Evenementenbranche
Branchenieuws

Evenementenbranche: positief en realistisch

Vandaag begint de laatste maand van 2020. Tijd om vast vooruit te kijken: wat gaat 2021 brengen? Daniël Verheij van locaties.nl doet voorspellingen voor de evenementenbranche.

Hoe gaat de evenementenbranche 2021 in?

Evenementenbranche Daniel“Positief maar realistisch. De eerste maanden van 2021 worden beslissend voor het voortbestaan van veel organisaties, maar de hoop overheerst: iedereen staat te springen om weer te beginnen, de locaties hebben nog nooit zo strak in de verf gestaan en er is flink geïnvesteerd in veiligheid en technologische innovaties. Veel locaties hebben de boeken vol staan met events die vanuit 2020 zijn doorgeschoven. Dus als het weer mág dan heeft 2021 het in zich om een goed jaar van herstel te worden.”

Welke ‘trends’ verwacht je?

“De evenementenbranche is flink opgeschud en corona heeft zeker in 2021 nog verstrekkende gevolgen op hoe evenementen eruit zullen zien. Mijn verwachting is dat kleine locaties, zoals vergaderlocaties, het druk krijgen volgend jaar. Teams die elkaar live willen ontmoeten, mogen dat niet meer op kantoor. Zij zijn gedwongen om uit te wijken naar andere plekken en vergaderlocaties plukken daarvan de vruchten. Ook zullen buitenevenementen populair worden. Waar we voorheen zelfs in de zomer bang waren voor een druppel regen en daardoor terughoudend waren in het organiseren van een event in de buitenlucht, zullen we nu het hele jaar door dit soort evenementen zien. Veel locaties hebben geïnvesteerd in mooie tenten en overkappingen.”

En de hybride/online events, blijven die bestaan?

“Zeker, en ze worden volwassen. Het afgelopen jaar was een online event vaak niet meer dan een statische videoregistratie, maat het wordt nu steeds aantrekkelijker om thuis deel te nemen. De producties worden gelikter en creatiever. Ook zijn veel eventlocaties specialist geworden in zulke online evenementen. Waar je voorheen voor een online event of webinar alles extern moest invliegen, is dit voortaan zo geregeld. De meeste locaties hebben tenminste een basisuitrusting in huis en locatiemedewerkers specialiseren zich in het vormgeven van hybride events.

Komen fysieke events ook terug?

“Fysieke evenementen gaan heel sterk terugkomen. Online is een mooie aanvulling, maar niet de toekomst van de evenementenbranche. Zodra het weer kan, worden online events omgezet naar fysieke bijeenkomsten. We willen elkaar graag weer ontmoeten. Maar die events moeten wel inhoud hebben. Ik verwacht dat we komend jaar nog nauwelijks events zien die puur voor vermaak worden gehouden.

Gaat de event industrie de klap te boven komen?

“De industrie blijft bestaan, de vraag is met name welk deel ervan blijft bestaan, wie de klap te boven komt. Komend half jaar wordt beslissend. Als er niet snel perspectief komt, komen organisaties in de evenementenbranche zwaar onder druk te staan.”