22 en 23 feb Chocoa Festival A'dam

22 en 23 feb Chocoa Festival A'dam

Zaterdag 22 en zondag 23 februari is het Chocoa Festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam met voorafgaand een driedaags congres voor professionals.

Bezoekers vinden op dit jaarlijkse chocoladefestival de grootste variatie aan chocolade en kunnen deze keer kennismaken met de duurste chocolade ter wereld. Bijna honderd chocolademakers en cacaoboeren uit de hele wereld presenteren bijzonder lekkere en duurzaam geproduceerde chocolade. Het festival bestrijkt het hele ketenproces, van bean-to-bar. Er zijn speciale proeverijen, gratis workshops om zelf chocolade te maken en een cursus om professioneel te leren proeven. Het publiek kan bovendien mee jureren voor de Cocoa Drink Awards. 

Chocoa prikkelt alle zintuigen

Bezoekers van het festival kunnen luisteren naar inspirerende verhalen van chocolademakers en cacaoboeren en ruiken aan en proeven van exotische soorten en smaken chocolade. Wat dacht je van chocolade uit Zambia of uit Suriname, uit Vietnam of uit Colombia? Er zijn chocolademakers uit Afrika, Azië, Europa, Midden- en Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. In het USA Chocolate Pavilion is een groep bean-to-bar craft chocolademakers vertegenwoordigd om bezoekers te laten proeven wat zij maken. Beide dagen zijn er gratis én betaalde proeverijen en het is zelfs ook mogelijk de exclusieve To’ak Chocolade te proeven, de duurste chocolade ter wereld. De toprepen worden verkocht voor 450 euro. Tijdens de bean-to-bar workshops steken bezoekers hun handen uit de mouwen en leren zij hoe je zelf van cacaobonen chocolade maakt. Wie chocoladesommelier wil worden, kan daarvoor op zaterdag een kennismakingscursus volgen; professioneel leren hoe je chocolade proeft. Zondag 23 februari wordt de onderscheiding voor de beste cacaodrank van Chocoa uitgereikt. 

100% duurzame chocolade in 2025

Duurzame chocolade is een belangrijk thema tijdens het festival. De Nederlandse cacaosector heeft tien jaar geleden afgesproken dat vanaf 2025 alle chocolade op de markt duurzaam moet zijn. Op het festival komt aan wat er allemaal gedaan wordt om dit doel te bereiken. Organisator Jack Steijn: "Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. De cacaosector liep niet voorop als het gaat om duurzaamheid, maar is nu voortvarend op weg om die achterstand in te lopen. Tijdens Chocoa zal de sector laten zien waar ze voor staat."

Meet the maker

Van over de hele wereld komen chocolademakers naar Chocoa. Organisator Caroline Lubbers: "We zien dat de herkomst en duurzame productie steeds belangrijker worden in de chocolademarkt. Net als bij wijn en koffie wordt het belangrijk om te weten waar de cacao in je favoriete chocoladereep vandaan komt. Chocoa brengt de keten en de makers dichter bij elkaar, dat is uniek en heel inspirerend."

Chocoa voor professionals

Voorafgaand aan het Chocoa Festival vindt van woensdag 19 - vrijdag 21 februari een congres en vakbeurs plaats voor professionals uit de cacaowereld. Hier zijn deelnemers uit 42 landen vertegenwoordigd. Het congres staat in het teken van verdere ontwikkeling van verduurzaming. Daarnaast is een belangrijk onderdeel het Chocolate Makers’ Forum met sprekers uit de hele wereld. Traditiegetrouw wordt op donderdagavond voor de professionals het Chocoa Grand Diner georganiseerd in Hilton Amsterdam, onder regie van executive chef en chocoladekenner Franz Conde. Gastchef is de gelauwerde Peruaan Jaime Pesaque en speciale medewerking is er van de bekende Meester patissier Hidde de Brabander. Hij bereidt een wereldprimeur: een dessert van een nieuwe chocoladesoort, gemaakt van de hele cacaovrucht zonder toegevoegde suikers, die op de markt wordt gebracht door Barry Callebaut.

Artikel delen