corona nieuwe maatregelen horeca
Branchenieuws
Foto 123RF

Corona: nieuwe regels horeca, KHN reageert

De horeca moet een stap terug doen, omdat de coronacijfers daar aanleiding toe geven. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens de persconferentie die Mark Rutte en Hugo de Jonge gaven. Zo wordt het verplicht om contactgegevens van horeca gasten op te nemen en kan een horecazaak veertien dagen gesloten worden als daar meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden. KHN noemt de maatregelen teleurstellend.

Aangepaste maatregelen

Eerdere versoepelingen voor de horeca worden terug gedraaid. Zowel binnen als buiten moeten de gasten op een zitplek plaatsnemen, staan is niet toegestaan. Hiernaast moet er gereserveerd worden bij de gelegenheid, vooraf óf aan de deur. Ook wordt er een checkgesprek gedaan om na te gaan of er sprake is van gezondheidsklachten. Een nieuwe maatregel is dat alle gasten hun naam en contactgegevens moeten doorgeven.

Dat gasten vanaf nu hun gegevens moeten achterlaten, is bedoeld voor bron- en contactonderzoek, indien dat nodig is. "Dat is inderdaad meer administratie, maar het is te overzien", aldus Rutte. Dat een horecazaak voor veertien dagen gesloten kan worden na besmettingen, geldt ook voor musea en pretparken. 

Eerste reactie KHN

Rober Willemsen, voorzitter van KHN reageert meteen na de persconferentie: "Teleurstellend dat de maatregelen zich focussen op de horeca terwijl er nauwelijks besmettingen te herleiden zijn richting horeca. Ook gek dat tot op heden Grapperhaus altijd aan heeft gegeven dat registratieplicht tegen avg ingaat en het neerleggen van zoveel bevoegdheden regionaal leidt tot willekeur."

Eerder dan gepland

De persconferentie heeft eerder plaatsgevonde dan oorspronkelijk de bedoeling was, aanleiding daarvoor is de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen weken.

Gerelateerd nieuws