KHN reageert op nieuwe alcoholklok hotels

Tags: hotel

KHN reageert op nieuwe alcoholklok hotels

Vanaf vrijdagavond 23 oktober is er een alcoholklok voor hotels ingevoerd. Volgens dit besluit mag er in hotels na 20:00 uur geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant of de bar van het hotel en niet met roomservice naar de kamers worden gebracht. KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van dit kabinetsbesluit.

Alcoholklok hotels

Vanaf vanavond mag er in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol worden geschonken. Wel mogen gasten alcoholische dranken gebruiken op de hotelkamer (bijvoorbeeld uit de minibar). Volgens het Veiligheidsberaad is deze beslissing genomen, omdat er enkele incidenten zijn geweest met jongeren die in hotelkamers feesten hadden georganiseerd.

Nog strengere maatregelen horeca

"Het is onacceptabel dat er opnieuw strengere maatregelen voor de horeca worden ingevoerd, terwijl het probleem hem niet zit in de locatie, maar in het gedrag en het geringe draagvlak voor de maatregelen in de samenleving", aldus de KHN. Blijkbaar is een handjevol incidenten voor het kabinet een reden om de bijna 2500 hotels en hun duizenden gasten te straffen.

Gasten verblijven in hotels om zeer uiteenlopende redenen. Veel mensen zijn afhankelijk van een hotelovernachting, niet alleen voor privéafspraken zoals vakanties, maar ook voor werk. Deze gasten gastvrijheid bieden is, juist in deze tijd, hard nodig.

Deel van gastvrijheid wordt afgenomenalcoholklok hotels 20:00

Met dit besluit haal je een deel van de essentie van een hotelverblijf weg, namelijk gastvrij genieten. Volgens de KHN. Hoteliers ervaren hierdoor namelijk niet alleen rechtstreekse schade door omzetderving na 20:00 uur, de indirecte klap zal wellicht veel groter zijn; namelijk een verdere afname van de vraag naar hotelovernachtingen.

Veel hotels kunnen op een verantwoorde manier hun gasten verwelkomen; hoteliers werken volgens strenge protocollen.

Focus moet op draagvlak

Volgens KHN moet er vooral op de agenda staan hoe de overheid het draagvlak voor de maatregelen verhoogt. Het probleem zit niet in de locatie, maar de grootste problemen zijn het gedrag van mensen en het draagvlak in de samenleving.

Geen wetenschappelijke onderbouwing

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “ De teleurstelling en woede is groot; wederom zijn we niet gekend in deze beslissing en moeten we het overheidsbesluit zelf teruglezen op de website van de Rijsoverheid. Bovendien mist ook deze maatregel elke vorm van onderbouwing. Onbegrip bij onze leden heeft inmiddels ook plaatsgemaakt voor boosheid."

De bierverkoop in supermarkten schoot eerder al omhoog bij de maatregel om alcoholverkoop na 20:00 niet toe te staan. Bovendien verplaatste de verkooppiek zich naar eerder op de dag. Volgens de KHN wordt er opnieuw geen probleem opgelost.

Tags: 
Artikel delen