De fine dining-sector staat onder druk. Of het nu gaat om stijgende kosten, personeelstekorten of een nieuwe koers: steeds meer toprestaurants besluiten te stoppen. Hieronder een overzicht van negen (sterren)zaken die dit jaar hun deuren sluiten.
Restaurant Fitzgerald* in Rotterdam sluit op 13 juli 2025 na tien jaar definitief de deuren. De zaak, sinds 2018 bekroond met een Michelinster, was geliefd om zijn moderne Franse keuken en verfijnde wijnkaart. Na een recente overname bleef het team streven naar kwaliteit, maar economische omstandigheden dwongen tot heroverweging. Volgens het team is het besluit pijnlijk, maar ook een moment van trots.
Ron en Lindsay Lemmens sluiten op 27 juli 2025 Flavours* in Weert. Na tien jaar kiezen ze bewust voor een nieuwe koers: eenvoudiger koken voor een breder publiek. Redenen voor de sluiting zijn de aflopende huur, de wens om in een eigen pand te ondernemen, en de uitdagende markt voor fine dining. In oktober dit jaar openen ze Bistro Luux aan de Nieuwe Markt in Weert, waar ze zeven dagen per week toegankelijke bistrogerechten zullen serveren in een stijlvolle setting met open keuken.
Cas Pikaar en zijn vrouw Kelly Chen sluiten op 24 augustus 2025 restaurant Pikaar* in Hilvarenbeek. Na vijf jaar kiezen ze voor een nieuw begin in Cas’ geboortedorp Riethoven, waar ze medio september restaurant Pikaar heropenen aan de Dorpsstraat 9. Dit is de plek waar Cas ooit zijn carrière begon. De nieuwe zaak wordt laagdrempeliger, met bourgondische klassiekers en vertrouwde signatuurgerechten, gericht op toegankelijkheid en Brabantse gezelligheid. Het behalen van een Michelinster is hierbij geen doel meer.
Restaurant De Zeeuw in Haarlem is deze maand per direct gesloten. Na bijna negen jaar open te zijn geweest, vroegen eigenaren Jeroen en Janine de Zeeuw een faillissement aan. De onderneming was onder de huidige omstandigheden niet langer houdbaar. Na een recente verhuizing naar een grotere locatie leidde de combinatie van personeelstekort, stijgende kosten, en mentale en fysieke uitputting tot de beslissing. De toegenomen druk in de sector en de veranderende wensen van gasten speelden daarbij ook een rol. De toekomstplannen van het stel zijn nog niet bekend.
Restaurant STER in Rotterdam sluit op 28 juni 2025, na ruim 2,5 jaar, de deuren. Eigenaren Terry Priem en Esther van Otterloo verkopen de zaak per 1 juli aan een nieuwe exploitant, die onder een andere naam doorgaat. De moeilijke markt voor fine dining, stijgende kosten en een tekort aan gekwalificeerd personeel maakten het lastig om financieel gezond te blijven. Na de sluiting richten Terry en Esther zich op hun laagdrempelige restaurant Secreto en hun andere activiteiten zoals STER Culinair en freelance-ondersteuning voor ondernemers.
Foto: Vincent van Dordrecht
Restaurant Flicka* in Kerkdriel sluit eind december 2025 definitief de deuren. Eigenaren Thomas en Merlijn van Santvoort hebben besloten het huurcontract niet te verlengen, mede vanwege de toenemende druk, stijgende kosten en veranderende regelgeving. Sinds de opening in 2017 bouwden zij Flicka uit tot een regionaal en nationaal gewaardeerde zaak met een Michelinster. Na de sluiting willen ze meer balans in hun leven en werken aan een nieuw concept waarin ambacht en kwaliteit centraal blijven staan.
Guillaume de Beer stopt op 29 juli 2025 met Bar Gui aan de Prinsengracht in Amsterdam. De zaak staat te koop, maar zolang er geen overname is, overweegt hij tijdelijke pop-ups, een nieuw concept of terugkeer naar een klassiek eetcafé. Hij verlegt zijn focus naar Paindemie, zijn fast casual-concept aan de Kinkerstraat, en zijn bureau Ursus Creative. Paindemie breidt uit met een speakeasy op doordeweekse avonden en een nieuwe foodtruck op events en festivals. De Beer ziet geen toekomst meer in de verzadigde bistronomiesector en kiest bewust voor vernieuwing en onderscheidend comfortfood.
Foto: Chantal Arnts
Restaurant De Dyck in Woubrugge sluit op 16 juli 2025 de deuren. Eigenaar Reinier Kempenaar ziet zich door aanhoudend stijgende kosten genoodzaakt te stoppen met het zelfvoorzienende restaurant en de evenementenlocatie. Sinds de oprichting in 2012 bouwde hij De Dyck uit tot een duurzaam concept met een Groene Michelinster, waar landbouw en gastronomie samenkomen. De locatie wordt overgedragen aan een nieuwe horeca-exploitant. Wat Kempenaar zelf hierna gaat doen, is nog niet bekend.
Sterrenchef Thijs Meliefste en zijn vrouw Anuschka sluiten op 1 september 2025 hun restaurant Meliefste* in Wolphaartsdijk, na tien intensieve jaren. Ze nemen bewust afstand om op adem te komen en nieuwe inspiratie op te doen. Meliefste, die sinds 2021 een Michelinster draagt en meerdere onderscheidingen ontving, werkt aan een internationaal project gericht op duurzame gastronomie. Een nieuw restaurant in de toekomst wordt niet uitgesloten. Eerst nemen ze tijd voor het gezin en persoonlijke ontwikkeling.
Foto: Pieter D'Hoop