sofitel legend the grand
Branchenieuws

Kunstenaarshuis in Sofitel Legend The Grand

Het zijn moeilijke tijden. Covid-19 trekt een wissel op ieders leven, mentaal en financieel. Ook de kunstsector wordt zwaar getroffen. Veel kunstenaars zitten werkeloos thuis, zonder zicht op een snelle verbetering. Sofitel Legend The Grand steekt hen een helpende hand toe door verblijf en werkruimte aan te bieden.

Kunstenaars in house bij Sofitel Legend The Grand

Het vijfsterrenhotel in het centrum van Amsterdam nodigt een keur aan kunstenaars uit te komen logeren en werken en neemt kost en inwoning voor zijn rekening.

Het monumentale gebouw waarin het hotel huist heeft een lange geschiedenis met de kunsten. Zowel aan de gevel als aan het interieur hebben beroemde kunstenaars hun bijdrage geleverd, zoals onder andere Hildo Krop, Chris Lebau, Willem Penaat, Joseph Mendes de Costa, John Raedecker, Johan Thorn Prikker. 

Artists in Residence Suite

Het project begon deze zomer waarbij kunstenaars een week lang de speciaal voor dit doel ingerichte Artists in Residence Suite betrokken, om daar geheel vrij, onafhankelijk en ongestoord een kunstwerk te maken.

artists sofitel legend the grand

Kunst voor de gasten

Maar ook buiten de suite, in de rest van het hotel, kunnen ze werken zodat de gasten het kunnen zien, beluisteren of er zelfs aan participeren. Sommigen nodigden gasten reeds uit op hun suite, anderen portretteerden ze in de binnentuin, weer anderen gingen de interactie aan bij hun performance of conceptuele opzet.

Verzameling kunstwerken

Het project duurt een jaar. Daarna worden de 52 kunstwerken gebundeld in een fraai boekwerk. De originele kunstwerken worden aan het einde van het kalenderjaar geëxposeerd in het hotel om vervolgens te worden geveild voor een goed doel dat in het teken staat van de ondersteuning van de getroffen kunstsector. Dat kunnen zowel individuele beurzen zijn, als financiële hulp bij exposities c.q. optredens, of bijdragen aan die sectoren die kunst combineren met een sociale functie. Ook de opbrengsten van het boek komen daaraan ten goede.

Selectie kunstenaars

Bij de keuze van de kunstenaars wordt rekening gehouden om zoveel mogelijk uiteenlopende kunstdisciplines aan bod te laten komen: schilders, beeldhouwers, grafici, (strip)tekenaars, schrijvers, dichters, designers, architecten, sieradenmakers, modeontwerpers, fotografen, choreografen, musici, videomakers, componisten, DJ’s en wat dies meer zij.

Zowel ervaren als beginnende kunstenaars

Aangezien de kunstsector in alle gelederen is getroffen, zullen er zowel beginnende kunstenaars als artiesten van naam zijn/worden geselecteerd, zoals Ewerdt Hilgemann ( momenteel met een solo-expositie te zien in het Kröller-Müller museum), Timothy Jacob Jensen, The London Police, Sarah van Sonsbeeck, Hans Aarsman, Renske van de Greef, Babah Tarawally, Bob Eshuis, Jurriaan van Hall, Frankey, Riveroshan e.a. 

kunstenaars sofitel legend the grand

De keuze van de kunstenaars ligt van tevoren niet vast, maar zal gedurende het jaar evalueren.

Gebundeld in boek

Middels links, URL’s, QR-codes etc. zullen ook die kunstvormen die niet direct in beeld zijn te vatten, in het boek te beleven/beluisteren zijn.

Het eindresultaat zal dus een zeer divers en uiteenlopend beeld opleveren, een dwarsdoorsnede van wat er momenteel in de wereld van de kunst leeft.

Residence at Sofitel Legend the Grand

Artists in Residence at The Grand is een initiatief van schrijver/publicist Ivo Weyel.

General Manager van Sofitel Legend The Grand, Emmy Stoel laat weten het geweldig te vinden om deel uit te maken van dit prachtige initiatief en samen met het team genieten ze elke week van het ontmoeten van de verschillende kunstenaars.

artists in Sofitel Legend the grand