KHN: Kamer op de bres om horeca te redden

KHN: Kamer op de bres om horeca te redden

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit voor verlenging van de coronasteun per 1 oktober en presenteerde dinsdagmiddag daarom een steunbegroting voor de horeca aan Kamerleden. De steunbegroting voor de horeca werd symbolisch overhandigd in een koffertje met een link naar Prinsjesdag en de kabinetsplannen voor komend jaar.

Duurzaam economisch herstel

Het kabinet heeft vorige week maandag bekendgemaakt dat het economisch steunpakket voor ondernemers per 1 oktober wordt stopgezet. En dat terwijl financiële steun voor delen van de horeca onverminderd noodzakelijk blijft. Uit de KHN-Ledenenquête van juli komt naar voren dat zeker een kwart tot een derde van de horeca financieel in zwaar weer zit. Het kabinet schrijft nota bene zelf in de Kamerbrief van 30 augustus dat 22 procent van de ondervraagde horecazaken aangeeft dat de schuldenlast hoger is dan voor de coronacrisis en problematisch is voor het bedrijf. KHN heeft daarom een aanvullende steunbegroting opgesteld met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel.

Steun mag geen ‘Haags bakkie’ zijn

Vanaf het vierde kwartaal zullen horecazaken omvallen en de positie van werknemers onder druk komen te staan als de steun per 1 oktober wegvalt. Aanvullende financiële compensatie blijft voorlopig dan ook keihard noodzakelijk. Steun mag geen Haags bakkie zijn, dus zet KHN in de steunbegroting voor de horeca in op de voortzetting van de NOW- en TVL-subsidie, een schuldenfonds, een investering en herstelfonds, lagere werkgeverslasten en lagere inhoudingen op lonen en het beschikbaar maken van arbeidsmarktsubsidies voor individuele ondernemers.

Kamerleden ondersteunen ludieke actie

Om de hoek van B67, de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer, overhandigden KHN-vice voorzitter Merijn Jansma en KHN-directeur Dirk Beljaarts symbolisch de koffer met de KHN-steunbegroting aan Kamerleden Leon de Jong (PVV), Mustafa Amhaouch (CDA), Wybren van Haga (BVNL) en Liane den Haan (Fractie den Haan). Jansma en Beljaarts richtten een kort woordje tot de politici over de inhoud van de actie ‘(G)een Haags bakkie’ en waarom aanvullende financiële steun en perspectief op een volledige heropening en herstel cruciaal zijn voor de sector. KHN heeft de Kamerleden concreet gevraagd om het voorgenomen beleid van het kabinet bij te sturen.

Thierry Aartsen (VVD) heeft in een apart overleg diezelfde middag de tijd voor genomen voor het doorspreken van de KHN-Steunbegroting. Hij gaf aan "zich hard te blijven maken voor horecaondernemers, maar dat het niet eenvoudig is omdat er niet één juiste oplossing is." Hij blijft in de Kamer aandacht vragen voor de ondernemer, het individu achter de cijfers.

Noodkreet

De aanwezige Kamerleden ondersteunen de ludieke actie en waardeerden dat de horeca zich tijdens de coronacrisis constructief heeft opgesteld richting de maatschappij. Kamerleden begrijpen de noodkreet en zeggen zich te realiseren dat het tijd is voor actie om te voorkomen dat een groot deel van de horeca het niet overleeft. Ze hebben aangegeven de KHN-Steunbegroting te bestuderen en de input hiervan mee te nemen in het aangevraagde Coronadebat.

Zolang echt economisch perspectief voor bepaalde sectoren of ondernemingen, zoals in de horeca, nog steeds uitblijft, moet het kabinet er in ieder geval voor zorgen dat horecaondernemers financieel niet de dupe zijn en dat ze ruimhartig worden gecompenseerd. De KHN-Steunbegroting biedt concrete suggesties voor duurzaam economisch herstel van de branche.

Artikel delen