnen uit Frankrijk, Duitsland en Italië, samengesteld door sommelier Wu. Na het diner kun je doorschuiven voor muziek in de Listening Bar. De bistro opende in februari 2024.

 

3. Bar Bù in Rotterdam

Bar Bù is de restobar van Robin Bravenboer, Merijn Sips en Christiaan Bergers – de eigenaren van River Bar in Rotterdam. Op 10 april opende het restaurant in het voormalige MARA by FLIPP aan de Van Vollenhovenstraat in het Scheepvaartkwartier. Voorheen huisde hier het befaamde restaurant La Stanza. Bar Bù is een fusie van de Kantonese en Franse keuken. Op het menu vind je een scala aan gerechten, variërend van Chinese ham, kikkerbilletjes, zeebaars en wagyu tot huisgemaakte loempia's en dimsum. Het interieur wordt gekenmerkt door klassiek Chinees gecombineerd met het moderne van nu. 

Bar-Bu-Rotterdam-Interieur-Sophia-van-den-Hoek-3

4. Gossler & Florin in Amsterdam

In deze gezellige, café-achtige brasserie, eet je op hoog niveau, zonder poespas. De ex-keukenchef van Daalder*, Nigel Eccles, laat zich er inspireren door klassiekers uit de internationale keuken en geeft oude bekenden, zoals kreeft, côte de boeuf, risotto en kalfszwezerik, een moderne twist. En het mooiste is; je kunt bij G&F ook heel fijn aan de bar of op het zonnige terras eten, waar de uitstekende wijnkaart met veel wijn per glas, de wijnliefhebber uitnodigt er ook neer te strijken voor alleen een goed glas wijn en een fijne borrel bite!

 

5. Bar Gui in Amsterdam 

Bar Gui aan de Prinsengracht in Amsterdam laat gasten een stukje van Bretagne proeven. Dat is de plek waar eigenaar en chef-kok Guillaume de Beer als kind veel tijd doorbracht. De Beer is ook eigenaar van Paindemie in Amsterdam en voormalig mede-eigenaar van The Breda Group. Bar Gui heeft een stoer, donker en ruig uiterlijk. De zaak is opgedeeld in twee ruimtes. Boven bevinden zich de grote bar (een echte eyecatcher) en de keuken. Zodra je naar beneden gaat, kom je terecht in de eetruimte waar houten stoelen en marmeren tafels staan. Op de menukaart komen de Bretonse en Brabantse invloeden terug van De Beer. Er wordt met een vast menu gewerkt: een ‘carte blanche’. Gasten worden dus verrast door de gerechten van De Beer.

Nieuwsbrief_Bar Gui

Foto: Chantal Arnts

6. Le Petit Péché in Amsterdam

De kleine zonde, oftewel Le Petit Péché. Dit kleine restaurant dat in december 2023 opende in Amsterdam doet zijn naam eer aan en heeft ruimte voor 24 zitplaatsen. In de open keuken staat chef-kok en mede-eigenaar Wes ten Kleij die een wisselend menu en een kleine á-la-cartekaart ontwikkelde met ongeveer tien gerechten. De zaak zit in een oud koffiehuis en heeft de sfeer van een speakeasy. Le Petit Péché is het zusje van restobar Café Beurre en is opgezet door Kim Jongbloed en Rutger Boukamp met chef-kok Wes Ten Kleij en vrienden Hugo van den Biggelaar en Skip Hemelaar.

 

7. Pitot in Utrecht 

Pitot begon als een corona pop-up waar gasten terecht konden voor het afhalen van onder andere gevulde pita’s. Daarna is de zaak aan de Vleutenseweg in Utrecht uitgegroeid tot een volwaardige restobar. De eigenaar van Pitot is Stijn Campman. Samen met Tjarco Giezen runt hij naast Pitot ook Luc in Utrecht. Midden in Pitot staat een gigantische bar waar gasten naast de open keuken kunnen lunchen en dineren. Het menu biedt toegankelijke, deelbare gerechten geïnspireerd op de Oost-Mediterrane keuken. Er staan ook zuurdesem flatbreads met diverse toppings op het menu, die in een steenoven worden bereid. 

 

8. Hamer & Vork in Amsterdam

Restobar Hamer & Vork is de doorstart van koffiehuis Mok in Amsterdam-Noord aan het Gedempt Hamerkanaal. Het is de buurman van Europizza en de Beneluxbar. Eigenaar Selcen Yildizeli heeft het interieur van de restobar een industriële en Scandinavische uitstraling gegeven. Gasten kunnen kiezen uit een 3-, 4- of 5-gangenmenu, maar à la carte bestellen behoort ook tot de mogelijkheden. De gerechten hebben invloeden uit het Midden-Oosten en veranderen tevens mee met de seizoenen.

9. Rosie in Utrecht

Al vanaf dag één gooit Rosie hoge ogen in de foodscene. Goed eten, fijne muziek en een plek voor de buurt. De restobar van Jac Rijks en Yora Galjaard heeft écht de vibe van een café, maar wel met de producten en kennis van een chic restaurant. Rosie: absoluut de culinaire ontdekking van de Domstad!

Rosie_Entree Awards 2023_Best New Restobar

10. Pelusa in Amsterdam

Met Pelusa heeft Amsterdam-Noord een restobar op hoog niveau erbij. Al heeft Steven Andeweg het liever over een ‘gastropub'. Neem plaats aan de eikenhouten bar en begin met gevulde eitjes met palingcrème en ga dan door naar de gerechten van de parilla-grill. Dorst? Verdiep je zéker in de drankenkaart: de natuurwijnen, ciderbieren en wilde bieren zijn met zorg gekozen.

Pelusa_Entree Awards 2023_Best New Restobar_2

11. Troef in Amsterdam

Hier zit het elke avond ramvol. Raymond, Niels, Willem en Roderick drukken met Troef een culinaire stempel op Amsterdam-Oost. Wát een enthousiasme, om superblij van te worden. Zitten is het leukst aan de open keuken: hier is de actie! En de gerechten? Die hebben een klassieke Franse basis. De oesters met beurre blanc en gebakken langoustine... Ja, van dit viertal gaan we nog héél veel horen. 

Troef_Entree Awards 2023_Best New Restobar_1

12. River Bar in Rotterdam

Zin in een superlekkere avond in Rotterdam? Check de River Bar! Alleen al voor het unieke gebouwtje zou je naar deze Rotterdamse restobar moeten. Maar de River Bar heeft zó veel meer. Wát een energie geven Merijn Sips en Christiaan Bergers. Tel daar de heerlijke gerechten bij op, zoals Noordzeekrab met tomatenschuim. En dan...tja, dan wil je eigenlijk niks anders meer!

River Bar_Entree Awards 2023_Best New Restobar_1

13. De Etalage in Geleen

Al meerdere top-chefs trokken afgelopen maanden naar Geleen. Wat gebeurt er in De Etalage? Met het nieuwe restaurant zet Matthijs Jansen de Limburgse stad even goed op de culinaire kaart. Niet zo gek, met Rick Cobben als culinaire baas. De look & feel is als die van een moderne Parijse bistro, maar wel met top-gerechten op de kaart.

Etalage mvv Wendy de Bruijne (18)

14. Bar du Champagne in Amsterdam

Op het Rokin in hartje Amsterdam vind je Bar du Champagne. Deze restobar heeft het allemaal: een winkel, champagnebar, proefruimte én een cave. Op de kaart vind je meer dan 120 verschillende soorten champagnes, waarbij heerlijke kleine gerechten worden geserveerd. J’adore!

Bar_Du_Champagne_Amsterdam

15. Café Beurre in Amsterdam

Café Beurre in Amsterdam staat helemaal in het teken van – je raadt het al – boter. De menukaart is volledig vegetarisch en bevat comfort-food-gerechten met als basis boter, olijfolie en knoflook. De inrichting wordt gesierd door vintage glaswerk en linnen lakens. Zodra je hier binnenloopt waan je jezelf in een Parijse bistro.

Beurre_Amsterdam

16. Café Concours in Utrecht

Restaurant Concours in Utrecht breidde uit met de gezellige restobar Café Concours. Hier staan de wijnen centraal en sommelier Nils Regien vertelt je daar maar al te graag meer over. Om te zorgen dat de wijnen perfect tot hun recht komen, serveert Chef Alex Zeelenberg de juiste gerechten bij de juiste wijnen.

Entree_Header foto (926 x 519 px)-2-3

17. Hooked in Tilburg

We’re hooked on Hooked in Tilburg! In deze restobar voelt het alsof je over een promenade in Spanje loopt. De rotan schuimpanelen en de art-deco-uitstraling maken het helemaal af. De mediterrane gerechten zijn geïnspireerd op de Spaanse, Italiaanse en Griekse keuken.

Hooked_restobar

18. La Petite Soeur in Rotterdam

Het enige kleine zusje dat niet vervelend is: La Petite Soeur in Rotterdam. Deze restobar is een Rotterdamse wereldplek met een intieme en Franse sfeer. Hier chill je zoals in Parijs, maar dan op de Kaap in hartje Rotterdam. Op de kaart staan kleine Franse gerechten om te delen. Bon appétit!

La Petite Soeur_Fotograaf Anne Kaere

 

Artikel delen