horecabedrijven leeg
Branchenieuws

Deuren van horecabedrijven blijven gesloten

De strengere maatregelen die de afgelopen twee weken golden voor onder andere musea, bioscopen, theaters, pretparken, dierentuinen, bibliotheken, etc. als gevolg van het coronavirus, worden opgeheven. Maar de maatregelen die sinds woensdagavond 14 oktober 22:00 uur gelden voor de horeca, blijven voorlopig van kracht. Dit maakten premier Rutte en minister De Jonge gisteravond, dinsdag 17 november bekend.

In december een nieuwe afweging

Ook deelden zij mee dat er wellicht verdere versoepelingen kunnen komen vanaf medio december, maar daar wilden ze nu nog niet op vooruitlopen. Waarschijnlijk volgt er op 8 december een nieuw afwegingsmoment. Dit is teleurstellend, aangezien premier Rutte vorige week nog aangaf voor eind deze week te kunnen laten weten of de horeca voor de kerst open kan.

Nog steeds geen perspectief voor horeca

Met de dalende cijfers gloort er wel een klein beetje licht aan het einde van de tunnel, maar écht perspectief voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden blijft vooralsnog uit. De onzekerheid is groot en horecaondernemers zijn door hun reserves heen. In een reactie op de persconferentie roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het kabinet dan ook dringend op om zo snel mogelijk met de volgende acties te komen: Duidelijkheid over wanneer de horeca, of delen van de horeca, weer open kan en verbeteringen van het lopende steunpakket

Voorlopig moet een groot deel van de horeca haar deuren nog gesloten houden. De grote vraag is dan ook wanneer horecabedrijven weer open mogen en onder welke voorwaarden. Voor alle horecaondernemers is het belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt, zodat zij weten waar ze aan toe zijn en gericht plannen kunnen maken voor de toekomst en het voortbestaan van hun bedrijf.

Vooruitzicht feestdagen

Perspectief voor de decembermaand is ook cruciaal; horecaondernemers moeten weten waar ze qua planning, personeel en inkoop rekening mee moeten houden. KHN heeft concrete ideeën over perspectief richting de heropening van de horeca en gaat daarover graag in gesprek met het kabinet.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘We hebben vorige week weliswaar een goed gesprek gehad met minister-president Rutte. Hieraan geven we heel graag een concreet vervolg. KHN wil de gesprekken met zijn ambtenaren voortzetten, meedenken en concrete afspraken maken over wanneer de horeca weer open kan en onder welke voorwaarden. De fieldlabs die vorige week zijn aangekondigd, kunnen daarbij wellicht ook een rol spelen. Volgens ons zijn er zeker mogelijkheden om op 15 december, binnen alle sectoren, verantwoord open te gaan. Ook omdat we nog steeds geen wetenschappelijke onderbouwing hebben ontvangen dat de maatregelen voor de horeca gegrond zijn.”

KHN maakt zich hard voor solide steunpakket

Willemsen: “De aanvullingen op het steunpakket die twee weken geleden werden aangekondigd, zijn een goede eerste stap, maar absoluut niet genoeg. Er moet meer vergoed worden én bovendien sneller, om ondernemers de wintermaanden door te laten komen.” KHN is daarom volop in gesprek met het kabinet, Kamerleden, rechtstreeks én via VNO-NCW en MKB-Nederland, om te pleiten voor een solide aanvullend steunpakket voor de horeca met betere compensatie en gerichtere steun, onder andere ook voor starters. 

Lees het volledige persbericht van de KHN