Een groot gedeelte van de kosten in de horeca bestaat uit personeelskosten en de planning hiervan. Als ondernemer in de horeca hebt je veel te maken met personeel dat parttime werkt en flexibel ingezet wordt. Gelukkig zijn er programma’s die het roosteren gemakkelijk maken. Een goede nieuwe personeelsplanningtool zou minimaal moeten voldoen aan deze eisen:
*Beschikbaarheid van je medewerkers direct in beeld
*Rooster gelijk in de agenda
*Communicatie naar medewerkers via de app
*Inzicht in uren en kosten
*Inzicht in vakantie-uren
*Alle personeelsdocumenten op 1 centrale plek beschikbaar
*Coronaproof inklokken met een triage functionaliteit
Systemen die veel in de horeca worden gebruikt zijn: Nostradamus, Shiftbase, L1NDA en Horeko.
Werken op papier of in Excel is echt niet meer van deze tijd. Als horecaondernemer of chef-kok anno 2020 wil je namelijk altijd, op elk apparaat en op elk moment inzicht hebben in de prestaties van je keuken en je rendement. Een goed keukenmanagementsysteem helpt je bij:
*Kostprijscalculatie
*Actuele prijzen inzien van leveranciers
*Recepturen en foto’s altijd en overal toegankelijk
*Margebewaking van gerechten
*Printen van wateroplosbare houdbaarheidslabels
*Dervingsregistratie
*Allergenen altijd inzichtelijk
*HACCP- registratie in orde
Voor keukenmanagement zijn er meerdere systemen op de markt zoals: SmartCuisine, inONE menumanager en Horeko.
Soms lijkt een uitgebreid pakket heel handig, maar in de praktijk betaal je dan al snel de hoofdprijs voor functies die je niet gebruikt. Maak daarom voor jezelf een overzicht van je minimale eisen en wensen en zet die af tegen je budget. De meeste aanbieders in dit artikel hebben een vrijblijvende demo online staan zodat je kan testen en gemakkelijk plussen en minnen kan zetten in je overzicht. Heb je besloten om naast personeelsplanning ook een oplossing voor keukenmanagement te kiezen? Bekijk dan eens de opties voor een alles-in-één pakket. Dit levert meer inzicht en rendement op dan losse pakketten combineren.
Als CEO van Horeko werkt Marvin van Dongen al ruim 10 jaar met horecaondernemers om het rendement te verbeteren en zo de gastvrijheid te kunnen verhogen. Wat ooit begon als een idee dat kostprijscalculaties toch zeker veel makkelijker konden, is uitgegroeid tot een compleet managementpakket voor de horeca