Dreiging forse toename werkloosheid horeca

Dreiging forse toename werkloosheid horeca

De nieuwe coronamaatregelen die sinds gisteravond voor de horeca in werking zijn getreden kunnen mogelijk leiden tot een forse toename van de werkloosheid onder horecamedewerkers, aldus FNV Horeca.

Striktere maatregelen zorgen voor meer werkloosheid in de horeca

Tijdens de persconferentie van afgelopen maandag kondigde premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge wederom nieuwe strikte maatregelen aan voor de horeca. Onder andere mag de horeca na 21.00 uur geen nieuwe gasten meer ontvangen en moeten horecagelegenheden om 22.00 uur gesloten zijn.

Bovendien mogen er maar maximaal 30 personen binnen zijn en 40 personen op het terras aanwezig. Dit betekent dus minder personeel nodig voor de shifts en minder uren operationeel. De FNV vreest dat dit forse werkloosheid tot gevolg zal hebben in de horeca.

Vooral flexwerkers werkloos in de horeca

Vooral flexwerkers zijn de dupe van de verplichte vroegere sluiting omdat zij met name in de avonduren en de weekenden werken en daarom minder opgeroepen zullen worden. Flexwerkers vormen zo’n 70% procent van het totale personeelsbestand in de horeca.

Klap in het gezicht voor horecamedewerkers

bediening flexwerkers werkloosheid horeca

Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca: "De verkorte openingstijden in de horeca zullen ongetwijfeld nodig zijn, maar zijn wel een klap in het gezicht van horecamedewerkers die de afgelopen weken er alles aan hebben gedaan om de veiligheid en gezondheid van gasten en zichzelf te waarborgen."

Aanvullende steunmaatregelen nodig

FNV Horeca pleit voor een langzamere afbouw van de steunmaatregelen (NOW 3) die vanaf 1 oktober ingaan én een sectorspecifiek pakket aan maatregelen om horecamedewerkers van werk naar werk te helpen.

Compenseren voor verlies inkomsten

Daarnaast zijn er aanvullende steunmaatregelen nodig om met name jonge flexwerknemers te compenseren voor hun verlies aan inkomsten. Deze flexwerkers moeten ook hun rekeningen kunnen blijven betalen.

Edwin Vlek: "De horecasector was net bezig weer wat op te krabbelen na de verplichte sluiting eerder dit jaar en krijgt nu alweer nieuwe beperkende maatregelen voor haar kiezen. We hopen dan ook dat deze beperkende maatregelen maar kort nodig zullen zijn. Hoe langer deze maatregelen aanhouden, hoe erger de effecten voor de sector."

Tags: 
Artikel delen