Grote gevolgen door uitbraak coronavirus
Branchenieuws

Financiële gevolgen Diageo coronavirus

Het Britse drankconcern Diageo, bekend van Johnnie Walker, Captain Morgan en Smirnoff, heeft de gevolgen voor de omzet van dit jaar voortkomend uit de maatregelen ten aanzien van het coronavirus, in China en omringende landen in kaart gebracht. 

Autoriteiten in China en in andere getroffen landen hebben krachtige en beslissende maatregelen genomen en blijven onvermoeibaar werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen hebben ertoe geleid voor drankleverancier Diageo het fiscale jaar 2020 negatiever wordt afgesloten. 

Maatregelen en beperkingen

Maatregelen op het gebied van de volksgezondheid in getroffen landen in Azië-Pacific, voornamelijk in China, hebben geresulteerd in beperkingen op openbare bijeenkomsten, uitstel van evenementen en de sluiting van veel horeca- en verkooppunten. Verschillende landen en veel bedrijven hebben ook reisbeperkingen opgelegd. Het is moeilijk om de duur en de omvang van een verdere verspreiding van de uitbraak, zowel binnen als buiten Azië, te voorspellen. Op basis van de huidige informatie heeft Diageo aannames gedaan om de impact op de omzet in 2020 in te schatten. 

Verstoring publieke leven 

Bars en restaurants zijn grotendeels gesloten en het aantal banketten is aanzienlijk teruggelopen. Aangezien het grootste deel van de consumptie in de horeca plaatsvindt, ziet Diageo sinds eind januari aanzienlijke verstoringen die naar verwachting ten minste tot maart zullen duren. Daarna verwacht Diageo een geleidelijke verbetering waarbij de consumptie tegen het einde van het fiscale jaar 2020 naar het normale niveau terugkeert. De uitbraak in verschillende andere Aziatische landen, met name Zuid-Korea, Japan en Thailand, heeft ertoe geleid dat evenementen zijn uitgesteld, het aantal conferenties en banketten is afgenomen en het toerisme is teruggelopen, hetgeen ook gevolgen heeft gehad voor de consumptie. Diageo verwacht geleidelijke verbetering gedurende het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2020.

Blijven investeren in merken

De uitbraak heeft een aanzienlijke vermindering van het internationale passagiersverkeer veroorzaakt, vooral in Azië. Het herstel van het passagiersverkeer wordt verondersteld geleidelijk te zijn, wat resulteert in zwakkere prestaties voor de rest van het fiscale jaar 2020. Op basis hiervan schat Diageo de negatieve impact in het fiscale jaar 2020, op de organische netto-omzet en het organische bedrijfsresultaat, van respectievelijk 225 miljoen tot 325 miljoen pond en 140 miljoen tot 200 miljoen pond. Het tempo van herstel gedurende 20202 bepaalt  de uiteindelijke uitkomsten binnen deze bereiken. De situatie is dynamisch en blijft evolueren en deze reeksen sluiten elke impact van de situatie op andere markten buiten de bovengenoemde uit.  Diageo blijft vertrouwen hebben in de groeimogelijkheden in de activiteiten in Groot-China en Azië-Pacific. Ze blijven investeren in hun merken, zodat ze sterk gepositioneerd zijn voor het verwachte herstel van de consumentenvraag. Diageo blijft de situatie op de voet volgen.

Gerelateerd nieuws