200-jarige theehandelaar wordt ''Koninklijk''

200-jarige theehandelaar wordt ''Koninklijk''

Van Rees Group opgericht in 1819 en tegenwoordig een van de grootste onafhankelijke theehandelaren ter wereld, is door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander onderscheiden met het predicaat Koninklijk.

In het Rotterdams hoofdkantoor waar de start van een feestelijke jubileumviering werd ingeluid, overhandigde commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, in aanwezigheid van Burgemeester in Rotterdam Ahmed Aboutaleb en 150 relaties uit de hele wereld, het predicaat aan Rajith De Mel, algemeen directeur Van Rees Group. “Het is een voorrecht om deze Koninklijke onderneming ook straks te mogen loodsen naar een ongekend interessante toekomst die na 200 jaar nog steeds voor ons ligt”, aldus een vergulde Rajith De Mel die 25 jaar geleden zijn loopbaan begon in de theehandel bij Van Rees in Sri Lanka.

Mee met theetrends
Sinds 2012 geeft De Mel leiding aan de activiteiten en sinds kort staat hij wereldwijd aan het roer van het handelshuis in thee. “Ik vergelijk Van Rees wel eens met een oude theestruik die inmiddels vele stormen en droogte heeft overleefd en de tand des tijds heeft doorstaan. Dat beeld biedt vertrouwen en perspectief om onze marktpositie in de wereld continu te blijven versterken. Bijvoorbeeld door in te spelen op nieuwe trends in thee zoals de groeiende vraag naar specialiteitenthee en de toenemende aandacht voor gezondheid en duurzaamheid. We zijn 200 jaar oud, maar tegelijkertijd 200 jaar jong. We hebben een wereldwijd netwerk van theeprofessionals van wie hun kennis van generatie op generatie is overgedragen en die uitstekend kunnen inspelen op de internationale marktontwikkelingen.” Van Rees Group, met zijn hoofdkantoor in Rotterdam, beschikt over een wereldwijd netwerk van 12 internationale kantoren met exclusieve vertegenwoordigingen in de belangrijkste thee producerende landen.

 

Sinds 2010 zijn de aandelen van Van Rees Group in handen van Amsterdam Commodities N.V., het aan de Euronext Amsterdam genoteerde handelshuis in specerijen, noten, gedroogde zuidvruchten, thee, eetbare zaden en voedingsingrediënten. “Met Acomo hebben we een solide en lange termijn aandeelhouder aan boord die ons steunt bij de realisatie van onze groeiambities en bereid is te investeren in de nieuwe groeimogelijkheden die nog voor ons liggen”, zo stelt De Mel. Van Rees is een van de 600 Nederlandse bedrijven die op dit moment het predicaat Koninklijk mag voeren. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1819, toen Jan van Rees in Zwolle een theehandel oprichtte en huis aan huis met paard en wagen of op de fiets thee verkocht in pakjes van 100-250 gram. Vanaf 1950 bouwt Van Rees haar internationale netwerk op. Anno 2019 heeft de groep 12 kantoren in de belangrijkste landen van oorsprong waar thee in veilingen wordt gekocht (Indonesië, Kenia, Sri Lanka, Malawi, Vietnam en India) en in de belangrijkste consumentenmarkten zoals Engeland, Noord-Amerika, Rusland, Midden-Oosten en Europa. De pakjes van 250 gram hebben plaatsgemaakt voor bulkverpakking en verschepingen per container. In 2018 verhandelde de marktleider 75,000 ton thee.

Artikel delen