Holtkamp & Croquetten viert 50-jarig bestaan
Branchenieuws

Holtkamp & Croquetten viert 50-jarig bestaan

De Amsterdamse Kalfscroquet met een Q bestaat 50 jaar. 

Wat ooit begon als een typisch Amsterdamse lekkernij, werd een publiekslieveling en is inmiddels verkrijgbaar in vele restaurants in binnen én buitenland. Het geheim van de croquet staat in een klein receptenboekje dat zorgvuldig in een kluis wordt bewaard. Hierin schreef grondlegger Cees Holtkamp 50 jaar geleden zijn recept voor de kalfscroquet op. 

Het geheim

Nico Meijles, eigenaar van Holtkamp Horeca: “Onze croquetten maken we al 50 jaar volgens hetzelfde recept. In de loop der jaren is de croquet wel steeds verfijnd, maar de basis is al die tijd hetzelfde gebleven. Eigenlijk is er niets veranderd, dat is ons geheim.” Het vlees, gebruikt om bouillon van te trekken en een romige ragout van te maken, wordt sinds decennia door een gespecialiseerde slagerij uit Amsterdam geleverd. Het paneermeel voor de croquetten dat zorgt voor het flinterdunne, krokante jasje, komt van een paneerbakkerij uit Barneveld die het exclusief voor Holtkamp Horeca vervaardigt. Wekelijks worden 1.000 casinobroden gebakken en tot het brosse paneermeel vermalen.

Van Côte d’Azur tot Hongkong

De Holtkamp kalfscroquet is na 50 jaar niet alleen een begrip in Amsterdam, maar heeft inmiddels ook zijn weg naar onder meer Hongkong en de Côte d’Azur gevonden. Door de groeiende vraag werd de keuken in 2005 verplaatst van de ruim 50 vierkante meter aan de Vijzelgracht naar een moderne croquettenkeuken in Amsterdam Sloterdijk. Ondanks het vergroten van de productie is Holtkamp Horeca trouw gebleven aan het ambachtelijke product. Holtkamp: “Tot op de dag van vandaag zeggen de mensen; als ik jullie croquet proef, dan moet ik aan mijn oma denken die ze zelf maakte.” Een groter compliment kun je niet krijgen.

Reacties

Reactie toevoegen