horeca corona invloed omzet
Branchenieuws

Horecaomzet nog lang niet terug naar normaal

Ondanks dat de horeca sinds juni weer actief en operationeel is, zijn de inkomsten nog lang niet hetzelfde als vorig jaar. Ook al zijn er versoepelingen ingevoerd, de impact van de coronamaatregelen blijft op vooral kleine horecaondernemingen groot. Knab vergeleek de horeca omzet en inkomsten van ondernemingen dit jaar juli met die van vorig jaar.

Inkomsten restaurants en cafés in juli ruim 10% lager

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13% minder. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten

Knab keek naar de inkomende transacties van bv’s en eenmanszaken tijdens de lockdown (12 maart tot 11 mei), en in de maanden juni en juli. Die data vergeleken ze met dezelfde periodes een jaar eerder.

Omzet cafés en restaurants na lockdown corona nog steeds in de mincorona invloed horeca

Cafés en restaurants incasseren harde klappen. Tijdens de lockdown ontvingen zij respectievelijk 58% en 36% minder geld dan een jaar eerder. Vanaf 1 juni mocht de horeca, met verschillende beperkingen, de deuren weer openen. Bij Knab bankieren 615 restauranthouders en 189 café-eigenaren. Zij zagen hun omzet wel weer aantrekken na de lockdown, maar de inkomsten halen het nog niet bij de cijfers van vorig jaar. Zowel de cafés (-13%) als de restaurants (-11%) zagen in juli nog altijd veel minder geld binnenkomen dan tijdens dezelfde periode in 2019.

Reisbranche en kunstsector

Ook de ondernemers met een reisbureau of -organisatie (-21%) en in de kunstsector (-36%) zagen afgelopen maand nog steeds veel minder geld binnenkomen dan in juli 2019. De verhuur van hotelkamers, vakantiehuisjes en campingplaatsen zat in juli wel in de lift ten opzichte van vorig jaar. Ondernemers in die sector ontvingen gemiddeld 11% meer geld. Kappers en schoonheidsspecialisten (+6%) en sportscholen (+9%), twee branches die tijdens de lockdown nog flinke verliezen leden, zagen in juli ook meer geld binnenkomen dan een jaar terug.

Gerelateerd nieuws

Reacties

Reactie toevoegen