Coronavirus raakt toerisme van China naar NL
Branchenieuws
Foto 123fr.com

Coronavirus raakt toerisme van China naar NL

Het nieuwe coronavirus raakt het toerisme vanuit China naar Nederland. 

De Chinese overheid heeft eind januari reisbeperkingen opgelegd aan de eigen bevolking. Daarnaast hebben luchtvaartmaatschappijen vluchten van en naar China geannuleerd. NBTC Holland Marketing verwacht dat alleen al hierdoor in 2020 zo’n 20 procent minder Chinezen naar Nederland komen. ABN AMRO verwacht dat de gevolgen het grootst zijn voor de industrie, de transportsector, winkelketens, de horeca en de gezondheidszorg. Voor sommige bedrijven zijn de ontwikkelingen in de komende weken cruciaal.

Effect 

Het uiteindelijke effecten op het toerisme hangen uiteraard af van de duur van de reisbeperkingen. Geluk bij een ongeluk is dat het coronavirus in de wintermaanden de kop opstak, want de meeste Chinezen bezoeken Nederland van april tot september. Zo nam in april 2019 het aantal Chinese hotelgasten zo’n 50 procent toe ten opzichte van maart.

De gevolgen van het wegblijven van Chinese toeristen en zakenreizigers op de gehele toerismesector zijn relatief beperkt. Hoewel het aantal toeristen uit China de afgelopen jaren sterk is gegroeid, is hun aandeel in het totaal aantal buitenlanders dat Nederland bezoekt nog klein. Volgens NBTC Holland Marketing ontving Nederland vorig jaar 380.000 Chinezen. Zo’n 300.000 daarvan overnachten in een hotel, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is 1,9 procent van alle buitenlandse hotelgasten. Omdat zij gemiddeld korter in Nederland verblijven dan andere buitenlanders is hun aandeel 1,7 procent van het aantal overnachtingen van buitenlanders.

Grootste effect in en rond Amsterdam

De grootste pijn wordt gevoeld in en rond Amsterdam. Bijna de helft van de Chinese hotelgasten overnacht in Amsterdam. Maar omdat ook andere buitenlanders voornamelijk de hoofdstad bezoeken, is de verhouding Chinezen tot het totaal aantal buitenlandse hotelgasten vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde. Het zijn hier dus vooral horeca en attracties die populair zijn bij grote groepen Chinezen die omzet derven.

Dit geldt ook voor detailhandel die veel kooplustige Chinezen trekt, zoals juweliers, warenhuizen en modezaken. Chinezen kopen meer dan andere toeristen luxe consumentenproducten tijdens hun vakantie, omdat deze producten in China veel duurder zijn. Het Financiële Dagblad citeerde een juwelier die verwacht dat als de situatie lang aanhoudt dit 10 tot 25 procent van zijn omzet kan schelen.