Hoe zit het met … bhv’ers?

Hoe zit het met … bhv’ers?

Maandelijks gaat KHN in op een relevant (ondernemers)onderwerp. Dit keer: de bhv’er.

  • Iedere werkgever met tenminste één medewerker is verplicht een bedrijfshulpverlener (bhv’er) aan te stellen. In kleine bedrijven kan de ondernemer zelf de bhv’er zijn. Er zijn geen wettelijke normen voor het minimale aantal bhv’ers in een bedrijf. Meestal wordt het aantal gebaseerd op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)*.
  • Een bhv’er verleent eerste hulp bij ongevallen, voorkomt en beperkt ongevallen, beperkt en bestrijdt een beginnende brand, alarmeert en evacueert alle werknemers en andere personen in het pand bij nood en alarmeert hulpverleningsorganisaties bij een ongeval.
  • Een bhv’er moet binnen een aantal minuten ter plaatse kunnen zijn. Kies dus voor medewerkers die vaak op de werkvloer zijn. Zorg bovendien dat je kiest voor medewerkers die doortastend en stressbestendig zijn. De bedrijfshulpverlener moet verder voldoende kennis hebben om de taken goed te kunnen uitvoeren. Werknemers moeten weten wie de bedrijfshulpverleners zijn.
  • De overheid heeft een opleidingsprofiel voor bedrijfshulpverleners ontwikkeld, maar de keuze van een opleidingsinstituut is vrij. Uit jouw RI&E moet blijken of dit opleidingsprofiel voldoende is of dat een vereenvoudigde versie volstaat. Heeft iemand bijvoorbeeld een EHBO-diploma? Dan kun je ervoor kiezen deze persoon alleen op het gebied van brandbeperking en -bestrijding, ontruiming en de interne procedures bij een calamiteit bij te scholen. In sommige gevallen kan de RI&E aantonen dat er bedrijfshulpverleners met gespecialiseerde vaardigheden nodig zijn. Ook mogelijk: zelf een opleiding organiseren in samenwerking met de plaatselijke brandweer en het Rode Kruis. Er zijn dus diverse mogelijkheden om aan de wet te voldoen, zolang je er maar voor zorgt dat de bhv’ers voldoende zijn opgeleid en je hebt vastgelegd hoe ze zijn opgeleid. De arbeidsinspectie zal naar deze schriftelijke registratie vragen.
  • De werkgever kan aansprakelijk gesteld worden bij incidenten met een onnodig slechte afloop. De Inspectie SZW kan een boete opleggen als de bedrijfshulpverlening in een onderneming niet in orde is.

*Let op: het waarborgen van de veiligheid omvat meer dan alleen een aantal bhv’ers. Regel dit in de RI&E.

 

Artikel delen